22.1.14

Ehsan Fadakar: ''Ρατσισμός και μισογυνισμός πανε χέρι-χέρι!''



Ενω στην Ελλαδα ψαχνουν να βρουν ποιος ηγετης ειναι πιο..αθεος (!) απο τον αλλο και πως θα κοροιδεψουν περισσοτερο τον κοσμο με το αν καταδικαζει κανεις τη τρομοκρατια, ή οχι, στη Σουηδια εγινε τελευταια πολυ συζητηση περι του «Fittstim» μιας ανθολογίας φεμινιστικων κειμενων που εμφανίστηκε το 1999 και με την επανεμφανιση του ζητηματος του φεμινισμου στη Σουηδια, μεσω ενος προγραμματος στη τιβη, οπου μια απο τις συντακτριες του «Fittstim», (που παρεμπιπτοντως, σαν εκφραση, ειναι υποτιμητικη για τις γυναικες), η παρουσιαστρια, Belinda Olsson, προσπαθει να μαθει τι εγινε ο φεμινισμος στη Σουηδια. 

Η εκπομπη της Οlsson εγινε αντικειμενο αρνητικης κριτικης απο αρκετες φεμινιστριες που ισχυριστηκαν οτι η ιδια απετυχε στο να παρουσιασει τη σοβαρη πλευρα του ζητηματος και αρκεστηκε μονο σε ..φτηνα επικοινωνιακα κολπα που σκοπο ειχαν να αυξησουν τη τηλεθεαση!  

Ο Ehsan Fadakar, δημοσιογραφος της Αftonbladet, αρθρο του οποιου ειχαμε αναφερει στο blog λιγο καιρο πριν, οταν εγραφε για τη Νορβηγια κατηγορωντας την εκει κυβερνηση, ως ξενοφοβικη σχετικα με το θεμα των Ρομα, γραφει σημερα για το ζητημα φεμινισμος και «Fittstim», οτι: 

«Η Belinda Olsson ήξερε ακριβώς τι έκανε όταν ξεκινησε να μιλαει για φεμινισμό .

Και ίσως θα έπρεπε να την ευχαριστήσω για αυτό .

Επιτρέψτε μου να εξηγήσω το γιατί . 

Πριν από μερικούς μήνες έγραψα ένα αμφιλεγόμενο αρθρο για την αυτο-εικόνα της Νορβηγικής πλειοψηφίας . Ήθελα να επισημάνω την ομαλοποίηση του ρατσισμού στη χώρα και επέλεξα να χρησιμοποιήσει την ίδια ρητορική που χρησιμοποιείται μεταξύ άλλων και εναντια στους Ρομά. Οι γενικεύσεις πληγωνουν . Οι αντιδράσεις δεν αργησαν και φυσικα με ονομασαν διαφορα πραγματα. 

Αλλά μετά από μία ημέρα και μονο άλλαξαν τον εστιασμο τους οι Νορβηγοί και επικεντρωθηκαν στον εαυτό τους. Ομιλητες - συχνά ξένης καταγωγής - που σπάνια βλεπει κανεις εμφανιστηκαν σε κορυφαια ειδησεογραφικά sites. Στο Twitter, ξεκίνησε η ταση #Norskrasisme, (ο Nορβηγικος ρατσισμος) και εξαπλώθηκε στα κύρια ΜΜΕ . Πέτυχα το στόχο μου, μετά από μια δύσκολη απογείωση . Οι Νορβηγοί αναγκάστηκαν να ρίξoυν μια ματιά στον καθρέφτη. Ο αντι-ρατσισμός πήρε μια μεγαλη θέση σε μια χώρα όπου τα ρατσιστικά κόμματα έχουν εισέλθει στην κυβέρνηση .


Καταλαβαίνετε τώρα ίσως πού το πάω . Νομίζω ότι η Belinda ήθελε να επιτύχει κάτι παρόμοιο. Παταει ένα νεύρο για να δεί ενα λαϊκό κίνημα να ξεσηκωνεται. Ήταν μια ρητορική προσέγγιση, η οποία εμπεριεχει κινδυνους. Στο νέο μας τοπίο των μέσων ενημέρωσης , όπου πολλοί λένε πολλά, μερικές φορές πρέπει να ξεκινησει κανεις από τα ..δάχτυλα των ποδιών για να φτάσει πιο ψηλα. Στη συνέχεια, η Belinda έκανε ένα βήμα και επέτρεψε στη νέα γενιά των φεμινιστριών να σταθεί στο προσκήνιο . Σκηνοθετημενο; Νομίζω πως ναι . Επιτυχες ; Εξαρτάται από το ποιον ρωταει κανεις. 

Σίγουρα, υπάρχουν βέβαια πολλά πράγματα που θα μπορούσε να ειχε κάνει διαφορετικά. Αλλά οι αντιδράσεις στο πρόγραμμά της, ήταν πολυ καλες για το κίνημα. Το σύγχρονο φεμινιστικό κίνημα έγινε mainstream. Η συζήτηση στο Twitter «επαιρνε και εδινε» . Τα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης ηταν απο διπλα και εξαπελυαν φωνές και προοπτικές που σπάνια φθάνουν ή ενδιαφέρουν τις μαζες. Στην Aftonbladet δημοσιεύσαμε προσωπικά , αλλά πολύ διαφωτιστικα δοκίμια, μεταξύ άλλων, της Moa Svan, της Μarimba Roney και τη νέα πρόεδρο  της Γραμματειας Ισοτητας, Seher ­Yilmaz. Αυτό μάλλον δεν θα είχε συμβεί αν δεν είχε μπορέσει ξεκινησει απο  την εκπομπη της Belinda στο κρατικο καναλι SVT. Είναι απλη δραματουργία των μέσων ενημέρωσης. Οι αντιδράσεις προκαλουν το ενδιαφέρον και ούτω καθεξής . 

Αλλά τι εχει να κανει το θεμα της Belinda με μένα; Ναι, ο φεμινισμός και η καταπολέμηση του ρατσισμού πανε χερι χερι. Πρόκειται για παιδιά της ίδιας μητέρας : Η ίση αξία των ανθρώπων. Αγωνιζόμαστε για κάτι τόσο προφανές όπως το ότι οι άνθρωποι πρέπει να έχουν ίσες ευκαιρίες στην κοινωνία. 

Δεκαδες χιλιαδες διαδηλωνουν ο ενας διπλα στον αλλο, κατα της σεξουαλικής βίας και κατα των Ναζί. Είναι συχνά οι ίδιοι άνθρωποι . Από την άλλη πλευρά, στεκονται εκεινες οι δυναμεις που θέλουν να μας πανε πίσω στο χρόνο και σε ενα κόσμο που δεν υπάρχει πια. «Οι γυναίκες να γνωρίζουν ποια ειναι η θέση τους και οι μεταναστες να κλείσουν το στόμα τους,  ή να πάνε πισω στις χωρες τους». Ο ρατσισμός και ο μισογυνισμός πανε τώρα χέρι-χέρι. Χτυπούν τη μητέρα μας και αγωνιζόμαστε κάθε μέρα – με  επιτυχεις και λιγότερο επιτυχείς τρόπους - για να υπερασπιστουμε αυτό που αγαπαμε.

Έτσι τώρα επικεντρωθείτε στη Belinda, ως πρόσωπο - χάνοντας ετσι την ευκαιρία που μας δίνεται. 

Ή μήπως να συνεχίσουμε να εκπαιδεύουμε Σουηδούς μιλωντας τους για όλες τις πτυχές του φεμινισμού, που οπως η Belinda - και πάρα πολλοί άλλοι, σαν κι αυτην- δεν εχουν καταλαβει!»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

"Tα ...πολλά λόγια δεν ειναι...φτώχεια! (Οι νεοφιλελευθερες,... ''σοσιαλδημοκρατικές'' και ..φασιστικές πολιτικες, ομως;)