7.1.14

Oι...θαυμάσιες εκπομπές του Stephen Fry!

David Tennant  and Stephen Fry
Ο συμπαθεστατος και φιλομαθης Stephen Fry, θα πρέπει να είναι ο άνθρωπος με  τις καλύτερες διασυνδεσεις στον κόσμο, επειδή στο προγραμμα του Fry's Planet Word, που ειδαμε στο Kunskapskanalen, στο οποιο ασχολειται με το θεμα της αφήγησης, έχει καταφερει να παρουσιασει μια πολυ ενδιαφερουσα εκπομπη συζητησης με την εντυπωσιακη ποικιλια των διάσημων, στα γραμματα και τις τεχνες, φίλων του.

Η αφηγηση, φυσικα,  ακολουθει την ανθρωποτητα στον χρονο, τοσο παλια οσο και η γλώσσα και ως είδος ειναι αληθεια οτι μας αρέσει να διηγουμαστε τις ιστορίες μας.  
Αυτή η επιθυμία τόσο να ψυχαγωγήσει οσο και να εξηγήσει, λεει ο Fry, έχει ως αποτέλεσμα την άνθηση της γλώσσας και τη δυνατοτητα της να περιγράφει κάθε πτυχή της ανθρώπινης κατάστασης. Ο Stephen Fry ρωτά τι ακριβώς κάνει μια καλή ιστορία και γιατί ορισμένοι συγγραφείς μπορουν να διηγουνται καλύτερα απο αλλους.  

Αποκαλύπτει ποιες ιστορίες τον κάνουν να χαιρεται να τις διαβαζει, ή, αντίθετα, να ανατριχιάζει με φρίκη.  

Διαβαζοντας την ''Οδυσσεια''
Από το έπος του Ομήρου στην σύγχρονη επανεφεύρεση του James Joyce με τον Οδυσσέα , από τον Shakespeare , τον P.G. Wodehouse , τον Tolkien , Οrwell , Auden , τον Bob Dylan και ακόμα τον παραμοφωμενο ιστο λέξεων που έγινε γνωστός ως Birtspeak , ο Fry αποκαλύπτει γιατί ορισμένες λέξεις μπορεί να μας κάνουν να γελαμε , να κλαίμε, ή και να ''διαρρηγνύουμε τα ιμάτιά'' μας.  

Μιλώντας σε μαεστρους της αφήγησης, όπως τον σεναριογράφο William Goldman, ο άνθρωπος που μας έδωσε ταινιες οπως το Marathon man, το Butch Cassidy και το Sundance Kid o oποιος λεει στον Fry: «Δεν έχω κάνει ουτε μια ταινία με ειδικά εφέ, δεν μπορώ να γραψω τετοιες μ***». Επισης συνομιλει με τον σύγχρονο διερμηνεα των κλασσικών, τον  σκηνοθετη Peter Jackson, (Lord of the Rings) και στη συνεχεια μιλουν για το πώς ο χαρακτήρας και η πλοκή είναι συνυφασμένα και πως συχνα με τη συμβολη αυτων δημιουργειται η τέλεια αφηγηση.  
  
Σαιξπηρικοι ηθοποιοι οπως ο Simon Russell Beale , ο David Tennant , ο Brian Blessed και ο Mark Rylance δινουν τη δικη τους εξηγηση για τη κλασσικη ρηση του Ηamlet (Το be, or not to be! That is the question) και επαινούν τον Shakespeare ως υπέρτατο συγγραφέα του μπλε πλανήτη!  

Ο Sir Christopher Ricks υποστηρίζει ότι ο Bob Dylan θα πρέπει να θεωρείται ως μεγάλος ποιητής, ενώ ο σεναριογραφος και σκηνοθετης Richard Curtis εξηγεί γιατί για παραδειγμα η ποιηση του Auden μπορεί να μας κανει να δακρυσουμε , αλλά και γιατί στο σύγχρονο κόσμο , συγκροτηματα οπως πχ. οι Coldplay (αν δεν και σχετικα μ αυτους δεν θα συμφωνησω, οταν υπαρχει ο Βοb Dylan και τοσοι αλλοι καλυτεροι τραγουδοποιοι) που οι  στιχοι τους είναι εξίσου σημαντικοι στο να συγκινησουν ακροατηρια, κατι που παλιοτερα εκανε μονο η ποιηση των μεγαλων ποιητων.

2 σχόλια:

  1. "ο Bob Dylan θα πρέπει να θεωρείται ως μεγάλος ποιητής"

    ...................

    Δεν θα μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΕΥΡΥΤΑΝΑ ΙΧΝΗΛΑΤΗ

      Χαιρομαι γιατι ο Dylan οπως και αλλοι συνθετες μελη γνωστων συγκροτηματων ( βλ. Pink Floyd, κ.α) εχουν κατα καιρους γραψει υπεροχους στιχους που καλλιστα θεωρουνται πλεον ποιηση!

      Διαγραφή

"Tα ...πολλά λόγια δεν ειναι...φτώχεια! (Οι νεοφιλελευθερες,... ''σοσιαλδημοκρατικές'' και ..φασιστικές πολιτικες, ομως;)