20.1.14

Yπάρχουν «εθνικοί Σουηδοί»;




(Μτφ απο αρθρο του Bo Löfvendahl στην SvD)

H αποκάλυψη της Expressen τη περασμενη εβδομάδα για το πόση προκατάληψη και ποσος αχαλίνωτος ρατσισμος υπαρχει σε ορισμενους εκλεγμένους βουλευτες των ακροδεξιων SD, (Sverigedemokrater), εχει προκαλεσει μεγαλο ενδιαφερον.

Το εκτεταμένο υλικό είναι πολλές συνεντεύξεις και εκεί μπορεί να δει κανεις μια επαναλαμβανόμενη έκφραση που αξίζει να εξεταστεί. Αρκετοί από τους δυσαρεστημένους ανθρωπους μιλούν για «εθνικους Σουηδους». Περιστασιακα μερικοι αποκαλούν τους εαυτούς τους ρατσιστες, ενώ άλλοι αγωνίζονται ενάντια στην ετικέτα, αλλά η συζήτηση για τους "εθνικους Σουηδους», υπαρχει σε πολλούς .

Αν το σκεφτεί κανεις – τι θα σημαινε πραγματικά ο ορος "εθνικος Σουηδος"; Η λέξη εθνικο προερχεται απο την  ελληνικη λεξη «έθνος» , που σημαίνει «λαος, άνθρωποι». Συνθέσεις με βάση το ίδιο πρόθεμα είναι η εθνογραφία και η εθνολογία. Το Μουσείο Εθνογραφίας της Στοκχόλμης λεγοταν για μια περίοδο «Λαϊκό Μουσείο». Το Εθνογραφικό Μουσείο του Γκέτεμποργκ ονομάζεται "Παγκόσμιο Πολιτιστικο Μουσειο».

Ο ορισμός του ορου «εθνικο» στο λεξικό της Σουηδικής Ακαδημίας, γραφει «η οποία ισχυει, ειτε αναφέρεται στη καταγωγη ενος λαου». Αλλά αυτό είναι μια πολύ αόριστη περιγραφή. Όταν χρησιμοποιούμε τη λέξη «εθνικο»  , αναφερόμαστε στην εθνικότητα , τον πολιτισμό , τη γλώσσα - ή ίσως τη «φυλή»;

"Αν κοιτάξει κανεις τους εθνικους Σουηδους, στη πραγματικη ζωη, εκει εχουμε πολύ χαμηλό ποσοστό ανεργίας". Έτσι μίλησε ο πρωθυπουργός Reinfeldt πέρυσι, γεγονός που οδήγησε σε έντονες αντιδρασεις. Δεδομένου ότι δεν υπάρχουν στατιστικά στοιχεία για τον ορο «εθνικοι Σουηδοί» , ο ίδιος δεν είχε τη δυνατότητα να ελέγξει αν ηταν σωστα τα στοιχεια. Ο όρος αυτός δεν χρησιμοποιείται επίσημα και δεν υπάρχει καμία καταγραφή με βάση την εν λόγω διαφοροποίηση . Τοτε τροποποιήθηκε η δήλωση του πρωθυπουργού σε μια σύγκριση μεταξύ των «γηγενων» και των «γεννημενων στο εξωτερικό».

Όταν μιλάμε για τις εθνοτικές συγκρούσεις, αυτες βασίζονται ως επί το πλείστον στη γλώσσα, ή την θρησκεία. Οι πόλεμοι στην πρώην Γιουγκοσλαβία, ή οι μάχες μεταξύ των διαφόρων μουσουλμανικων ομάδων στη Μ. Ανατολή είναι παραδείγματα εθνοτικων συγκρούσεων. Αλλά στην περίπτωση αυτή , δεν εχει καθόλου ούτε με τη θρησκεία, αλλα ουτε με τη γλώσσα να κανει . Γιατι οσοι μιλούν για «εθνικους Σουηδους» εννοουν κατά πάσα πιθανότητα οσους δεν μιλουν "Σουηδικα", ή τους μη " Λουθηρανιστες".

Μπορεί κανείς να μιλήσει για "εθνικους Γαλλους" , "εθνικους Βέλγους " και "εθνικους Αμερικανους»; 
«Eθνικοι Αμερικανοι» θα μπορούσαν τότε να είναι ανετα οι Ινδιανοι, όπως στις Ηνωμένες Πολιτείες σήμερα συχνά ειναι γνωστοι ως ”native Americans” «Ιθαγενείς Αμερικανοι» . Αλλά όταν μιλάμε για εθνοτικές ομάδες σε μια χώρα, αυτες σπάνια αφορουν τη πλειοψηφία του πληθυσμού, πρόκειται για μειονότητες, που υπερτονίζει κανεις. Και σ αυτη τη περιπτωση δεν τιθεται καν ζητημα, οσον αφορα τον ορο ..«εθνικος Σουηδος».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

"Tα ...πολλά λόγια δεν ειναι...φτώχεια! (Οι νεοφιλελευθερες,... ''σοσιαλδημοκρατικές'' και ..φασιστικές πολιτικες, ομως;)