4.12.14

Tugce Albayrak: Μια κοπελλα-παραδειγμα για πολλους!



Mερες τωρα σκεφτομαι τη περιπτωση μιας νεαρης κοπελλας, που προσφατα εχασε τη ζωη της, στη Γερμανια. 
Προκειται για την 23χρονη, φοιτητρια που σπουδαζε για να γινει δασκαλα, την Tugce Albayrak, Τουρκικης καταγωγης, στη μικρη πολη Wächtersbach, (Offenbach am Main), η οποια προσπάθησε να υπερασπιστεί δύο κορίτσια, εφηβες μαθητριες, οταν τη μοιραία νύχτα της 15ης Νοεμβρη, πριν λιγες εβδομάδες, ακουσε τις κοπελλες να καλουν σε βοηθεια απο τουαλεττα των McDonald's. Προφανως καποιοι παρενοχλουσαν τις κοπελλες. 

Η φοιτητρια ετρεξε κατοπιν εξω να βοηθησει τις κοπελλες και ενα video απο κάμερα παρακολούθησης στο πάρκινγκ, δειχνει οτι ενας απο τους νεαρους που ενοχλουσαν τις κοπελλες εσπρωξε / χτυπησε τη φοιτητρια με αποτελεσμα να πεσει κατω και να υποστει σοβαρή εγκεφαλική βλάβη, που οδηγησε σε κώμα. 

Οι γιατροί αποφανθηκαν οτι στις 26 Νοεμβρίου ηταν εγκεφαλικά νεκρη και οι γονείς της αποφάσισαν να αφαιρέσουν την υποστήριξη της ζωής της τη μερα που θα ..εκλεινε τα 23 χρονια της!

Από τις 15 του Νοέμβρη ένας 18χρονος, ο Sanel. Μ, με καταγωγη Σερβου απο το Μαυροβουνιο, συνελήφθη στο Offenbach, και υπάρχουν υπόνοιες ότι αυτος προκαλεσε τον θανατο της Tugce. 

Η αστυνομία μετα απο ερευνες δυο εβδομαδων ανακάλυψε τις δυο μαθητριες που είχαν κακοποιηθεί, τις οποιες η Tugce προσπάθησε να υπερασπιστεί τη μοιραία νύχτα και η μαρτυρία τους φυσικα θα είναι σημαντική σε  επικείμενη δίκη.



Η αυτοψία ενδεχομενα θα μπορεσει να προσδιορίσει ποια ήταν η άμεση αιτία θανάτου, αν δηλαδη ήταν μετα απο χτυπημα του δραστη, ή αν προκληθηκε μετα απο χτυπημα στο κεφαλι πεφτοντας κατω στην ασφαλτο.

Παρομοια περιστατικα εχουν συμβει παντου και μας κανουν ν αναρωτηθούμε: Τι θα έκανα εγω στη θεση της Tugce, αν καποιοι αγνωστοι βρισκοντουσαν  σε κίνδυνο; Ειμαι αραγε αρκετά γενναία/ος, σαν ατομο για να δείξω αλληλεγγυη, να αναλάβω τον κίνδυνο, ακόμη και αν αυτό μπορεί να μου κοστισει τη ζωη μου; Ο τραγικός θάνατος της Tugce ειναι ισως μια ''ευκαιρία'' που θα μπορούσε να αλλάξει τον τρόπο που αρκετοι πολιτες χωρων βλέπουν το θεμα της Μετανάστευσης.

Συχνά η συζήτηση για τη μετανάστευση στη Γερμανία αλλα και σε αλλες χωρες περιορίζεται σε..''προβληματικές περιπτώσεις'', ''περιθωριακές ομάδες'', ''οι μετανάστες που δεν θέλουν να ενσωματωθούν'' αυτοι που ''ζουν στο δικό τους παράλληλο κόσμο''. 
Αυτή τη φορά, όμως, ο ήρωας που θυσιασε τον εαυτό της είχε μεταναστευτικό υπόβαθρο. Βλέπουμε μια νεαρή γυναίκα με τουρκικές ρίζες που ειχε ονειρα, ήθελε να γίνει δασκαλα, ενδιαφεροταν  για τη δική της κοινωνική πρόοδο, αλλα και για τον περιγυρο της. Μια φοιτητρια που πήρε θεση για την συνυπαρξη διαφορετικων λαων.



Σε πολλες χωρες της ΕΕ οι μελέτες επιβεβαιωνουν  οτι σημερα οι μεταναστες αποτελουν ενα μεγαλο μερος του πληθυσμου που ωφελουν σημαντικά - δημογραφικά, οικονομικά και πολιτιστικά τις χωρες εισδοχης.Ομως αυτο φαινεται να μην επηρεαζει τοσο τις δημοσιες συζητησεις για την μεταναστευση που σε πολλες περιπτωσεις διεξαγονται σε ένα συναισθηματικό επίπεδο κι οχι αναγκαστικα βασισμενες πανω σε λογικα συμπερασματα και μελετες.


Όπως συμβαίνει συχνά, είναι η μοίρα των ατομικων περιπτωσεων που επιδρουν περισσοτερο επάνω μας. Σε αυτή την περίπτωση μια  τουρκο-γερμανιδα που καταφερε με την αυτοθυσια της να μπει στις καρδιες πολλων-κατα τα αλλα αρνητικα επηρεασμενων στο θεμα μεταναστευσης- Γερμανων!




Μια κάρτα από ένα 10χρονο κορίτσι  έξω από το νοσοκομείο στο Offenbach. 'Αγαπητη Tugce, Θαυμάζω το θάρρος σου Είσαι ήρωας. Αναπαύσου εν ειρήνη''.

Σημερα παντως ειδα μια σχετικη ειδηση που μου εδωσε ελπιδα...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

"Tα ...πολλά λόγια δεν ειναι...φτώχεια! (Οι νεοφιλελευθερες,... ''σοσιαλδημοκρατικές'' και ..φασιστικές πολιτικες, ομως;)