16.6.13

Μετανάστευση: Eνα οικονομικό όφελος για τη κοινωνία!




Η μετανάστευση είναι ένα καθαρό όφελος για την κοινωνία, στις περισσότερες βιομηχανικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Σουηδίας, μετρησιμη σε άμεσες επιχορηγήσεις. Το συμπέρασμα που συνάγεται από τον ΟΟΣΑ, για πρώτη φορά σε μια έκθεση. 

Στην ετήσια έκθεση του ΟΟΣΑ για τη μετανάστευση η οποία δημοσιεύθηκε προσφατα, το κομματι που αφορα τις οικονομικες συνεπειες της μετανάστευσης εχει μεγάλο ενδιαφέρον. Είναι η πρώτη φορά που ο ΟΟΣΑ ασχολειται με αυτo το επιμαχο θέμα.

Σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες συζητειται το ευαίσθητο θέμα του αν οι μεταναστες κοστίζουν περισσότερο από ό, τι συνεισφέρουν. Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι η κοινωνία πρέπει να εχει κερδος απο την αύξηση της μετανάστευσης. Ο ΟΟΣΑ αναφέρει ότι σε πολλές χώρες υπάρχει η εντύπωση ότι οι μετανάστες κοστίζουν περισσότερο σε παροχές και συντάξεις από ό, τι προσφερουν κυριως σε φορολογικά εσοδα. 

Αλλά η πραγματικότητα δεν ειναι ετσι, σύμφωνα με την έκθεση του ΟΟΣΑ.  
Εκει αναφέρει η εκθεση ότι η μετανάστευση είναι ένα κοινωνικό κέρδος στις περισσότερες βιομηχανικές χώρες, όσον αφορά τις άμεσες επιδοτήσεις. Συγκρινει κανεις τι πληρώνουν οι μετανάστες σε φόρους και εισφορές κοινωνικής ασφάλισης, με το τι κοστιζουν κυρίως σε κοινωνικές παροχες. Τοτε συμπεραινει κανεις οτι οι χώρες του ΟΟΣΑ, κατά μέσο όρο, εχουν ένα κέρδος άνω των € 3 000 ευρώ ετησίως ανά νοικοκυριό μετανάστη. 

Η Ελβετία βρισκεται ψηλοτερα με 15.000 ευρώ ανά μεταναστευτικο νοικοκυριό και έτος. Στη συνέχεια, η Ισλανδία, το Λουξεμβούργο, η Ιταλία, οι ΗΠΑ αλλα και η Ελλάδα. Άλλες χώρες της Νότιας Ευρώπης που δείχνουν ένα καθαρό κέρδος από τη μετανάστευση είναι η Πορτογαλία και η Ισπανία.




Ακόμη και η Νορβηγία, η Δανία, η Φινλανδία και η Σουηδία ανήκουν σε χώρες που μπορούν να παρατηρούν ένα καθαρό κέρδος σε άμεσες εισφορές, ακόμη και αν το ποσό είναι χαμηλότερο. Στη περίπτωση της Σουηδίας είναι η κοινωνική απόδοση γύρω στα 100 ευρω ανά μεταναστευτικο νοικοκυριό και έτος. 

Μόνο σε πέντε από τις χώρες του ΟΟΣΑ, η μετανάστευση είναι ένα καθαρό κόστος σε άμεσες επιχορηγήσεις. Στη Γερμανία και την Πολωνία το κόστος της μετανάστευσης ειναι περίπου 6.000 ευρώ ανά έτος και μεταναστευρικο νοικοκυριο. Στη Γαλλία και την Ιρλανδία επισης η μετανάστευση κοστίζει περισσότερο απ ο τι συμβάλλει. Ο ΟΟΣΑ εξηγεί το γεγονός με το ότι πολλοί μετανάστες ειχαν ζησει εδώ και πολύ καιρό στις χώρες αυτές και τώρα ζουν εκεί κατά τη συνταξιοδότησή τους. 

Αυτά τα συμπεράσματα δεν περιλαμβάνουν τις έμμεσες δαπάνες, όπως η εκπαίδευση, η υγεία και οι πολιτικές της αγοράς εργασίας, καθώς και τους έμμεσους φόρους από την πλευρά του εισοδήματος. Αν λαβει κανεις υπόψη αυτά, η εικόνα της μετανάστευσης είναι λιγότερο ευνοϊκή, αλλά η επίδραση είναι γενικά μικρή, γράφει ο ΟΟΣΑ. 

H έκθεση βασίζεται στην περίοδο 2007-2009, δηλαδή πριν από την οικονομική κρίση. Ο ΟΟΣΑ επισημαίνει ότι η παγκόσμια κρίση μείωσε τις άμεσες συνεισφορές των μεταναστών σε πολλές χώρες. Αλλά εξαιρέσεις είναι η Σουηδία, η Νορβηγία, η Αυστρία και η Ουγγαρία, όπου τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν εκπληκτικά. Πιστεύεται ότι οφείλεται στο οτι άλλα μέλη της οικογένειας ξεκινησαν να εργαζονται για να αναπληρώσουν μια πραγματική, ή δυνητική απώλεια εσόδων. Έτσι, για παράδειγμα, πολλές γυναίκες μετανάστριες έχουν ενταχθεί στην αγορά εργασίας, στην Αυστρία κατά τη διάρκεια της κρίσης, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ.

SvD

2 σχόλια:

  1. Καλησπέρα Ελβα απο τον γαλλικό νότο,

    Πρώτα απ'όλα μου άρεσε το άρθρο σου για την μετανάστευση. Ζω στην Γαλλία και το μεταναστευτικό είναι ένα απο τα μεγαλύτερα προβλήματα που βαραίνουνε την δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης. Και όταν λέω μετανάστεσες εννοώ του ανθρώπους απο τις αποικίες και της αφρικανικές χώρες. Οι ευρωπαικοί λαοί έχουνε αγανακτίσει γιατι πολλοί απο αυτούς απηλούνε την ασφάλια τους. Στην Γαλλία, η βιομηχανία βασίζεται κυρίως σου μετανάστες απλα το λάθος που έγινε κατα την άποψη μου είναι οτι η Γαλλία κατα την κυβέρνηση Mitterand στην προσπάθεια τους να δείξουνε οτι η Γαλλία δεν ειναι μια χώρα ρατσιστική, δέχτηκε πολλούς περισσότερους απο όσο θα μπορούσε. Ως αποτέλεσμα της ενέργειας αυτής ήταν πολλοί να μην μπορούνε να βρούνε δουλειά και να καταφήγουνε σε άλλες μορφές πηγής εσόδων. Κατα την άποψη μου οι μετανάστες θα πρέπει να ενταχτουνς στο σύνολο και να αφομιωθούν όπως ακριβώς γινότανε και στην Αρχαία Ελλάδα σύμφωνα με τις υποδείξεις του Υπόδαμου. Σήμερα στην Γαλλία, έχουνε απελαθεί πολλοί μετανάστες ή γιατί δημιούργησαν ένταση ή γιατί δεν μπόρεσαν να ενταχθούν.


    φιλιά πολλά απο τον γαλλικό νότο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. μερικές παρατηρήσεις :
    Α. δεν είναι όλοι οι μετανάστες ίδιοι δηλαδή με τις ίδιες δυνατότητες
    Β. δεν προσαρμόζονται όλοι οι μετανάστες το ίδιο εύκολα στη χώρα που τους δέχεται
    Γ. οι οικονομίες δεν είναι τόσο σταθερές πλέον,
    οπότε οι αριθμοί που ισχύουν σήμερα δεν είναι βέβαιο ότι θα ισχύουν και σε 1 χρόνο
    Δ. τι γίνεται τότε με το πλεόνασμα εργατικού δυναμικού και τη μείωση των εσόδων ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

"Tα ...πολλά λόγια δεν ειναι...φτώχεια! (Οι νεοφιλελευθερες,... ''σοσιαλδημοκρατικές'' και ..φασιστικές πολιτικες, ομως;)