3.3.14

''Βoredom'' : Nτοκυμαντέρ πανω στο φαινόμενο της πλήξης!



Γιατί βαριομαστε; Τι μας κανει να βαριομαστε; Βαριουνται αραγε ολοι με τα ίδια πράγματα; Τι ακριβώς είναι η πλήξη; Ενα νέο Καναδικο ντοκυμαντέρ ρίχνει μια σοβαρή ματιά στο θέμα της πλήξης , αλλά με πολλες χιουμοριστικες ανατροπές.

Παρά τα όσα πιστεύουν οι περισσότεροι άνθρωποι, το να βαριεται κανεις, πραγματικά, αυξάνει το επίπεδο του άγχους. Αυτό είναι ένα μόνο από τα πολλά πράγματα που μπορει να ανακαλύψει κανεις στη νέα ταινία του επιτυχημένου πληθωρικου, αθεράπευτα περίεργου σκηνοθέτη και συγγραφέα απο το Μόντρεαλ, Albert Nerenberg, που επιδιώκει μια απόδραση από την πλήξη.

Το ντυκυμαντερ δείχνει ότι μεγάλες περιόδοι πλήξης οδηγουν σε συμπεριφορές υψηλού κινδύνου, όπως τη λήψη φαρμάκων, το επικινδυνο σεξ και την υπερβολικα γρηγορη οδήγηση. Η πλήξη είναι μια κρυφή μορφή άγχους, σύμφωνα με μια νέα Καναδική έρευνα στις νευροεπιστήμες.

Οπως ο ιδιος ο σκηνοθετης παραδεχεται, ειναι "εξαρτημένος απο την οθόνη" και στο σπίτι που μοιράζεται με τη σύντροφό του, παραγωγό του ντοκυμαντερ, Shannon Brown και την 6χρονη κόρη τους, Jane, μιλαει για την γένεση  της ταινίας του και τον πλούτο των ιδεών που δημιουργηθηκαν απο ένα «ατύχημα». Είναι αυτο που αρχικα περιγραφει ο Nerenberg, οτι του συνεβει, αφού έχασε το ...smartphone του.

«Έχασα το iPhone μου ενω εκανα έλκυθρο με το παιδί μου στο Mount Royal», εξηγει  "Τέσσερις ελεεινες ημέρες" στη συνέχεια, πριν τελικα να του επιστραφει το τηλέφωνο από ένα «καλό Σαμαρείτη» που διεπιστωσε ότι δεν ειχε υποστεί καμία βλάβη στο χιόνι .

"Πηρα μια μικρή ιδέα περί του τι μπορει να ειναι πλήξη στην εποχη μας. Πανικοβλήθηκα στη σκέψη του να είμαι σε μια αίθουσα αναμονής, ή στο μετρό χωρίς τον σταθερό σύντροφό μου", ειπε ο Nerenberg.

Ο σκηνοθετης αρχισε να σκέφτεται, σχετικά με το γιατί βρήκε την ζωή βαρετή χωρίς το Internet και χωρις τα ΜΜΔ. Όλο και περισσότεροι καθόμαστε μπροστά από οθόνες, υπολογιστες, τηλεόραση και ούτω καθεξής, ισως επειδη νομίζουμε οτι κάτι ενδιαφέρον συμβαίνει, χωρίς ισως να συνειδητοποιούμε ότι το να κάθεται κανεις μπροστά από μια οθόνη είναι βαρετό  και δεν είναι πραγματικά καθόλου καλό για την υγεία μας.

"Ξεκίνησα με μια σειρά που έκανα στο The Gazette σχετικά με την επιστήμη της διασκέδασης: Ρώτησα «Είναι δύσκολο να διασκεδάσει κανεις. Γιατι; Και η πλήξη είναι ο Νο 1 εχθρός της διασκέδασης».

Το ενα πράγμα οδήγησε στο άλλο , και ετσι ξεκινησε το θέμα του .

Ο Nerenberg ασχολειται συνήθως με θέματα τόσο κοινα στον πολιτισμό μας, που κανένας άλλος δεν έχει μπει στον κόπο να διερευνήσει. Πλησίασε την πλήξη ως μια ενδιαφέρουσα, νέα πορεία.

Ανακάλυψε νέες μελέτες που υποδηλώνουν ότι η πλήξη δεν είναι μια κατάσταση της ψυχικής αδράνειας, αλλά ενα κρυμμένο άγχος. Ιατρικες μελετες δείχνουν οτι οι πλήξη αυξανει την ορμόνη του στρες, τη κορτιζόλη, επιταχύνει τη γήρανση και σχετίζεται με την καρδιακή νόσο. Η έρευνα που εκανε  ο Nerenberg για το ντοκιμαντέρ δείχνει οτι η "πληξη" παρεμποδίζει τη μάθηση και μπορεί , από μόνη της να είναι μια κατάσταση στρες.

Η ταινία θέτει υπό αμφισβήτηση το ευρέως διαδεδομένο φαινομενο της ..βαρεμαρας των μαθητών. Σκεφτομενος το δικό του παιδί στο δημοτικό σχολείο, εστρεψε το βλέμμα του στο εκπαιδευτικό σύστημα, ένα μοντέλο της «παλιας σχολής πλήξης». Αισθάνομαι ένοχος που επρεπε να «τσιγκλισω» λιγο το σχολικό σύστημα, επειδή ολοι εκει δουλεύουν σκληρά για να κάνουν το σωστο". Απο την αλλη υπαρχουν γονεις που το παρακανουν με το να ..σπρωχνουν τα παιδια τους σε υπερβολικα πολλες δραστηριοτητες, που τελικα τα αγχωνουν.

Έμαθε ότι το να καθεται κανεις για πολλες ωρες, αποτελεί προϋπόθεση για την εκπαίδευση, είναι ανθυγιεινό και εκανε μια "σημαντική ανακάλυψη: "Πλήξη δεν είναι το περιεχόμενο του συστήματος. Η ίδια η δομή του ειναι".

Η κορη του, Jane, ενα ζωηρό 6χρονο κοριτσι, εβγαλε την ετυμηγορία της για τις εργασίες στο σπιτι που τις εδιναν οι δασκαλοι στο σχολειο. "Δεν μου αρέσουν ", είπε το κορίτσι που λατρεύει κατα τα αλλα το σχολείο. "Είναι βαρετες".

Ξεκινωντας από τη θεωρία ότι η πλήξη είναι στρες που εκδηλώνεται, ο Nerenberg εμεινε εκπληκτος οταν διεπιστωσε ότι το σχολείο, αντι να διευρυνει τους νεανικους εγκεφάλους, στην πραγματικότητα τους συρρικνώνει. Ρώτησε αν ήταν αναγκαίο να κανουμε τα παιδια να πληττουν, ετσι οπως γινεται σημερα στα σχολεια. Αναρρωτηθηκε αν υπήρχε ένας βέλτιστος χρόνος, ή καποιος αλλο τρόπος για την εκμάθηνση;

Υπάρχουν τρόποι να κάνουν την εργασία , το σχολείο και την ίδια τη ζωή πιο ενδιαφέρουσα εκεί; Με το να κατανοησουμε την πλήξη, θα μπορούσαμε να μάθουμε τι κάνει την ανθρώπινη εμπειρία συναρπαστική και πιο συμμετοχικη στη διαδικασια μαθησης.

Άλλες μελέτες δείχνουν ότι σε πολλές περιπτώσεις, οι ενήλικες που επιδίδονται σε δραστηριότητες υψηλού κινδύνου αντιστάθμιζαν την πλήξη που ειχαν βιώσει στα νιάτα τους.

Συναντουμε επισης επιστήμονες, διαδηλωτες, παιδιά στο σχολείο, «τρελλαμενους» εφηβους, ακόμη και τον ιδρυτή του «Ινστιτούτου της Πληξης». Η πλήξη αποκαλύπτει ότι παρά την τεχνολογική πρόοδο μας , οι άνθρωποι μερικές φορές βαριουνται περισσοτερο από ποτέ. "Οι οθόνες ξεγελουν τον εγκέφαλο να νομίζει κάτι νέο συμβαίνει εκει όταν στην πραγματικότητα εκεί δεν υπάρχει πιθανώς τίποτα», λέει ο Nerenberg .

«Παλιοτερα σκεφτομασταν οτι η πλήξη ήταν απλά κατι εκνευριστικό, αλλά είναι περισσοτερο μια δημόσια απειλή», λέει ο Nerenberg.

Η ταινια δειχνει επίσης, πως οι πολιτικοί πληττουν συχνα τους ανθρώπους. Η πλήξη μπορεί να είναι και επικίνδυνη. Η ταινια ισχυριζεται οτι η πληξη (μέσω της ανεργίας και της κακής εκπαίδευσης) στην Βρετανια ήταν ένας βασικός παράγοντας για το φαινομενο της ευρειας λεηλασίας καταστηματων απο πολλους κατά τα άλλα «κανονικους» Αγγλους πολιτες, ανδρες και γυναικες.

Σε μια αλλη έρευνα απο το Πανεπιστημιο του Waterloo εγιναν εξετασεις αίματος και δερματος, ενω τα ατομα παρακολουθουσαν αποσπάσματα βαρετων ταινιών. Υπήρχαν ανιχνεύσιμες αυξήσεις της κορτιζόλης, (της ορμόνης του στρες). Τα χρονια υψηλά επίπεδα κορτιζόλης συχνά συνδέονται με την παχυσαρκία, τις καρδιακές παθήσεις και την πρόωρη γηρανση. Μελετες επισης δειχνουν οτι η πληξη συνδεεται με υψηλοτερα ποσοστα θανατων σε δημοσιους υπαλληλους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

"Tα ...πολλά λόγια δεν ειναι...φτώχεια! (Οι νεοφιλελευθερες,... ''σοσιαλδημοκρατικές'' και ..φασιστικές πολιτικες, ομως;)