21.2.14

ΣΟΥΗΔΙΑ: Στα φετεινά Grammy και μια διαδήλωση κατά του ρατσισμού!


Χθες, ήταν η βραδια που απονεμηθηκαν τα Σουηδικα βραβεια Grammy, μια κατα τα αλλα..αδιαφορη υποθεση, εκτος κι αν ειναι κανεις αναμεσα στους βραβευμενους καλλιτεχνες! 

Ενω πολλοι απ αυτους δεν εκφραζουν πολιτικες αποψεις και ''απλα κανουν τη δουλεια τους'' υπαρχουν και ορισμενοι καλλιτεχνες οπως ο Sebbe Staxx, (απ το group Kartellen), που ξεχωριζουν απο αλλους γιατι εκφραζουν αποψεις και καταγγελουν πχ τον ρατσισμο, την ανεργια, τη γκετοποιηση και γενικα πολλα απ τα ..κακως κειμενα του συστηματος.
 
Η κυβέρνηση, στη Σουηδία,
έχει διαμορφώσει οδηγίες σχετικα με την προεκλογικη περιοδο και ετσι διαβασαμε οτι απο την  κρατικη τηλεοραση SVT υπηρχε κινδυνος να μη μεταδοθουν καποιοι γνωστοι για τις πολιτικες αποψεις τους καλλιτεχνες.
Όταν  τελείωσε το τραγούδι ”Underklassmusik”, αναψε ο Sebbe Staxx μια δαδα και παρότρυνε το πλήθος να σηκωθούν απ τις θεσεις τους και να σηκώσουν τις γροθιες τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας κατά του ρατσισμού στη Σουηδία. 

-Οι ακροδεξιοι Sverigedemokraterna (οι ''Σουηδοί Δημοκράτες'') και οι ρατσιστές, ειπε, προβαλλονται συνεχεια απο τα ΜΜΕ. Όταν μας καλούν σε αυτό το είδος των  εκδηλώσεων παιρνουμε την ευκαιρία μας να χρησιμοποιήσουμε το χρόνο μας, στη σκηνη, για κάτι θετικό.   
Θεωρούμε ότι σαν καλλιτεχνες έχουμε ευθύνη, λέει ο Sebbe Staxx. Σύμφωνα με τον Björn Wahren , Project Manager στο κρατικο καναλι SVT , η απόφαση για την έγκριση ηρθε μονο λίγες ώρες πριν από τη μετάδοση . 
-Κοίταξα την πρόβα τζενεράλε και στη συνέχεια πήρα την απόφαση. Αν οι ίδιοι εκφραζοντουσαν πολιτικά θα είχαμε πρόβλημα, γιατί είναι χρονιά εκλογών, λέει .
Σύμφωνα με τον Björn Wahren το οτι ο Sebbe Staxx εχει ποινικό υπόβαθρο ειναι επισης ενα ζητημα. Το σκεφτηκαμε όταν ακουστηκε το όνομά τους . Αλλά αν λέγαμε ότι δεν θα δειξουμε κανεναν που έχει καταδικαστεί για αδίκημα, τοτε θα ήταν ..άδεια τα βραβεία Grammy, λέει. 

Αρκετοί από τους καλλιτέχνες  υποστηρίζουν την ενεργεια του Sebbe Staxx, ενω τα ακροδεξια sites, διαβαζα σημερα, οτι διαστρεβλωνουν τα πραγματα επικεντρωνοντας τη προσοχη του κοσμου στο οτι ο Staxx ειχε ''ιστοριες με τη δικαιοσυνη'', ισχυριζομενοι μαλιστα οτι εκανε...ναζιστικο χαιρετισμο, κατι που ειναι γελοιο φυσικα (και δεν θα επρεπε να ...ενοχλουσε τους συγκεκριμενους ακροδεξιους και υποκριτες!)

(Προσαρμογη απο Aftonbladet)

Υ.Γ Δειτε στο video τον Sebbe Staxx  στο 5:00 να λεει: "Θέλω να δω όλους εδώ να σηκωνεστε και να υψωνετε τη γροθια σας για μια ενωμένη Σουηδια. Κατά του ρατσισμού. Είμαστε πολλοί και είμαστε δυνατοί''.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

"Tα ...πολλά λόγια δεν ειναι...φτώχεια! (Οι νεοφιλελευθερες,... ''σοσιαλδημοκρατικές'' και ..φασιστικές πολιτικες, ομως;)