16.3.14

S. Post: Θα αγωνίζομαι για τους Ρομά, μέχρι να με ακούσετε!



Γυναίκα σε καταυλισμό Ρομά έξω από το Βελιγράδι στη Σερβία , όπου περίπου μισό εκατομμύριο Ρομά ζουν , πολλοί έξω από την κοινότητα . Τα εγγραφα ταυτότητας είναι ένα πρώτο βήμα για την ενσωμάτωση των Ρομά στην Ευρώπη, λέει η Soraya Post (F!)  Aftonbladet


Μτφ απο Αftonbladet


 Μεγάλωσα ως καταδικασμενη 

Γνώρισα έναν κόσμο που είχε ήδη προαποφασίσει τι ήμουν γι αυτους. Όταν η μητέρα σου είναι αναγκασμένη να αποστειρωθει για να μην γεννησει περισσότερους από εσενα, όταν τα ψυχολογικά τεστ γινουν υποχρεωτικα για να ξεκινησεις το δημοτικό σχολείο και όταν βρεις το όνομά σου σε ενα προληπτικο και παράνομο σύστημα αρχειοθέτησης, τότε ζείς σε μια κοινότητα που έχει ανάγκη να δημιουργήσει τους δικους της βαρβάρους .

Είμαι εδώ!
Το να με ακούσει κανεις είναι το πιο σημαντικό και πιο δύσκολο που μπορεί να κάνει μια κοινωνία. Αν μπορεσουμε να το κάνουμε, τοτε μπορούμε ν αλλάξουμε τον κόσμο .

Η κατάσταση των Ρομά ειναι σαν μια κόκκινη κλωστή που περνα μέσα από την ΕΕ και το πώς βλέπουν ανθρώπους και ομάδες – αυτοι που έχουν την εξουσία και οσοι πέφτουν θύματα της.

Εγω ως πρώτη εκπροσώπος των Σουηδων
Pομά αν καταφερω να εκλεγω ως ευρωβουλευτης στις εκλογές φέτος την άνοιξη, με τη στήριξη των νομων της ΕΕ, των κοινωνικών καταστατικων, την ΕΣΔΑ (Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου) και μια ολόκληρη σειρά από νομικά δεσμευτικες συμβάσεις για να τιμωρήσουμε εκείνους που συνεχίζουν να καταπατούν τα δικαιώματα των Ρομά. Έχω δουλέψει με τα θέματα αυτά σ όλη τη ζωή μου και έχω γίνει πάρα πολύ καλη σε αυτό . Δεν σταματω μέχρι να μ ακούσετε.

Για τις χώρες-μέλη δεν θα πρέπει να υπάρχουν δικαιολογίες, για να κάνουν συστηματικά διακρίσεις εις βάρος των ατόμων στην Ευρώπη του 2014 - ούτε πρέπει να μένουν ατιμώρητες. Αν απαιτούμε αλλαγες απο τις διεφθαρμένες χώρες, γιατί οχι και απο αυτους που τρομοκρατουν;

Τα σύνορα της ΕΕ δεν θα πρέπει να μετατρέπουν τους ανθρώπους σε ζωντανά φαντάσματα. 

Υπαρχεις, τοτε θα πρέπει να εχεις μια  ταυτότητα και αν θέλεις να εργαστεις, θα πρέπει να εχεις έναν αριθμό, αμεσα. Σήμερα , υπάρχουν πάνω από 100.000 " ανύπαρκτοι " Ρομά στις χώρες-μέλη, δηλαδή μη εγγεγραμμένα ως πολίτες άτομα απο τοτε που γεννήθηκαν. Οι στατιστικες γινονται τρομακτικες όταν κοιτάμε πόσοι είναι «παράνομοι» μετανάστες, οι οποίοι στερούνται εγγράφων και στοιχείων. Δεν είναι ένα απλο σημαδακι- είναι μια κατάφωρη παραβίαση του συστήματος που είναι συμπτωματική για μια κουλτούρας που κάνει τη διαφορά μεταξυ μήλων και μήλων .

Ακριβώς όπως ο αντισημιτισμός πρεπει να πολεμηθει χρειαζεται να μιλήσουμε ανοιχτά και σκόπιμα για τον αντιτσιγγανισμο και τα αποτελέσματά του.

Χωρίς μια επιτροπη ελεγχου δεν θα μπορεσει να προχωρησει η διαδικασία συμφιλίωσης. Πρωτα να πούμε την αλήθεια για τους Ρομά στην Ευρώπη και στη συνέχεια να δωσουμε τα χερια. Το πρώτο βήμα πρέπει να το κανουμε μαζί.

Οι Ρομά πρέπει να συμβάλουν, να μάθουν και να είναι εκεί. Η ισότητα των φύλων, η ενδυνάμωση και η οργάνωση συνδέονται με την κοινωνία απο την οποία οι Ρομά έχουν μεινει έξω εδω και πολύ καιρό. Είναι καιρός οι κοινότητες των Ρομά να παρουν τις θέσεις τους στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα. Αλλά, επίσης είναι σημαντικό και να δούμε τα θέματα των Ρομά ως ενα γενικο ανθρωπιστικο θεμα, όπου οι Ρομά είναι ένα μόνο ενα παράδειγμα .

Η ισότητα είναι ο στόχος μου. Τόσο οι πολιτικές ισότητας των φύλων στο χώρο εργασίας οσο και στο σπίτι. Μια  ειρήνικη ισοτητα . Και στη συνέχεια θα ασχοληθούμε με τη μεγαλύτερη ανισότητα, τον ρατσισμό που εξαπλώνεται σε όλη την Ευρώπη. 

Είμαι ανένδοτη σ αυτό το σημείο: Θα πρέπει να έχουμε έναν επίτροπο ίσων ευκαιριών και ενα αντι-ρατσιστικο επίτροπο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Έτσι ακριβώς πρεπει να γινει. 

Θα ονομαζω τους ρατσιστές ρατσιστές και τους Sverigedemokraterna (τους Σουηδους Δημοκράτες) ένα ρατσιστικό κόμμα Αυτοι επιλεγουν  το ρατσισμό τους κάθε μέρα. Ακριβώς όπως εγω έχω επιλέξει τον φεμινισμό μου.

"Ξενοφοβία", τι ειναι καν αυτο; Είναι όταν δεν τολμα κανεις να δοκιμάσει βατραχοπόδαρα; Για μένα, δεν μπορεί να υπάρχουν δύο διαφορετικά πράγματα απ τη μια να συζητουμε τα ζητήματα των Ρομά στην ΕΕ και απο την αλλη να βλεπουμε πως τιθεται το θεμα στη χωρα μας. Ποτέ.

Γνωρίζω επίσης ότι μπορούμε να αλλάξουμε τη συζήτηση και την πολιτική. Εχω εργαστει σκληρα για την εμπιστοσύνη μου στην ΕΕ, και θα τη χρησιμοποιήσω όταν θα πολεμησω το κατεστημενο και την ακροδεξιά πτέρυγα με δύναμη. Το φεμινιστικο μου πάθος, μου δίνει τη δύναμη.

Η εξουσια είναι πάντα υπεύθυνη. Και όταν επιτρέπεται η χρηση δυναμης από εκείνους που επηρεάζονται, τοτε αναζωογονειται η δημοκρατία''.



Soraya Post
INFO
Η 57χρονη Soraya Post, ειναι πολιτικός του κομματος της Φεμινιστικής Πρωτοβουλίας. Υποψήφια για το Κοινοβούλιο της ΕΕ το 2014 . Είναι η πρώτη φορά που ένας πολιτικός με καταγωγη Ρομά φτανει στο ψηφοδέλτιο ενος κόμματος .

Εργαζεται με μειονοτικά ζητήματα , συμπεριλαμβανομένης της Συμβουλευτικής Επιτροπής για Υποθέσεις των Ρομά .
Πώς θα πρέπει οι Ρομά να ενταχθούν στην κοινωνία; Σήμερα υπάρχουν πάνω από 12 εκατομμύρια Ρομά στην Ευρώπη, αλλά πολλοί ζουν σε συνθήκες φτώχειας και αναγκάζονται να ζητιανεύουν στους δρόμους .

2 σχόλια:

  1. Geia sou Elva
    Tixea vrika to blogg sou Mou aresei para poli kai tha to parakoloutho
    Xairetismous apo to Malmö

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εlektra1968

      Χαιρομαι γι αυτο. Kαλως ηρθες! :)

      Διαγραφή

"Tα ...πολλά λόγια δεν ειναι...φτώχεια! (Οι νεοφιλελευθερες,... ''σοσιαλδημοκρατικές'' και ..φασιστικές πολιτικες, ομως;)