24.12.13

Οι...«αχτίδες ελπίδας, «το ελληνικό μέλλον» και το BBC




Ο ανταποκριτης του ΒΒC στην Αθηνα, γραφει ενα ακομη απο εκεινα τα αρθρα που κανουν καθε..χαζοχαρουμενο αστο να σκαει απο...αισιοδοξια, και να γεμιζει ελπιδα για το οτι ...«συντομα», ή μεσα στα επομενα ...δεκα, εικοσι χρονια η χωρα του θα μπορεσει να ορθοποδησει, γιατι ανθρωποι σαν κι αυτον βλεπουν μεσα στη μαυριλα της νεοφιλελευθεριλας....«τα θετικα» του ζητηματος, κατι που οι αλλοι, οι πολυ ...φανατισμενοι, οι κομμουνιστες ντε, (ωπ την ειπαμε τη ....«κακια λεξη» της...ΕΕ, τελικα), δεν...βλεπουν! 

Oι κομμουνιστες, που η ΕΕ ξεδιαντροπα πασχιζει, οχι μονο στην Ελλαδα, αλλα σε ολες τις χωρες-μελη της να απομονωσει και να εξισωσει με το...φασισμο(!!), ειναι οι μονοι που δεν πασχουν απο...υπεραισιοδοξια, αλλα με κοινο ρεαλισμο αναλυουν τις αιτιες της σημερινης απελπιστικης καταστασης για πολλους στην Ευρωζωνη, αλλα και εκτος.


Γιατι, μονο με ρεαλισμο και αγωνες θα μπορεσουν οι χωρες να ξεφυγουν απο τα νυχια των εκμεταλλευτων τους, που δεν ειναι αλλοι εκτος απο τους κατα τοπους κυβερνωντες και τους δανειστες των χωρων αυτων, αυτους τους παραγοντες δηλαδη που το ΒΒC κανει οτι δεν...βλεπει,  ενα δικτυο που οπως τα περισσοτερα αστικα μεσα ενημερωσης παιζει κι αυτο το ρολο του στην αποχαυνωση των πολιτων ανα την Ευρωπη και τον κοσμο, εδω και χρονια.

Ο ανταποκριτης του ΒΒC, αφου γραφει αρχικα το τι βλεπει στην Ελλαδα λεει κατοπιν και τα εξης:  

«Τα νοσοκομεία και τα σχολεία δεν εχουν τα χρηματα για βασικό εξοπλισμό , ο αριθμός των αυτοκτονιών έχει αυξηθεί , μερικοί άνθρωποι που καίνε ξύλα για τη θέρμανση τους, επειδή το πετρέλαιο ήταν πολύ ακριβό, πέθαναν από ασφυξία , ένα κόμμα που αρνείται το Ολοκαύτωμα και τις επιθέσεις μεταναστών λεγεται οτι στις δημοσκοπήσεις παιρνει 10 % . Ολα αυτα δεν ειναι κατάρρευση;  Αλλά από την άλλη πλευρά, η Ελλάδα λειτουργει.  
Η κυβέρνηση δεν έχει πέσει και φέτος το κίνημα διαμαρτυρίας έχει ξεθωριάσει . Πολύ λιγότεροι έχουν βγει στους δρόμους , δεν υπήρξε σχεδόν καμία βία .Γιατί ;

Ότι η αντιπολίτευση εδώ είναι χωρισμένη είναι σίγουρα ένας λόγος . Κομμουνιστές , συνδικαλιστες , μια  κουρασμένη μεσαία τάξη και οι αναρχικοί συγκλίνουν άτσαλα σε διαδηλώσεις , γνωρίζοντας σε τι αγωνίζονται ενάντια, αλλά δεν ειναι ενωμένοι στους στόχους τους». 

Το θεωρω πολυ «φτηνο και βολικο κολπο» το να μην εξηγει κανεις, ειδικα σε ξενους, που ισως διαβασουν το αρθρο, το γιατι σημερα και κατω απο ποιων κομματων την διακυβερνηση, οπως και μεσα απο ποσα μνημονια τα οποια χωρις ενδοιασμους ψηφισαν αμφοτεροι απο τη ΝΔ και το Πασοκ, οπως και το πως εφτασαν νοσοκομεία και σχολεία της χωρας να μην  εχουν πια τα χρηματα για τον βασικό εξοπλισμό μαζι με τη τραγικη κατασταση πολλων ανθρωπων που πεθαινουν καθημερινα πια απο ...ασφυξια, αφου καίνε ξύλα, εφ οσον το πετρέλαιο ειναι πολύ ακριβό! Επισης δεν ειναι αληθεια οτι το κίνημα διαμαρτυρίας έχει ξεθωριάσε, αλλα δεν περιμενω να ακουσω καποιον...Αγγλο να μου πει, τι γινεται στη χωρα μου, εφοσον και διαβαζω εφημεριδες και βλεπω οτι ολο και πιο περισσοτεροι δειχνουν εμπρακτα την αντιθεση τους στα κυβερνητικα μετρα και τις πολιτικες που υπαγορευονται απο ξενα κεντρα.

Το οτι ενα κόμμα που αρνείται το ...Ολοκαύτωμα και τις επιθέσεις μεταναστών λεγεται οτι στις δημοσκοπήσεις παιρνει 10 %, δεν μπορει να ξερει κανεις αν κατι τετοιο οντως ισχυει, γιατι ποιος εμπιστευεται τα γκαλοπς, ομως το ΒΒC θεωρει καλο να το παραθεσει, κι ας μην ειναι σιγουροι. Ομως μολις προχθες ειδα μια αλλη δημοσκοπηση που εβγαζε το ..ΚΚΕ τριτο κομμα, αλλα δυστυχως δεν εργαζομαι στο ...BBC για να την δημοσιευσω εκει και να τρομοκρατησω κι εγω τους..αστους, οπως με τρομαζουν και αυτοι με τις δημοσκοπησεις τους καθε λιγο και λιγακι, οι οποιες προτιμουν να προτασσουν τον μπαμπουλα της ΧΑ για να συνεχισει ο κοσμος να ψηφιζει τους γνωστους...«δημοκρατες» της χωρας!

Στη συνεχεια ο ανταποκριτης του ΒΒC,  Mark Lowen, λεει: 

Πηγα κι εγω μαζι με τους φοιτητές που διαμαρτυροντουσαν για αυτό το φθινόπωρο, που φώναζαν τα ίδια κουρασμένα συνθήματα που ακουγονται εδώ και 40 χρόνια.  

Ποσο ..«ασχετος» με τη πολιτικη κατασταση γενικα στον κοσμο μπορει να ειναι κανεις οταν λεει οτι οι φοιτητες (στην Ελλαδα) διαμαρτυροντουσαν γι αυτό το φθινόπωρο φωναζοντας τα ίδια ...κουρασμένα συνθήματα που ακουγονται εδώ και 40 χρόνια!! Λες και στις υπολοιπες χωρες της ΕΕ, ή και στη Μ. Βρετανια, τα συνθηματα ειναι πιο....«μοντερνα» και δεν σχετιζονται με τις  πολιτικες των κυβερνησεων με τις περικοπες, τη λιτοτητα και την ανεργια, ζητηματα δηλαδη που απασχολουσαν ηδη παλιοτερα και απασχολουν ακομα τους νεους πολλων χωρων της ΕΕ!! Πληρωναν οι φοιτητες διδακτρα στην Μ Βρετανια πριν ...40 χρονια κ. Lowen και καθε κυριε Lowen που πουλατε πνευμα και φτηνη δημοσιογραφια για εσωτερικη καταναλωση; 

Μετα αναφερομενος στην μεριδα εκεινη του κοσμου στην Ελλαδα που ..αποδεχεται τα μετρα και τη λιτοτητα, παρομοιαζει την Ελλαδα με... ψυχασθενη που εχοντας περασει τα σταδια της θλιψης, τείνει προς το τελικό στάδιο, της αποδοχής! Μου θυμισε μια παλιοτερη παρομοια δηλωση, του Στρος Καν, που παρεπεμπε επισης σε ..ιατρικες συμβουλες, για οσους θυμουνται! 

«Ίσως, όμως, να ισχυει, επίσης, ότι υπάρχει κι ένα μεγάλο ποσοστό σιωπηλης υποστηριξεις οσων έχουν συμβεί . Κάθισα σε ενα πολυσύχναστο μπαρ την περασμένη εβδομάδα με έναν δικηγόρο που είναι απ αυτη τη μεριδα. Η κρίση αλλάζει την Ελλάδα προς το καλύτερο, μου είπε . Ο ογκωδης , πελατειακού δημόσιος τομέας που απασχολούσε αναρμόδιους ανθρώπους σε αντάλλαγμα για την πολιτική τους στήριξη, μεταρρυθμίζεται . Οι Έλληνες μαθαίνουν να ζουν με τα δικα τους μέσα . Η φοροδιαφυγή δεν είναι πλέον αποδεκτή. Μια νέα κουλτούρα αλληλεγγύης έχει προκύψει : Η αίσθηση του «είμαστε όλοι μαζί σ 'αυτό» .
Υπάρχει ακόμη και ένα πνεύμα επιχειρηματικότητας που γεννιεται . Είναι , οπως είπε , (ο δικηγορος),  μια οδυνηρή μετάβαση - αλλά απαραίτητη. Οι ψυχίατροι μιλούν για τα πέντε στάδια της θλίψης : άρνηση, θυμό , διαπραγμάτευση, κατάθλιψη και αποδοχή. Ίσως η Ελλάδα, η οποία γνώρισε μεγάλη θλίψη , να τείνει προς το τελικό στάδιο . 

Στη συνεχεια δεν παρελειψε να μην αναφερθει στο ...προσφιλες στον ξενο  και οχι μονο αστικο τυπο, στο ζητημα της διοργανωσης των Ολυμπιακων Αγώνων και στο Ευρωπαϊκό πρωταθλημα ποδοσφαίρου: 

«Συναντώ πολύ περισσότερο τώρα που μου λένε ότι αν μπορούσαν να επιλέξουν μεταξύ του να πανε πίσω στο 2004 , όταν η Ελλάδα διοργανωσε στους Ολυμπιακούς Αγώνες και ειχε πηρε το κυπελλο στο Ευρωπαϊκό πρωταθλημα ποδοσφαίρου και αισθάνθηκε πλούσια - ή τώρα , περνωντας απ όλα αυτά - θα ακολουθήσουμε τη δεύτερη επιλογη. Η υλοποίηση έχει αρχίσει να διαφαίνεται ότι προ της κρίσης η Ελλάδα ήταν μια αυταπάτη : ότι ήταν ένα παρτυ που απλά έπρεπε να τελειώσει ». 

Kαμμια αναφορα στο ποιοι ηταν οι πολιτικοι που διοργανωσαν στις πλατες του λαου τα εξοδα της φιεστας με σκοπο την αγρα ψηφοφορων, τη κερδοφορια του κεφαλαιου και τη τακτοποιηση των «ημετερων» και παλι..Το μεριδιο ευθυνης πεφτει σε ΟΛΟΥΣ τους Ελληνες, ανεξαιρετα απο τις πολιτικες επιλογες τους..Τι βολικο για τα συμφεροντα της ταξης που υπερασπιζεται και αυτος ο δημοσιογραφος!  

«Σίγουρα, η χώρα αλλάζει σε θεμελιώδεις τρόπους . Ωστόσο, οι επισκέπτες εδώ πάντα παρατηρουν ποσο «κανονικα» ολα φαίνονται - που είναι ίσως πάνω απ 'όλα , μια απόδειξη για την ελληνική ανθεκτικότητα . Κάτω από τα χαμόγελα , όμως, υπάρχει ο φόβος για το μέλλον. H κυβέρνηση λεει οτι τα χειρότερα εχουν περασει, μιλουν για το τέλος της ύφεσης την επόμενη χρονια, οτι η ανεργία αρχίζει να πέφτει . Στα χαρτιά , οι αριθμοί φαίνονται καλύτεροι. Αλλά, όπως 12 ακομα ταραχώδεις μήνες φτανουν στο τέλος, κανείς δεν μπορεί να πει αν αυτό το ηλιοβασίλεμα πάνω από την Αθήνα πραγματικά σηματοδοτει μια πραγματική αχτίδα ελπίδας». 

Και ετσι εφ οσον δεν θιχτηκε κανενα ...«καλο σπιτι» και ολα ειναι οπως αναμενονταν σε καθε χωρα οπου η κριση χτυπα την εργατια κυριως, ''λογικο'' δεν ειναι να φτανει κανεις σ ενα επιλογο με...''ηλιοβασιλεματα'' ; 
''Αλλα λογια να...αγαπιομαστε'' και να μη ψαχνουμε να βρουμε το ΠΟΙΟΙ φταινε και πως θα βγουμε απο μια τετοια κατασταση, γιατι αν ψαχναμε, δεν υπηρχε περιπτωση να το μαθαιναμε απο το...ΒΒC, φυσικα!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

"Tα ...πολλά λόγια δεν ειναι...φτώχεια! (Οι νεοφιλελευθερες,... ''σοσιαλδημοκρατικές'' και ..φασιστικές πολιτικες, ομως;)