20.11.13

NOΡΒΗΓΙΑ & ΡΑTΣΙΣΜΟΣ: Η Ευρώπη δεν έχει την πολυτέλεια (να πληρώσει και πάλι το τίμημα!)Μτφ απο αρθρο της Dagens Nyheter: «Γι αυτο δεν καταλαβαινει η Νορβηγια τον κινδυνο με τον ρατσισμο της κυβερνησης!»  του δημοσιογράφου και ιστορικου, Henrik Arnstad, συγγραφέα του βιβλίου «Αγαπημένος φασισμός».


«Σημερα (χθες, συγκεκριμενα) αποχωρησε η σοσιαλδημοκρατικη κυβερνηση του Jens Stoltenberg και την διαδέχθηκε το Συντηρητικο Κόμμα (Høyre) και το Κόμμα της Προόδου (Fremskrittspartiet). O Nορβηγικoς ρατσισμός είναι μοναδικός στην Ευρώπη, γράφει ο, Henrik Arnstad.


Για πρώτη φορά ένα σαφώς ρατσιστικό κόμμα ανεβηκε, από δικες του δυναμεις, στην εξουσια σε μια χωρα του Βορρά. Οι εκλογές στη Νορβηγία - και η νέα κυβέρνηση που προεκυψε ως αποτέλεσμα – θα αποτελεσει ένα σκοτεινό γεγονός στην Ευρωπαϊκή ιστορία. Η Νορβηγική αυτη εξελιξη είναι πιθανόν να εξαπλωθεί διεθνώς,  η παραδοσιακη Δεξια μπορεί στο μέλλον να αποκτησει αυξημένη ώθηση ωστε να συμπεριλάβει ακροδεξια και νεο-φασιστικά κόμματα για να αποκτήσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία. 

Ο ρατσισμός - σε αντίθεση με τον συχνά συγχεομενο όρο "ξενοφοβία" - είναι μια σκόπιμη πολιτική στρατηγική, όπου οι παίκτες μετατρεπουν συγκεκριμένες μειονότητες σε εχθρούς. Ο στόχος είναι ο ρατσισμός να γινει μια αποδεκτη «αλήθεια», δηλαδη, η ρατσιστική εχθρότητα να θεωρείται ως φυσιολογική και η υπεράσπιση των δικαιωμάτων των θυμάτων γίνεται έτσι εξτρεμισμός. 


Στη Νορβηγία η επίγνωση της σοβαρότητας της κατάστασης δεν είχε αντίκτυπο. Ο άμεσος κίνδυνος εχει να κανει με τη διεθνή φήμη της χώρας. Σε σχεση με το τρομοκρατικο χτυπημα του Anders Behring Breivik υπηρχε μια παγκόσμια έκπληξη για το γεγονός ότι η Νορβηγία ειχε πληγεί από φασιστική τρομοκρατία – μια χώρα που θεωρειτο ασφαλής, εφησυχασμενη μεσα σε δημοκρατική ιδεολογία. 
Αλλά ο Breivik πήρε την πολιτική του ταυτότητα και την εκπαίδευσή του στο ρατσιστικο και λαϊκιστικο Κόμμα της Προόδου (ΠΠΕ), που σήμερα είναι στη κυβερνηση, το οποιο εβαλαν εκει οι παραδοσιακοι Συντηρητικοί. 


Ο Breivik εντάχθηκε στο FRP ως 20χρονος το 1999 και εφυγε από το κόμμα το 2007. Εξελέγη (πρόεδρος και μέλος διοικητικού συμβουλίου) σ ένα τοπικό παραρτημα, στο Όσλο, την περίοδο 2002-2004. 
Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου ριζοσπαστικοποιηθηκε τόσο το κόμμα και ο Breivik προς μια ρατσιστική κατεύθυνση μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ. «Εγώ ο ίδιος έχω εργαστεί για πολλά χρόνια για το ΠΠΕ και μπορω να εγγυηθω ότι το κόμμα θα είχε λιγότερο από 10% συμμετοχή εάν δεν είχαν επιλέξει το σκεπτικο του «σχολείου της Βιέννης»  [ένα ισλαμοφοβικο τροπο σκέψης] ως ιδεολογικό υποβαθρο", εχει πει ο Breivik.


Τα διεθνή μέσα ενημέρωσης έχουν στους τίτλους τους καταγγειλλει ότι το πρώην κόμμα του Breivik μόλις δυο χρόνια μετά τη σφαγή στην Utøya,  μπηκε στην κυβέρνηση. Anti-immigrant party with links to mass murderer Anders Behring Breivik set to enter government, ("Aντι-μεταναστευτικο κόμμα με δεσμούς με τον δολοφόνο Anders Behring Breivik εισέρχεται στη κυβέρνηση"), έγραψε η Βρετανικη εφημεριδα The Independent. 
Το BBC έχει αναφερθει στο FRP ως "Breivik-Party". Μια Nορβηγική έρευνα μετά τις εκλογές έδειξε  ότι η δημοσιογραφική κάλυψη στις περισσότερες χώρες διασυνδεσε το FRP με τον Breivik


Η οργη είναι μεγαλυτερη σχετικα με την άποψη αυτή μεσα στο ΠΠΕ και το παλαιοτερα περιθωριοποιημένο κόμμα παίρνει βοήθεια από τον κρατικό μηχανισμό. Το Υπ. Εξωτερικών της Νορβηγίας έχει αναλάβει το έργο της "διόρθωσης" των ξένων ρεπορταζ. 
"Μπορούμε να συμβάλουμε στο εξωτερικό με πληροφορίες σχετικά με τις Nορβηγικες εκλογές και το Nορβηγικό πολιτικό σύστημα και την τοποθετηση του κομματος ΠΠΕ στη δημοκρατία μας, ως ενα παλαιο κόμμα στο κοινοβούλιο», δηλώνει η αρχή. 


Το ενδιαφέρον είναι ότι μεγάλα τμήματα της Nορβηγικής κοινωνίας - όχι μόνο η Δεξια, αλλά και η αριστερά και οι Νορβηγοι πολιτικοι δημοσιογράφοι - τεινουν σε μεγάλο βαθμό να υπερασπιστουν το ΠΠΕ κομμα. Το κόμμα έχει «άδικα κακή φήμη» και δεν είναι ρατσιστικο, ισχυρίζεται, ένας από τους πιο αναγνωρισμένους πολιτικούς σχολιαστές της χώρας, ο Harald Stanghelle
Μεταξύ των Νορβηγων αντιρατσιστων δεν υπάρχει συναίνεση, αλλά μερικοί υπερασπιζονται το FRP, σαν μια κοινοβουλευτική προστασία από τους «πραγματικους» ρατσιστές. Γενικα ομως, η άμυνα του ΠΠΕ εχει κατευθυνθει κατά των Σουηδων κριτικων που θεωρείται ότι δεν κατανοούν τη Nορβηγική πολιτική!
 

Έτσι, όταν όλος ο κόσμος αποκαλεί το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα της κυβέρνησης ως «Breivik-party» (κομμα δλδ του Βreivik) κινητοποιoυνται μεγάλα τμήματα της Νορβηγίας, σε κοινή άμυνα. Πώς μπορεί να γίνει κατανοητό αυτο;


Η Νορβηγία είναι μια χώρα όπου ο εθνικισμός ερμηνεύεται ως συνώνυμος με την καλοσύνη και όχι απο αντι-δημοκρατικο συντηρητισμο του 1800. Αντίθετα  η ανεξαρτησία της το 1905 και η αντίσταση της κατά της ναζιστικής Κατοχής το 1940-1945, στέκονται  στο κέντρο.  
Ο Noρβηγικος εθνικισμός είναι φιλελεύθερος, ελευθεριακός και καλος Θεωρείται διαμετρικά αντίθετος απο τον εξτρεμισμό του ρατσισμού, του φασισμού και της δεξιάς. Με βάση αυτό το ισχυρό πλαίσιο, καθίσταται αδύνατο για οποιοδήποτε φαύλο (όπως ο Breivik ή ακόμη ο Vidkun Quisling) να αποτελέσουν μέρος της "Νορβηγικοτητας" - και το αντίστροφο. Αφου το κομμα ΠΠΕ ειναι αναμφισβήτητα μέρος της Νορβηγίας δεν μπορεί ενδεχομένως να είναι ηθικά σάπιο, σύμφωνα με την Nορβηγικη εθνικιστική λογική. 


Το ΠΠΕ μερικές φορές ονομάζεται και «μεταναστευτικοκριτικο» κομμα, αλλά αυτό είναι πάρα πολύ γενικευμένο. Το ΠΠΕ είναι μάλλον ρατσιστικό, με δύο κύριους εχθρούς: Το Ισλάμ και τους Ρομά
Όσον αφορά τους μουσουλμάνους και το "ριζοσπαστικό Ισλάμ», υποστηρίζει το ΠΠΕ το ίδιο οπως ο Breivik: «Yπάρχει σε εξελιξη μια συνωμοσία - μια μυστική συνωμοσία – μεταξύ των «ισλαμιστων» που αφορούν στο οτι η Νορβηγία θα εξισλαμισθεί σιγα σιγα. 

Οι "Noρβηγικες νορμες είναι κατω υπό συνεχή πίεση – ο εξισλαμισμος είναι σε πλήρη εξέλιξη», δήλωσε η αρχηγός του κόμματος Siv Jensen (VG 10/2). Όπως ο Breivik, πιστεύει κι αυτη ότι η Νορβηγική σοσιαλδημοκρατία – και το εργατικο κομμα - μεσω προδοσίας επέτρεψε να συμβεί αυτό. Σύμφωνα με την Jensen, το Νορβηγικο έθνος κινδυνεύει από τη μουσουλμανικη μυστική συνωμοσία – το Ισλάμ είναι "μια σκοτεινή και ιδεολογια και η καταπολέμησή του είναι ο πιο σημαντικός αγωνας των καιρων μας» (Dagbladet, 2/3, 2009). 

Ο Ισλαμισμός παρομοιαζεται με τον ναζισμό και το κομμα ΠΠΕ έχει παρουσιάσει ένα σχέδιο δράσης για την καταπολέμηση της "κρυφο-ισλαμοποιησης" της Νορβηγίας.Ταυτόχρονα, αυτο το φασιστοειδες μέρος του ΠΠΕ ειναι αμφιλεγόμενο. 
Η έρευνα επισημαίνει, τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο, ότι η "κρυφο-ισλαμοποιηση" βασιζεται στο μίσος κατα των Εβραίων κλασσική άποψη της διεθνούς εβραϊκής συνωμοσίας. 
Η καμπουριαστη μυτη του Ανατολιτη έχει αντικατασταθεί από ένα τουρμπάνι στις "καρικατούρες", που ήταν πάντα ο σύγχρονος σύντροφος του ρατσισμού. Ωστόσο, είναι η κατάφωρη η αντι-μουσουλμανική προπαγανδα σε ενα πολύ ευρύτερο Nορβηγικο χωρο, απ ό, τι μονο στο ΠΠΕ. 
 

Το μίσος κατα του Ισλάμ υπαρχει επίσης στη Νορβηγική αριστερά, για παράδειγμα, το Σοσιαλιστικό Αριστερό Κόμμα - με κάθε σοβαρότητα - πρότεινε οτι οι αρχές θα πρεπει να μπαινουν στο σπίτι των μειονοτήτων! Θα μπορουσαν να διεξάγουν ακροάσεις, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι κάτοικοι «δεν παραβιάζουν τις νορβηγικες βασικές αξίες». 
Ακομη και το Nορβηγικο  σοσιαλδημοκρατικο (Εργατικό Κόμμα) έχει κατηγορηθεί για μίμηση πολιτικών του ΠΠΕ και όχι για την αντιμετωπιση τους! Ο προαναφερθείς Harald Stanghelle σχολίασε ότι η «μεταναστευτικοκριτικη ρητορική έχει υιοθετηθεί από το Εργατικό Κόμμα, χωρίς το ΠΠΕ να εχει αποδεχτει οτι μιλησαν πρωτοι για το προβλημα». 


Το δεύτερο μέρος του ρατσιστικού μίσους εχει να κανει με τα θέματα των Ρομά, οι οποία από μόνοι τους δεν θεωρουνται εξίσου ύπουλοι, έξυπνοι και ενδιαφέροντες οπως οι «ισλαμιστές». Οι Ρομά δεν θα παρουν τη Νορβηγία μέσω μιας υπόγειας συνωμοσίας, αλλά αντ 'αυτού ερμηνεύεται ως παράσιτα, που φθάνουν στη Νορβηγία σε μεγάλες ομάδες για να τρέφονται απο την αφελή καλοσύνη πολλων.


Η λύση του ΠΠΕ για το "πρόβλημα" είναι ριζικη. Η  Siv Jensen απαιτει καταναγκαστικές απελάσεις των Ρομά. Πρόκειται για "ανθρώπους που δεν μπορούν να συντηρήσουν τον εαυτό τους και οι οποίοι διαπραττουν πολύ εγκληματικές πράξεις." Λεωφορεία απο το Όσλο, θα παρουν τους Ρομα οι οποιοι θα στιβαχθουν μεσα και θα πεταχτουν κάπου μακριά από τα συνορα. Η απαίτηση για μαζικές απελάσεις εκπονήθηκε από κοινού με την παραδοσιακή δεξιά (Høyre).


Δεν ειναι ομως μόνο το ΠΠΕ και οι Συντηρητικοί που εχουν μίσος κατά των Ρομά. Χειροτερα απ ολους, ηταν το  φιλελεύθερο ινστιτουτο, Civita. Αυτο έχει αναθέσει μια έκθεση σ έναν από τους κοινωνιολόγους της, τον Pål Veiden, η οποία αναφέρει ότι οι Ρομα θα πρέπει να στερούνται τα παιδιά τους. «Συλλογικά διαφέρουν οι Ρομά από άλλες κουλτουρες, επειδή δεν θέλουν να εργαστούν, προτιμώντας να ζητιανευουν. "Συντηρουν τη φτώχεια και ποτέ δεν θα ενταχθουν. Νομίζω ότι θα ηταν ένα μεγάλο πλεονέκτημα για πολλές οικογένειες Ρομά να στερηθουν τα παιδιά τους »(VG 10/8). 


Είναι δύσκολο να κατανοήσουμε όλα αυτά τα μέτρα που έχουν ληφθεί από το Νορβηγικό πολιτικό φάσμα - όχι μόνο απο το ΠΠΕ – σα κατι αλλο εκτος απο ρατσισμό. Επιπλέον ειναι τόσο τραχιά μετρα που θα ήταν αδύνατο, για παράδειγμα να παρθουν απο τους ακροδεξιους SD, στη Σουηδία. Η Νορβηγία εμφανίζεται σ έναν ξένο ως ενα παράδειγμα του πόσο γρήγορα και απαρατήρητος ο ρατσισμός μπορει να προωθησει τις θέσεις του και στη συνέχεια να κάνει τον εαυτό του αόρατο. Διότι αν επιτρέπεται εντός των καθορισμένων κομματων να προτείνουν μαζικές εκτοπίσεις, καταναγκαστικες ανακρίσεις στο περιβάλλον του σπιτιού και απαγωγες παιδιών με ρατσιστικές πεποιθήσεις - τοτε επιτρέπονται να πει κανεις πολλα φωναχτά σε μια κοινότητα. Και ο αντιρατσισμός γίνεται δύσκολος στην πράξη, δεδομένου ότι θεωρείται εξτρεμιστικος. 


Έχουμε επομένως ήδη ένα κοινωνικό κλίμα στη Νορβηγία το οποιο είναι μοναδικό, σε σύγκριση με την κατάσταση στις περισσότερες χώρες της ΕΕ. Είναι επομένως σημαντικό να ανησυχούμε για το μέλλον της Νορβηγικής ριζοσπαστικοποίησης το οποιο είναι πιθανό μέσα στα επόμενα λίγα χρόνια, καθώς το ΠΠΕ είναι στη κυβερνηση. Προτίθεται η νέα κυβέρνηση να εφαρμόσει όλα αυτά που διαδίδονται για τις ευάλωτες μειονότητες στη Νορβηγία; Με ποιο ρυθμό θα γίνει αυτό; Πώς προκειται τα βασικά δημοκρατικά δικαιώματα, όπως η ελευθερία της θρησκείας, η ελευθερία του λόγου και η ελευθερία του οργανωνεσθαι/ συνεταιρίζεσθαι, να επηρεαστούν; Σε τι είδους πίεση προκειται, για παράδειγμα, η Noρβηγικη δημόσια δημοσιογραφία να εκτεθει; 


Η Ευρώπη αντέδρασε έντονα εναντια στις αντιδημοκρατικές εξελίξεις στην Ουγγαρία. Ακόμα και ενάντια στη ναζιστική Χρυσή Αυγή στην Ελλάδα ήταν οι τόνοι απορριπτικοί. Αλλά ποιο θα ειναι το αποτέλεσμα στην Ευρώπη, όταν μια τέτοια διαδικασία έχει ξεκινήσει σε μια σκανδιναβική χώρα, που αποτελείται από ξανθους και γαλανοματηδες Νορβηγους που σίγουρα δεν πάσχουν απο καμμια οξεία οικονομική κρίση, αλλά αντιθετα ζουν στην πλουσιότερη ίσως χώρα του κόσμου; 
Μακροπρόθεσμα, είναι ένας επικείμενος κίνδυνος οτι η ριζοσπαστικοποιημένη Νορβηγία με μια κρατικά οργανωμένη ρατσιστική καταπίεση των πολλών ξένων - ακόμη και στη Σουηδία - θεωρείται ως ιδανικό. 


Οι συντηρητικοί της Σουηδιας υπό τον πρωθυπουργό Fredrik Reinfeldt είναι σήμερα ένα αντι-φασιστικό ευρωπαϊκό προτυπο, η στάση τους ενατνια στους ακροδεξιους SD είναι πολύ σαφέστερη για Συντηρητικους ηγέτες από ο τι για τους Σουηδους σοσιαλδημοκρατες! Αλλά αυτό μπορεί να αλλάξει, μετά από μια ενδεχομενη εκλογικη ηττα  για τη σουηδική δεξιά πτέρυγα το 2014, όταν ίσως ο Reinfeldt παραιτηθει και μια νέα πολιτική πλατφόρμα αναζητηθει στο εσωτερικό της αστικής τάξης για τις εκλογές του 2018. Αυτό απαιτεί τη διατηρηση μιας ενεργης αντιφασιστικης και αντιρατσιστικης ευαισθητοποίησης σε ολόκληρη τη Σουηδική κοινωνία. 


Υπαρχει μια αρρωστεια σε όλη την Ευρώπη. Τα εξτρεμιστικα και νεο-φασιστικά κόμματα είναι πιο ισχυρα σήμερα από ό, τι ήταν το 1933 (με τη Γερμανία ως παράδειγμα εξαίρεσης). Αλλά έχουμε δοκιμάσει τις πολιτικές τους ήδη μία φορά και χρειαστηκε να πληρώσουμε ένα πολύ ακριβό τίμημα το 1939-1945. Η Ευρώπη δεν έχει την πολυτέλεια να το πληρώσει και παλι».

8 σχόλια:

 1. Πολύ ενδιαφέρον ως πληροφόρηση.
  Η αριστερά-υπάρχει?-τι θέσεις,δράση κλπ έχει απέναντι σ'αυτές τις εξελίξεις?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Γεια σου Λυσιππε,

  Στο κειμενο αναφερεται ο αρθρογραφος στην αριστερα που υπαρχει στη Νορβηγια και στο οτι δυστυχως δεν κανει οσα επρεπε να κανει ως ..αριστερα!

  ''Το μίσος κατα του Ισλάμ υπαρχει επίσης στη Νορβηγική αριστερά, για παράδειγμα, το Σοσιαλιστικό Αριστερό Κόμμα - με κάθε σοβαρότητα - πρότεινε οτι οι αρχές θα πρεπει να μπαινουν στο σπίτι των μειονοτήτων! Θα μπορουσαν να διεξάγουν ακροάσεις, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι κάτοικοι «δεν παραβιάζουν τις νορβηγικες βασικές αξίες».
  Ακομη και το Nορβηγικο σοσιαλδημοκρατικο (Εργατικό Κόμμα) έχει κατηγορηθεί για μίμηση πολιτικών του ΠΠΕ και όχι για την αντιμετωπιση τους! Ο προαναφερθείς Harald Stanghelle σχολίασε ότι η «μεταναστευτικοκριτικη ρητορική έχει υιοθετηθεί από το Εργατικό Κόμμα, χωρίς το ΠΠΕ να εχει αποδεχτει οτι μιλησαν πρωτοι για το προβλημα''.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Απαντήσεις
  1. spiral architect

   Αυτο γινεται εδω και χρονια, πως αλλιως εφτασε να εχει τετοια ποσοστα η ΧΑ;

   Διαγραφή
 4. Μα αυτά δεν έχουν σχεση με αριστερά.Ούτε το ΠΑΣΟΚ δε τα φτάνει.
  Ρωτούσα αν υπάρχει κατι πέραν της "σοσιαλδημικρτικής δεξιάς" πραγματικά αριστερό -τουλάχιστον στα βασικά-για να προβάλει αντίσταση.
  Αγνοώ τα Σκανδιναβικά κομματικά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Λυσιππε

   Κι ομως αυτα ψηφιζουν πολλοι στο Βορρα για ..''αριστερα'' δυστυχως οταν μονο με το..Πασοκ συγκρινονται και στη ..καλυτερη περιπτωση και με τον ...Συριζα!!

   Οσο για πραγματικα κομματα με αντισταση ριξε μια ματια εδω http://skp.se/lankar/

   Διαγραφή
 5. Ανώνυμος22.11.13

  Φοβάμαι ότι πολλές έννοιες είναι παρεξηγημένες. Τα κόμματα μοιάζει να έχουν χάσει τον προσανατολισμό τους και είναι αμφίβολο αν μπορούμε να μιλάμε για δεξιά και αριστερά κόμματα συτή την εποχή που έχει εντελώς άλλους προβληματισμούς και κινδύνους. Εάν το ισλάμ επιτίθεται στη δύση, κάτι που δεν είναι οριστικά επιβεβαιωμένο, αλλά υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις, καθήκον των δυτικών κοινωνιών είναι να αμυνθούν, ανεξαρτήτως πολιτικής τοποθέτησης προς τα δεξιά ή αριστερά. Δεν βρίσκω ότι θα πρέπει να είμαστε αδρανείς στην απειλή να είναι ισλαμική η Ευρώπη σε 20-30 χρόνια. Δεν νομίζω ότι θα θέλαμε να δούμε τις γυναίκες μας με μπούργκα, να έχουμε κλιτοριδεκτομές και να εφαρμώζεται ο νόμος της Σαρία στην προοδευτική Ευρώπη, με λιθοβολισμούς και αποκεφαλισμούς. Από αυτό το σημείο ως τις ακραίες και παρανοϊκές ενέργειες τύπου Breivik ύπάρχει τεράστια απόσταση. Δεν είναι όλα άσπρα ή μαύρα και οι αριστεροί δεν είναι οι μόνοι ανθρωπιστές ούτε οι δεξιοί είναι μονίμως ρατσιστές. Στην ουσία το θέμα δεν τίθεται ως ρατσισμός έναντι αντιρατσισμού, αλλά ως άμυνα απέναντι σε μιά σοβαρότατη κοινωνική απειλή, αν τελικά αυτή υπάρχει και δεν είναι πρόσχημα για ρατσιστικές συμπεριφορές. Αν οι ισλαμιστές θέλουν να βρίσκονται στον θρησκευτικό τους μεσαίωνα με γειά τους με χαρά τους. Εμείς γιατί;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Ανώνυμος23.11.13

  Είδα το σχόλιό σου(;) στο Glogging μαζί με την παράθεση του σχολίου μου, καθώς και τα απαξιωτικά σου (υβριστικά θα έλεγα, αλλά δεν έχει και τόση σημασία) σχόλια. Για άγνωστο σε μένα λόγο δεν μπορούσα να αφήσω σχόλιο εκεί κι έτσι το αφήνω εδώ:

  Δεν μας εξηγείς τι απόψεις βρίσκεις ότι είναι αυτές και γιατί βρωμάνε. Είναι εύκολο να χαρακτηρίσουμε κάτι ως βρωμερό, αλλά αν δεν έχουμε και κάποιο επιχείρημα για τον χαρακτηρισμό αυτός δεν θεμελιώνεται. 'Εχουμε υιοθετήσει λέξεις- ή εκφράσεις-ταμπού και με κριτήριο αυτές και μόνο πετάμε λάσπη. Δηλαδή εσένα δεν σε απασχολεί η πιθανότητα ισλαμοποίησης της Ευρώπης; βρίσκεις ότι στις ισλαμικές πατρίδες επικρατούν η δημοκρατία και ανθρωπισμός; Δεν βρίσκεις τίποτε το ρατσιστικό, στη βία, στις διακρίσεις εναντίον των γυναικών, στους λιθοβολισμούς, στα κρεμάσματα των gay; Θα ήθελες να σου επιβάλουν τη μπούργκα και την κλιτοριδεκτομή; Γιατί οχυρώνεσαι πίσω από λέξεις-ταμπού και αποφεύγεις να εξηγήσεις τις θέσεις σου; Γιατί (περίπου) ταυτίζεις όποιον δεν θέλει να γίνει η Ευρώπη ισλάμ με τον Breivik και το συνάφι του; Δηλαδή αν ο Breivik πει ότι το 'Οσλο είναι στη Νορβηγία, οι αντιρατσιστές πρέπει να το αρνηθούν; Λόγια βλέπω, αφορισμούς βλέπω, χαρακτηρισμούς βλέπω, επιχειρήματα δεν βλέπω. Τι πρέπει να πούν οι Ευρωπαίοι, δηλαδή; να καλωσορίσουν τις ισλαμικές μαφίες και να τους δώσουν από τώρα την εξουσία; Βλέπεις, δεν πρόκειται ρατσισμό, κατ' ανάγκην (αν και υπάρχει κι αυτός) άλλά απροθυμία να υποταχτούμε στην βαρβαρότητα μιάς διαφορετικής πολιτισμικής ομάδας. Τι ακριβώς κατηγορείς εσύ σε μένα και στους άλλους που συμφωνούν μαζί μου; Και δεν θέλω γενικότητες και αφορισμούς και κενά σημασίας επίθετα. Συγκεκριμένα επιχειρήματα θέλω κι αν με πείσεις δεν έχω πρόβλημα να συμφωνήσω.Δεν μας εξηγείς τι απόψεις βρίσκεις ότι είναι αυτές και γιατί βρωμάνε. Είναι εύκολο να χαρακτηρίσουμε κάτι ως βρωμερό, αλλά αν δεν έχουμε και κάποιο επιχείρημα για τον χαρακτηρισμό αυτός δεν θεμελιώνεται. 'Εχουμε υιοθετήσει λέξεις- ή εκφράσεις-ταμπού και με κριτήριο αυτές και μόνο πετάμε λάσπη. Δηλαδή εσένα δεν σε απασχολεί η πιθανότητα ισλαμοποίησης της Ευρώπης; βρίσκεις ότι στις ισλαμικές πατρίδες επικρατούν η δημοκρατία και ανθρωπισμός; Δεν βρίσκεις τίποτε το ρατσιστικό, στη βία, στις διακρίσεις εναντίον των γυναικών, στους λιθοβολισμούς, στα κρεμάσματα των gay; Θα ήθελες να σου επιβάλουν τη μπούργκα και την κλιτοριδεκτομή; Γιατί οχυρώνεσαι πίσω από λέξεις-ταμπού και αποφεύγεις να εξηγήσεις τις θέσεις σου; Γιατί (περίπου) ταυτίζεις όποιον δεν θέλει να γίνει η Ευρώπη ισλάμ με τον Breivik και το συνάφι του; Δηλαδή αν ο Breivik πει ότι το 'Οσλο είναι στη Νορβηγία, οι αντιρατσιστές πρέπει να το αρνηθούν; Λόγια βλέπω, αφορισμούς βλέπω, χαρακτηρισμούς βλέπω, επιχειρήματα δεν βλέπω. Τι πρέπει να πούν οι Ευρωπαίοι, δηλαδή; να καλωσορίσουν τις ισλαμικές μαφίες και να τους δώσουν από τώρα την εξουσία; Βλέπεις, δεν πρόκειται ρατσισμό, κατ' ανάγκην (αν και υπάρχει κι αυτός) άλλά απροθυμία να υποταχτούμε στην βαρβαρότητα μιάς διαφορετικής πολιτισμικής ομάδας. Τι ακριβώς κατηγορείς εσύ σε μένα και στους άλλους που συμφωνούν μαζί μου; Και δεν θέλω γενικότητες και αφορισμούς και κενά σημασίας επίθετα. Συγκεκριμένα επιχειρήματα θέλω κι αν με πείσεις δεν έχω πρόβλημα να συμφωνήσω.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

"Tα ...πολλά λόγια δεν ειναι...φτώχεια! (Οι νεοφιλελευθερες,... ''σοσιαλδημοκρατικές'' και ..φασιστικές πολιτικες, ομως;)