18.11.13

Aπότομη Aύξηση της Eνοπλης Bίας σε ταινίες για παιδιά!

 
Κινηματογραφικη Βία. Μια νέα ερευνητική μελέτη δείχνει ότι από το 1985 έχει αυξηθει τρεις φορές περισσότερο η ένοπλη βία σε ταινίες που απευθύνονται σε παιδιά και εφήβους. Αυτό ανησυχεί τους ερευνητές που βρισκονται πίσω από τη μελέτη και πιστεύουν ότι μπορεί να επηρεάσει τη συμπεριφορά των παιδιών.




Τα παιδιά και οι έφηβοι που εκτίθενται σήμερα για μια μεγαλύτερη ποσότητα της βίας σε ταινίες από ό, τι πριν. (Αφίσα για την ταινία Spider-man 3, επιτρέπεται από 11 χρόνια στη Σουηδία) Vincent Yu / AP Photo
Τα παιδιά και οι έφηβοι εκτίθενται σήμερα σε μεγαλύτερη ποσότητα βίας σε ταινίες από ό, τι πριν. (Αφίσα για την ταινία Spider-man 3, επιτρέπεται από 11 χρονων στη Σουηδία)




Ο αριθμός των σκηνών βίας και πυροβόλων όπλων έχει τριπλασιαστεί σε ταινίες με 13-ετή προθεσμία από το 1985. (Εικόνα από το Inception, με όριο τα 11 χρόνια στη Σουηδία). Stephen Vaughan / AP
Ο αριθμός των σκηνών βίας και πυροβόλων όπλων έχει τριπλασιαστεί σε ταινίες με οριο ηλικιας απο 13, από το 1985.  (Φωτογραφία από το Inception, με όριο ηλικιας τα 11 χρόνια, στη Σουηδία)




Μια ταινία Star Wars, Η Αυτοκρατορία Αντεπιτίθεται το 1980, έλαβε 15-year όριο στη Σουηδία. Η άλλη είναι 11-year όριο. (Εικόνα από preimären του Star Wars Episode III - Η Εκδίκηση των Σιθ 2005) Alastair Grant / AP
Η ταινια Star Wars, Η Αυτοκρατορία Αντεπιτίθεται το 1980, έλαβε 15-year όριο στη Σουηδία. Οι άλλες εχουν οριο ηλικας τα 11 χρονια. 
(Εικόνα απο το Star Wars Episode IΙΙ
Η Εκδίκηση των Σιθ, 2005).
 
-Μας εξέπληξε όταν είδαμε ότι υπαρχει ακόμη περισσοτερη ένοπλη βία σε ταινίες για παιδιά απ ό, τι σε ταινίες ενηλίκων. Αυτό δείχνει ότι η κινηματογραφική βιομηχανία πιστεύει ότι μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει πυροβόλα όπλα σε ταινιες χωρίς ν απαγορεύεται, δήλωσε ο Dan Romer, ένας ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, ο οποίος ανέλυσε κινηματογραφικές σκηνές .
 
Στη μελέτη, που εξέτασε την υπαρξη των σκηνών βίας σε πάνω από 900 ταινίες από το 1950 μέχρι το 2012. Το δείγμα επιλέχθηκε ανάμεσα στις 30 πιο δημοφιλεις ταινίες κάθε χρόνο. Τα συμπεράσματα ήταν ότι υπήρξαν περισσότερες από διπλασιες σκηνές βίας από το 1950. Από το 1985 έχει, επίσης επικρατησει η βίας με πυροβόλα όπλα και σημείωσε ότι αυτό έχει υπερτριπλασιαστεί σε ταινίες με οριο ηλικιας τα 13 χρονια, γνωστες ως PG-13.

 

Oι σειρες μπορεί να μειώνουν το όριο ηλικίας

 

- Είμαστε ανησυχοι για το οτι η ένοπλη βία στις ταινιες επιτρέπεται στα παιδιά. Μπορεί να ερμηνευθεί ότι είναι ένας αποδεκτός τρόπος για την επίλυση μιας σύγκρουσης. Ή τουλάχιστον ότι οι ενήλικες χρησιμοποιούν πυροβόλα όπλα για να πράξουν κατι τετοιο, λέει ο Dan Romer.
 
Στην μελέτη έχουν επισης διαπιστωσει οτι οι συνέχειες ταινιων, παιρνουν συνηθως κατώτερο όριο ηλικίας, απ ο τι η προηγούμενη ταινία. Οι PG-13 ταινίες απευθυνονται στα παιδιά, αλλά οι γονείς συνιστάται να τα ακολουθουν στον κινηματογραφο και μέρος του περιεχομένου των ταινιων δεν προορίζεται για παιδιά κάτω των 13 ετών. Αυτες ειναι συνηθισμενες στα top charts και αρκετες  από αυτες τις ταινιες έχουν λάβει 11 ετή όριο ηλικιας στη Σουηδία.

 

Ακραία βία, αλλά όχι βωμολοχίες!


-Ελπίζουμε ότι η κινηματογραφική βιομηχανία θα αλλάξει ως προς το πώς κατηγοριοποιουν ταινίες που περιέχουν βία με πυροβόλα όπλα. Οι γονείς θα πρέπει επίσης να γνωρίζουν ότι μια PG-13 ταινία θα μπορούσε απλώς να σημαίνει ότι δεν περιέχει  σκηνές σεξ, ή βωμολοχιες. Μπορει ομως να περιέχει ακραία βία που μπορεί να είναι ακατάλληλη για ένα 13χρονο παιδι, δήλωσε ο Dan Romer.
 
Στη Σουηδία, το όριο ηλικίας του Εθνικού Συμβουλίου Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης κατόπιν αξιολόγησης κοιταζει αν τα παιδιά μπορούν να αισθάνονται φοβισμένα, ανήσυχα, ή αν αισθανονται μπερδεμενα με μια ταινία που έχουν δει.
 
Η μελέτη δημοσιεύεται στο Pediatrics .
Πηγη SVT 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

"Tα ...πολλά λόγια δεν ειναι...φτώχεια! (Οι νεοφιλελευθερες,... ''σοσιαλδημοκρατικές'' και ..φασιστικές πολιτικες, ομως;)