5.12.13

"Timbuktu": «Θα αγαπαω στη Σουηδία, θα ζήσω στη Σουηδία και θα πεθάνω στη Σουηδία!»



Μετά από εβδομάδες συζητήσεων πηρε τελικα χθες, Τετάρτη 4 Δεκ, ο ραπερ Jason "Timbuktu" Diakité, το βραβειο απο την αντιρατσιστική οργάνωση, 5i12. Ο "Timbuktu"  έχει επικριθεί για το γεγονός ότι σ ένα τραγούδι με το γκρουπ Kartell, σε καποιους στιχους αναφερει το ονομα " κανε τον Jimmie κίτρινο και μπλε απ το ξυλο» εννοωντας τον ηγετη των ακροδεξιων SD, Jimmie Åkesson.



-Νομίζω ότι οι άνθρωποι που ασχολούνται με τον «ρομαντισμο της βιας» δεν μπορουν αυτονοητα να εχουν την υποστήριξή μου. Ζούμε σε μια εποχή όπου οι άνθρωποι απειλούνται και το να απαντησουν στο μίσος είναι σημαντικο. Και τότε θα πρέπει επίσης να είναι σαφές ότι δεν μπορεί κανεις να δεχτεί την απειλή εναντια σε ορισμένους εκλεγμένους αντιπροσωπους, λέει απο το συντηρητικο κόμμα, Folkpartiet, ο Johan Pehrson. 

Με στιχους οπως «κανε τον Jimmie κίτρινο και μπλε απ το ξυλο, βαλτον σ ένα κοντάρι σημαίας», το τραγουδι Svarta duvor vissna liljor (Μαύρα περιστέρια μαραμένα κρίνα) του γκρουπ Κartell  και του Jason " Timbuktu"  Diakité, ξεσηκωσε πολλες συζητήσεις τις τελευταίες εβδομάδες και έκανε, μεταξύ άλλων, τον Johan Pehrson να μποϊκοτάει τη χθεσινή τελετή. 

Ο πρόεδρος της αντιρατσιστικης οργανωσης 5i12, Jasenko Omanovic, ειπε ότι ηταν για τη περυσινη χρονιά που ο Jason Diakité έλαβε το βραβείο για την αντιρατσιστική δέσμευσή του μέχρι τον Δεκέμβριο του 2012, αλλά τώρα είχε τον χρόνο να το λάβει.

Ο Jasenko Omanovic λέει ότι δεν θέλει να κάνουμε εικασίες για το αν ο Jason Diakité θα έπαιρνε το βραβειο σήμερα:  

- Αλλά αν εγώ ο ίδιος ημουν καλλιτέχνης, ή πολιτιστικος συντελεστης, δεν θα το είχα γράψει αυτό, λέει. 

Ο Jason Diakité δεν ήθελε χθες  ο ίδιος να σχολιάσει τις συζητήσεις της περασμένης εβδομάδας, αλλά σε μια ομιλία του, είπε συγκινημενος ότι θα πρέπει να μπορει να εκφραστει. 

"Απαιτώ την ελευθερία να μιλήσω, ακόμη και από εκείνους που διαφωνούν με τις εκφράσεις μου. Και απαιτώ να θεωρηθω ως μέρος αυτής της κοινωνιας. Όμως σε αντάλλαγμα, σου δινω τη ζωή μου, Σουηδία. Σου δίνω την ευστροφία μου, τη δημιουργική ικανότητα μου και την ενέργειά μου. 
«Θα αγαπαω στη Σουηδία, θα ζήσω στη Σουηδία και θα πεθάνω στη Σουηδία», είπε δακρυσμενος στην ομιλία του.
 



2 σχόλια:

  1. Καμιά φορά περνάω να δω...
    ερημιά ...
    τι παιδεύεσαι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. IonnKorr

    Kανε τη δουλεια σου και μη περνας απο εδω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

"Tα ...πολλά λόγια δεν ειναι...φτώχεια! (Οι νεοφιλελευθερες,... ''σοσιαλδημοκρατικές'' και ..φασιστικές πολιτικες, ομως;)