29.7.13

Άκουσε με, αγαπητή Gunnel


 
Τελη Ιουλη του καθε αλλο παρα....«σωτήριου» ετους 2013. Κριση, ανεργια, ζεστη, φωτιες.. «Τι ειχες...χωρα μου, τι ειχα (σχεδον) παντα»; 

Eκδηλη πια η απελπισια και σε πολλα blogs, οσα δηλαδη απ αυτα εχουν μεινει αιωρουμενα μεταξυ ..φθορας και αφθαρσιας, ενω και φετος εκτος απο το μονιμο φοβο  της ανεργιας, πολλοι ειναι αυτοι που ονειρευονται να πανε καποτε διακοπες. 
Το οτι δεν πανε δεν ειναι επειδη ...φοβουνται μην τυχον ερθει η ...αναπτυξη και οι επενδυσεις των Σαμαροβενιζελων και και αυτοι λειπουν. 

Μπηκαμε ηδη «στο πιο βαρβαρο κυκλο καταστροφης μεγαλου μερους της ελληνικης κοινωνιας», ελεγε σημερα ο Μητροπουλος του ΣΥΡΙΖΑ, αλλα απ οτι καταλαβα, υπαινιχθηκε οτι θα πρεπει να κανουμε λιγη ακομη υπομονη ως λαος...περιμενοντας τη κορυφωση των πρωτοβουλιων που θα τεθουν ''ξεκαθαρα'' απο τον...Τσιπρα στην ομιλια του στην εκθεση της Θεσσαλονικης, με αναλογη...ηγετικη εμφανιση και παλι, φανταζομαι!

Στο μεταξυ μεγαλωνουμε και βλεπουμε πως καθημερινα «μας λιγοστευουν» τη ζωη, τη ...Παιδεια και την ..Ελευθερια, ενω το ενα χαρατσι διαδεχεται το αλλο τακτικα και με μαθηματικη ακριβεια θα ακολουθησουν κι αλλα απ το φθινοπωρο. Λιγοστες, πια, οι οποιες ..αισιοδοξες ειδησεις στο εργατικο μετωπο και οσοι ανθρωποι παλευουν αγωνιστικα αντιμετωπιζονται απο τους «εχοντες», ειτε ως γραφικοι, ειτε με σκεπτικισμο για το αν και εφ οσον οσα λεει το...ΚΚΕ ειναι εφικτα! Λες και ποτε χαριστηκε τιποτα χωρις αγωνες...

«Πότε θα ζησουμε τη ζωη μας οπως θελουμε εμεις και οχι οπως μας επιβαλλουν αλλοι», αναρρωτιεται πολυς κοσμος.

-Μα τωρα εσυ τουλαχιστον ζεις σε...«αλλη χωρα, μακρια απ τα προβληματα», μου ελεγε τις αλλες μια γνωστη μου, Σουηδεζα, η οποια δεν ηξερε, ομως, τι να απαντησει στην ερωτηση μου για το αν αυτη δεν ανησυχει εξ ισου για το μελλον των παιδιων της, εδω! 

-Ελπιζω σε καλυτερες μερες για τα παιδια μας. Ισως και να εχουμε βγει απ τη κριση μεχρι τοτε, ειπε... 

-Πως ομως θα γινει αυτο, «δια..μαγειας;», την ρωτησα, δεν βλεπεις τι γινεται κι εδω, δεν βλεπεις την ανεργια ειδικα στους νεους αυτη τη στιγμη, της ειπα και ως συνηθως δεν πηρα απαντηση, γιατι πολλοι δεν θελουν να διαφωνουν εδω. Προτιμουν να μην χαλασουν το κλιμα μιας συζητησης απο το να εκφρασουν ελευθερα τη γνωμη τους. Δεν ειμαι ετσι και πολλες φορες νοιωθω να ασφυκτιω απο την ομογενοποιηση των ιδεων που υποτιθεται οτι ειναι...αρετη σε μια χωρα...Ισως και να ειναι μερικες φορες, οχι ομως παντα και οχι φυσικα για ολα τα ζητηματα.

Ποσο θα θελα να λεγα σε  μερικους συνομιλητες, (ειτε εδω, ειτε στην Ελλαδα) «συγγνωμη που σας χαλασα την ωραια ...αυταπατη που ζειτε», αλλα δεν της ειπα ακριβως αυτο, δεν θα ειχε νοημα.

Παντα η ιδια αισθηση οταν μιλας σε καποιους ανθρωπους και ξερεις εκ των προτερων οτι δεν θα σε καταλαβουν ακομη κι αν εισαι απο την ιδια χωρα και μιλας την ιδια γλωσσα, ακομη και αν τους εξηγεις τα.... (γι αυτους) ανεξηγητα! Ειναι γνωστες οι αποψεις πολλων και εδω. Δε χρειαζεται να..τραπεζωσεις τη μιση Σουηδια για να καταλαβεις τα αυτονοητα.
Οτι δηλαδη αρκετοι λαοι και ειδικα οι Σκανδιναβοι ειναι συχνα πιο ..αφελεις ως προς τα θεματα κρατους, απο πολλους αλλους λαους στο νοτο, γιατι ο ''κρατικος προστατευτισμος'', που υπηρχε μεχρι τωρα εδω τους εχει κανει να πιστευουν οτι με καποιο τροπο θα λυθουν τα προβληματα λογω προνοιας και λοιπων επιδοματων που μεχρι τωρα επαιρναν, αλλα που σιγα σιγα χανονται, ή δεν επαρκουν πια.

Το κακο ειναι οτι πολλοι απο εμας αφηνουμε τα πραγματα να ...λυθουν απο μονα τους..Θελουμε ισως να ελπιζουμε οτι θα βρουν το δρομο τους. Εχουμε ισως δει πολλες ταινιες τυπου ...Hollywood, οπου ενω οι ηρωες ειναι σε ασχημη κατασταση ερχεται ενα ελπιδοφορο νεο και τους ...«ξελασπωνει»! Ομως η αληθεια ειναι οτι μονο σπανια γινοταν κατι τετοιο, οπουδηποτε. 

Ολα τα προνομια και δικαιωματα που απεκτησε για παραδειγμα ο μεσος Σκανδιναβος, Ελληνας, Ισπανος και Πορτογαλος τα οφειλουν ολοι σε προηγουμενες γενιες που αγωνιστηκαν και πεθαναν γι αυτα, για να εχουν οι απογονοι τους μια καλυτερη ζωη, για να μπορουμε να γελαμε αφοβα, να μεγαλωνουν τα παιδια μας, διχως φοβο για το αυριο, να ζουμε με αξιοπρεπεια και οχι με ζητιανιες και ελεημοσυνες απο... φιλεύσπλαχνους  πολιτικους και αλλους...''εθνοσωτηρες'' με πολιτικες εμπνευσμενες απο τη περιφημη ...«Σχολή του Σικάγο».

Μην το ξεχνας  αυτο αγαπητη, Gunnel, που δεν σε εχω δει ποτέ να γελας με τη καρδια σου, παρα τη καλυτερη σου μοιρα σε συγκριση με τους δικους μου, εκει στο νοτο, για τους οποιους λες οτι νοιαζεσαι μεν, αλλα που δεν θελεις, ομως, να μαθεις οτι οι επιλογες ολων εχουν αντικτυπο σε οσα συμβαινουν γυρω μας. 

Δεν ειμαστε αμοιροι ευθυνων οταν ασπαζομαστε νεοφιλελευθερες κυβερνησεις λιτοτητας παντου, Gunnel, που εχεις μαθει ακομα και τα παιδια σου να ζουν συγκρατημενα και ...συναισθηματικα μιζερα, οπως εσυ. 
Παιδια, που δυστυχως δεν ξερουν τιποτα απο....χιουμορ, δεν ξερουν να ξεχωριζουν το «ψευτικο», το «φτιασιδωμενο» απο το αληθινο, αυτο που δεν αφηνει τη ψυχη να...σαπίσει μεσα στη προσποιηση και την εμμονη οτι αυτο που σας εμαθαν εδω, εσας, ειναι το σωστο, το επιτρεπτο και γι αυτο ..ανεκτο, οταν και η δικη σας κοινωνια διαμορφωνει γνωμη απο τα καναλια, την λεγομενη «κοινη γνωμη» και τα περιοδικα, ενω τα παιδια σου φοβουνται και να γνωρισουν ανθρωπους απο αλλες χωρες που μιλανε ...«konstiga språk» (περιεργες γλωσσες) οπως η ..δικη μου!

4 σχόλια:

  1. Ναι! υφίσταται, και μάλιστα σε μεγάλο βαθμό, η ατομική ευθύνη όταν αρνείσαι να σπάσεις τις αλυσίδες σου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΕΥΡΥΤΑΝΑ ΙΧΝΗΛΑΤΗ

      Κι εγω την ιδια γνωμη εχω σχετικα με την ατομικη ευθυνη, κι ας την αρνουνται πολλοι, οι οποιοι ομως ευκολα κατηγορουν αλλους...

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος30.7.13

      Υπάρχει κανείς που να μην έχει πάρει χαμπάρι πως κάποιοι λίγοι ζουν μες στη χλιδή και οι πολλοί παράγουν αυτήν τη χλιδή, που ούτε στον ύπνο τους σαν όνειρο δεν μπορούν να δουν;
      Όχι!
      Επομένως, ναι. Υπάρχει η ατομική ευθύνη.
      Μόνο που για να είναι τόσο ...φτηνή, λειτουργούν μια σειρά μηχανισμοί τού συστήματος. Του καπιταλιστικού συστήματος.
      Δεν κατάντησαν οι άνθρωποι χαζοπουλάδες και φιλοτομαριστές στα καλά καθούμενα.
      Τους έχτισαν έτσι.
      Το ζήτημα είναι πώς διάολο θα γκρεμίσουμε αυτό το είδος λαϊκών ανθρώπων,
      το πώς θα τους χτίσουμε, θα χτιστούν, ΑΝΘΡΩΠΟΙ.
      Κι ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ, για το πρώτο που νοιάζεται, είναι να ζει ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ.
      Και για να ζει ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ, έχει ανάγκη από μια ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ.
      Κι αυτή η κοινωνία βρίσκεται στην οικοδόμηση του ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΥ-ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΥ.
      Άντε τώρα να τους τα κάνεις λιανά όλα αυτά...
      Άντε να τους απαλλάξεις απ' τις αυταπάτες που έχουν σφηνώσει στον εγκέφαλό τους, στη συνείδησή τους και τους έχους κάνει χαζοπουλάδες και φιλοτομαριστές.
      Είναι μακρύς ο δρόμος...
      Μα είναι και μονόδρομος. Θα τον βαδίσουμε μαζί τους και θα τους κερδίσουμε. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος για το λαό, για τους λαούς, ειμί μόνον εκείνος τής ανατροπής τούς καπιταλισμού.
      Αγάντα παιδιά και η ιστορία είναι δική μας. Του λαού, των λαών.
      Κι όσοι είναι παραπλανημένοι, αλλά όχι σαπισμένοι, συν τις νεότερες γενιές κι αυτές που έπονται,
      δίπλα μας, μαζί μας θα βαδίσουν.
      Δύσκολα πολύ τα πράματα λέτε;
      Ναι. Πιο δύσκολα από ποτέ μέχρι τώρα.
      Μα όχι ακατόρθωτα.
      Θα τα καταφέρουμε. Δεν έχουμε άλλη επιλογή.
      Γεια σας.

      Διαγραφή
  2. Γεα σου revoltanergosafragos

    Κρατω τις τελευταιες φρασεις:

    Δύσκολα πολύ τα πράματα..
    Ναι. Πιο δύσκολα από ποτέ μέχρι τώρα.
    Μα όχι ακατόρθωτα

    Aς ελπισουμε λοιπον θα οδηγηθουμε σε μια αλλη λυση, στην ανατροπη του αδικου αυτου συστηματος!Δεν παει αλλο, ετσι κι αλλιως..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

"Tα ...πολλά λόγια δεν ειναι...φτώχεια! (Οι νεοφιλελευθερες,... ''σοσιαλδημοκρατικές'' και ..φασιστικές πολιτικες, ομως;)