11.11.13

ΣΟΥΗΔΙΑ: Μια ασυνήθιστη δίκη αρχίζει σήμερα!





Τριαμισυ χρόνια πριν, ο Lars Persson αφαιρεσε ο ιδιος τη ζωή του. Σήμερα αρχίζει μια μοναδική δίκη, στο Δικαστήριο, στη περιοχή του Östersund, στη Β. Σουηδια, όπου δύο από τους προισταμενους του κατηγορουνται ως υπεύθυνοι για την αυτοκτονία του Persson. Είναι η πρώτη φορά που το δικαστήριο θα κρίνει αν καποιος εργοδότης μπορεί να καταδικαστεί για το οτι ενας υπάλληλος του αισθανοταν τόσο άσχημα στο περιβάλλον εργασίας του, έτσι ώστε να φτασει να αφαιρεσει τη ζωή του. 

-Πιστευε οτι η δουλειά του ήταν σημαντική και ήταν υπερήφανος να είναι κοινωνικός λειτουργός, λέει η γυναίκα του Lasse, Μaria Lundqvist Persson. Yποστηριζε τους ανυπερασπιστους και αποκαλουσε ολους τους ανθρώπους συνανθρώπους του και όχι «πελάτες» οπως συνηθιζεται σημερα. Είχε ένα γνήσιο αίσθημα ότι όλοι οι ανθρωποι είμαστε ιδιοι, δεν ειχε σημασία από ποια πλευρά του του γραφείου κάθεται κανεις, λέει η συζυγος του.

(Πηγη Svt)

Ένιωσε να αμφισβητειται


Ο Lasse Persson ήταν κοινωνικός λειτουργός για σχεδόν 30 χρόνια. Τα τελευταία χρόνια εργαζοταν  στη κοινοτητα Krokoms στην περιοχη της Jämtland. Το Φθινόπωρο  του 2009 άλλαξε η κατάσταση εργασίας για τον Lasse. Ηρθε εκει ένας καινουργιος διευθυντής, ο οποίος οπως αντιλήφθηκε ο Lasseδεν ήταν ευχαριστημένος με τον τρόπο που εργαζοταν.

-Ένιωσε να αμφισβητειται  και του αφαιρεθηκαν καποια καθηκοντα, ετσι γινόταν όλο και πιο αβέβαιος. Το πήρε σκληρά και αισθάνθηκε οτι του φερονταν αλλιωτικα, πια, στη δουλεια του. 

Ο Lasse μίλησε στο αφεντικό του για την κατάσταση, αλλά αυτό οδήγησε στο να βαθυνει μεταξυ τους η διαφορα.  Όταν ζητησε να αλλάξει δουλειά, δεν εισακουστηκε για αυτό. Οι συνάδελφοί του τον υποστήριξαν και τοτε οι διευθυντές του εδωσαν σημασια στην υποθεση και άρχισε μια έρευνα για εργασιακη παρενόχληση.  

Στις 19 Απριλίου του 2010, η έκθεση ολοκληρώθηκε. Ηταν μια υποθεση έρευνας απο ένα από τα στελέχη που ήδη κατηγορειται και σημερα. Αυτος διαπιστωσε ότι ο Lasse δεν έχει υποστεί εργασιακη παρενόχληση. Αντ 'αυτού, είπε ότι ο Lasse είχε διαπράξει μια σειρά από λάθη και ότι εξέταζε το ενδεχόμενο να του δωσει μια προειδοποίηση.

Τοτε έσβησε το φώς απο τα μάτια του


-Όταν ηρθε να με παρει απο τη δουλειά εκείνη την ημέρα, ήταν σαν να ειχε σβησει κάτι στα μάτια του, δήλωσε η Μαρία. Πρώτα, πιστευε οτι ηταν άδικο και ήθελε να υπερασπιστεί τον εαυτό του, αλλά όσο περνούσε ο καιρός, τόσο πιο πολύ άρχισε να κατηγορει τον εαυτό του, «πιθανον να ειναι σωστό οτι ισως να ειμαι τόσο κακος στη δουλεια μου, οσο λένε». 

Ο Lasse αρχσε να αισθάνεται ολο και χειρότερα, δεν μπορουσε να κοιμηθεί και αρχισε να χανει  βάρος. Δεν του εγινε καμμια επίσημη προειδοποίηση, αλλά ηταν σαν μια απειλή να κρεμοταν στον αέρα, και ούτε αυτός ούτε το σωματειο πηραν μια σαφή απάντηση. 
Η αναμονή και η αβεβαιότητα που αισθάνεται γινεται αφόρητη για τον Lasse που τελικά μαθαίνει ότι τα αφεντικά του, εξετάζουν αν θα πρέπει να τον προειδοποιήσουν ή να τον απολυσουν, αλλά δεν έχουν ακόμη αποφασισει τι απο τα δυο θα εκαναν.

Τον Μάιο του δόθηκε ειδοποίηση απόλυσης, αλλά δεν εμαθε το γιατί. 

-Στη συνέχεια, επρεπε να συνεχίσει να περιμένει και να αναρωτιεται,  ενω η κατάθλιψη του μεγαλωνε . Δεν εβλεπε καμμία λύση παρα αισθανοταν διωγμενος και ότι κανείς δεν τον ηθελε. Σκεφτοταν  ότι έπρεπε να φυγει από το σπίτι και ότι είχε δημιουργησει προβληματα και σε εμάς. Στο τέλος, ο ίδιος πιστεψε ότι ολοι θα αισθανοταν καλύτερα αν εκεινος δεν υπήρχε. 

Μοναδικη δίκη 

Στις 10 Ιούνη 2010,  ο Lasse αυτοκτονησε. Όταν το πρώτο σοκ περασε καταλαβε η Μαρία ότι επρεπε να μάθει πώς μπορούσε η υποθεση αυτη να ειχε τραβηξει τοσο διαστημα.

-Απλά ένιωσα ότι δεν μπορεί να είναι σωστό. Αυτο που συνεβει στον Lasse δεν πρέπει να κρυφτει κάτω από το χαλί! 

Η Μaria άρχισε να διαβάζει τα έγγραφα, ηρθε σε επαφή με εμπειρογνώμονες στον χωρο εργασίας του και μιλησε με ανθρώπους στο περιβάλλον του, και, τέλος, κατηγγειλε στην αστυνομία πέντε από τους προισταμενους του. Δύο από αυτούς έχουν διωχθεί και σήμερα αρχίζει η δίκη εναντίον τους. Έχουν κατηγορηθεί για εργασιακο έγκλημα και ακούσια ανθρωποκτονία. 

Ο εισαγγελέας αναφέρει ότι δεν έχουν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις τους στο πλαίσιο του νόμου για το εργασιακο περιβαλλον, το οποίο προβλέπει ότι ο εργοδότης έχει την υποχρέωση να αποτρέψει και να αποφύγει ασθένειες και θυματοποίηση του υπαλληλου του. Αν είχε γίνει αυτό που απαιτείται από αυτούς τοτε ειναι πιθανο ο Lasse να μην ειχε παθει κατάθλιψη και να μην ειχε αυτοκτόνησει, λέει.

Η δίκη είναι μοναδική. Είναι η πρώτη φορά που το δικαστήριο κρίνει αν ο εργοδότης μπορεί να καταδικαστει για έναν υπάλληλο που αισθάνθηκε τόσο άσχημα στο περιβάλλον εργασίας του, έτσι ώστε αφαιρεσε τη ζωή του.

Αρνουνται το εγκλημα


Τα δύο στελέχη που κατηγορούνται αρνουνται το αδίκημα. Αισθάνονται ότι δεν έχουν παραβιάσει το νόμο, αλλά οτι ειχαν λάβει μια σειρά μέτρων για τη βελτίωση της κατάστασης στο χώρο εργασίας και ότι πληρούν τις νομικές απαιτήσεις που θα επρεπε να εφαρμόζονται για την πρόληψη ασθένειας.
 

Η Μαρία δεν οδηγείται από κάποια αισθήματα εκδίκησης, αλλά είναι σημαντικό για την ίδια και τα παιδιά της  να υπαρχει δικαστικη αποφαση σχετικα με τον θανάτο του Lasse, για εκεινη και τα παιδια της.   

-Η επανόρθωση για τον Lasse εχει σημασια και λιγο για εμάς, αλλα και για ολους οσους είναι, ή ήταν σε παρόμοιες καταστάσεις.

5 σχόλια:

  1. Κάποιοι ευαίσθητοι άνθρωποι δεν αντέχουν δυστυχώς την εργοδοτική αναλγησία. Κρίμα, που αποφασίζουν να θέσουν τέρμα στη ζωή τους αντί ίσως να ενταχθούν σε μια συνειδητή συλλογικότητα αντίστασης...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πραγματι κριμα, αλλα δεν εχουν ολοι το σθενος και τη γνωση ισως να αντισταθουν!


      Διαγραφή
  2. YΓ. Το πνεύμα της ανάρτησής σου αποτελεί μια επιβεβαίωση ότι ο Αγώνας είναι η Διέξοδος στα Αδιέξοδα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΕΥΡΥΤΑΝΑ ΙΧΝΗΛΑΤΗ

    Σωστα η μονη λυση ειναι ο αγωνας και η αντισταση του κοσμου στα αδιεξοδα και την καθημερινη απελπισια που προσφερει ..απλοχερα στους περισσοτερους το συστημα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. φανταστείτε στην Ελλάδα
    πόσοι πολιτικοί
    θα έπρεπε να καταδικαστούν για τις αυτοκτονίες πολιτών
    που προκάλεσαν και προκαλούν
    με την βλακεία ή και την κακία τους

    ΑπάντησηΔιαγραφή

"Tα ...πολλά λόγια δεν ειναι...φτώχεια! (Οι νεοφιλελευθερες,... ''σοσιαλδημοκρατικές'' και ..φασιστικές πολιτικες, ομως;)