19.6.14

ΣΟΥΗΔΙΑ: Σιδηροδρομικοί- Η απεργία ματαιώθηκε! (λογω συμφωνίας)


''Οργανωμενοι και περηφανοι'' λεει το πανο των εργαζομενων της SEKΟ

Η απεργία των σιδηροδρομικών ματαιωθηκε. Αργά το βράδυ της Τετάρτης, οι δύο πλευρές αποδέχθηκαν την προσφορά των μεσολαβητων. Αυξήσεις μισθών, για τους ωριαία εργαζόμενους και περιορισμος του ποσοστου της μερικής απασχόλησης και ωριαίας απασχόλησης των εργαζομενων, ηταν το αποτέλεσμα της απεργίας.

Η απεργία διήρκεσε πάνω από δύο εβδομάδες, και το σωματειο SΕΚΟ ειχε ανακοινωσει την περαιτέρω επέκταση της και για τη κυκλοφορία των τραινων στη Στοκχόλμη, που θα ξεκινουσε σε ισχύ την παραμονή του Θερινού Ηλιοστασίου,(δλδ αυριο). Ο αναδοχος εργοδότης απειλoυσε με lockout. Τώρα δεν είναι έτσι, εφ οσον τα μέρη κατάφεραν να συμφωνήσουν.

Ένα κεντρικό ζητημα ήταν πάντα οτι ο εργοδοτης Veolia ηθελε να μετατρέψει ένα μεγάλο μέρος των μόνιμων θέσεων εργασίας σε μερική απασχόληση, ή σε ωριαία βάση. Η νέα συμφωνία προβλέπει ότι η μερική απασχόληση και η ωριαία απασχόληση αφορα μόνο το 5% του συνολικού ποσού ωρών παραγωγής στη Veolia.

Βασικο θεμα για τη συμφωνία ηταν η μορφή απασχόλησης, οτι δηλαδη πρέπει να γινει μόνιμη και πλήρης απασχόληση. Οι μισθοί για τους ωριαία εργαζομενους μεσα στη σύμβαση αυξάνονται από το βασικο μισθο σε μέσο μισθο για κάθε επαγγελματική κατηγορία.

Παρά το γεγονός ότι πολλοί μετακινούνται κυρίως στη περιοχη της Skåne και επηρεάζονται από την απεργία, η συμπάθεια του κοινού ήταν μεγάλη. Πολλα σωματεια LO ειχαν εκφρασει την αλληλεγγυη τους στην απεργια.

-Χωρίς την μεγαλη υποστήριξη που ειχαμε από άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις και από το ευρύ κοινό και τους ταξιδιώτες, δεν θα ηταν δυνατό να πετυχαιναμε το σκοπο μας, ειπε ο ομοσπονδιακός πρόεδρος της SEKO, Jamie Ruden, σε ένα δελτίο τύπου.

Η εταιρεια Almega  δεν είναι ικανοποιημένη με τη συμφωνία.

-Αν συνεχιζοταν και επεκτεινονταν η απεργία θα είχε δυσανάλογες επιπτώσεις. Γι αυτο το λογο, θα έπρεπε να δεχτουμε μια συμφωνία που δεν είναι καλη, ειπε σ ένα δελτίο τύπου η Beata Hammarskiöld, εκ μερους των διαπραγματευσεων της εταιρειας Almega.

Οι SAC συνδικαλιστές δεν συμπεριελαβαν τα μέλη τους στη σχετική σύμβαση για την απεργία, οπως και η SΕΚΟ.
Σχολιάζοντας η Γενικη Γραμματέας Liv Marend ειπε στην εφημεριδα:

-Η εταιρεια Almega πιέστηκε να συμφωνήσει σε μια διευθέτηση. Η απεργία, οι δράσεις αλληλεγγύης και η δημόσια στήριξη εφεραν  αποτελέσματα. Αλλά είναι πολύ νωρίς ακομη για να μιλησουμε για την εκταση της συμφωνιας. Για παράδειγμα, εκεινοι  που έχουν απολυθεί απο την Öresundstågen θα πάρουν πίσω τις δουλειες τους; Θα κάνουμε μια πιο ολοκληρωμένη ανάλυση στην αρχή της εβδομάδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

"Tα ...πολλά λόγια δεν ειναι...φτώχεια! (Οι νεοφιλελευθερες,... ''σοσιαλδημοκρατικές'' και ..φασιστικές πολιτικες, ομως;)