20.12.13

ΣΟΥΗΔΙΑ: Και..πουριτανοί (οι Σοσιαλδημοκράτες),..σύν ολα τ άλλα!


Εδώ και 30 χρόνια κρεμοταν στην αιθουσα της τραπεζαρίας των  επισκεπτών του κοινοβουλιου, με το γυμνό στήθος της. Αλλά μια μέρα η αναπληρωτρια αντιπροσωπος απο το σοσιαλδημοκρατικο κομμα, Susanne Eberstein (S), δεν αντεξε και ζητησε να κατεβασουν τον πινακα ζωγραφικής Juno του μπαρόκ ζωγράφου  G E Schröder. 

Ξαφνικά μια μέρα εφυγε ο πινακας. Όταν ρωτησαμε το διοικητικό συμβούλιο που πήγε, οι αντιδράσεις ήταν κυριως γέλιο απο αμηχανια και χαχανα. "Συνήθως αλλαζουμε πινακες, μερικές φορές" ηταν τελικα η επίσημη απάντηση .

Και εφ οσον η Juno του Schroeder κρεμοταν στην τραπεζαρία από το 1983,  μπορουσε να είναι ένας βάσιμος λόγος. Αλλά  δεν έχει έρθει κάτι άλλο στη θεση της. Τώρα οι τοίχοι στεκονται αδειοι.Η τραπεζαρία χρησιμοποιείται για επίσημα γεύματα με ξένους αξιωματούχους και σύμφωνα με έναν από τους αντιπροσωπους - που προτιμά την ανωνυμία- ηταν λίγο ευαίσθητο θεμα να βλεπει κανεις μια απογυμνωμενη γυναίκα στον τοίχο.

-Θα πρέπει να σκεφτούμε τους ξένους επισκέπτες, ιδιαίτερα εκείνους που προέρχονται από μουσουλμανικές χώρες , δήλωσε ο ανώνυμος αντιπροσωπος .
 
Αλλά δεν ήταν για ..χαρι των ξένων επισκεπτων που σφραγιστηκε οριστικά η τύχη της Juno . 
''Νομίζω ότι είναι περισσότερο ένα φεμινιστικό ζήτημα. Είναι βαρετό με μια γυμνόστηθη γυναίκα, όταν κάθομαι σε δημόσια δείπνα με ξένους επισκέπτες. Νομίζω ότι αισθάνεται κανεις λίγο δύσκολο να κάθεται εκεί με τους άνδρες που κοιτούν εμάς τις γυναίκες'', εξήγησε η Susanne Eberstein.

Susanne Eberstein.

Απο το φιλελεύθερο κομμα (Folkparti) ο Carl B Hamilton πιστεύει ότι υπάρχουν και άλλα έργα ζωγραφικής που το κοινοβούλιο θα πρέπει να αποσυρει. Ο μεγάλος πινακας από τη στέψη του Gustav ΙΙΙ δεν ανήκει στο κοινοβούλιο, πιστεύει ο ίδιος.


-Ενας πινακας που αποτίει φόρο τιμής στο βασιλιά ο οποίος συνεθλιψε την ελευθερία του κοινοβουλίου και επέβαλε δικτατορία και απολυταρχία. Είναι προσβλητικό για εκείνους που αγωνίστηκαν για την ελευθερία και τη δημοκρατία και ιστορικά ενοχλητικό να τον έχουν να κρέμεται στο κοινοβούλιο.  Eίναι πολύ χειρότερο από το γυμνό στήθος της Juno/Ήρας , λέει ο Hamilton στο TT.


Σημ. Το ποιος ηταν πραγματι ο λογος που κατεβηκε ο πινακας της γυμνοστηθης Juno δεν θα το μαθουμε ποτε, αλλα ισως βλεποντας τα...σοσιαλδημοκρατικα μυαλα και...μουτρα, καταλαβαινει κανεις το γιατι!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

"Tα ...πολλά λόγια δεν ειναι...φτώχεια! (Οι νεοφιλελευθερες,... ''σοσιαλδημοκρατικές'' και ..φασιστικές πολιτικες, ομως;)