12.12.14

Υπ. Παιδείας Mέσα απ τα..σχολεία διαφημίζουν..ιδιωτικά κολέγια!



Τις πόρτες των Λυκείων για την «ενημέρωση» και τον «επαγγελματικό προσανατολισμό» των μαθητών για τις σπουδές σε ιδιωτικό κολέγιο ανοίγει το υπουργείο Παιδείας. Με έγγραφο του Αυτοτελούς Τμήματος Επαγγελματικού Προσανατολισμού του υπουργείου, ενημερώνονται οι διευθύνσεις εκπαίδευσης και τα Κέντρα Επαγγελματικού Προσανατολισμού ότι έχουν λάβει έγκριση επίσκεψης του Αμερικανικού Κολεγίου Ελλάδας σε λύκεια σε όλη τη χώρα.

Αποφεύγοντας να χαρακτηριστεί ως «διαφήμιση», το υπουργείο δεν επιτρέπει τη διανομή υλικού από τους εκπροσώπους του κολεγίου, στους οποίους κατά τ' άλλα διαθέτει ελεύθερη είσοδο και χρόνο από το πρόγραμμα του δημόσιου σχολείου για να εξασφαλίσουν σπουδαστές - πελάτες. Κάτι τέτοιο ταιριάζει απόλυτα σε μία πολιτική που έχει ανάγει χρόνια τώρα την επιχειρηματική δραστηριότητα στο χώρο της εκπαίδευσης σε επίσημο συντελεστή, που θέλει και τα δημόσια ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης να ψαρεύουν πελάτες και να λειτουργούν σαν «κολέγια», που γενικότερα επιφυλάσσει μια θετική απάντηση στις οποιεσδήποτε αξιώσεις επιχειρηματιών.

Πιο συγκεκριμένα: Οπως αναφέρεται στο έγγραφο το οποίο είναι αναρτημένο σε ιστοτόπους διευθύνσεων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, «κατόπιν θετικής γνωμοδότησης από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) και σε απάντηση στο υπ' αριθμ. πρωτ. 120200/29-07-2014 αίτημά σας, σας ενημερώνουμε ότι εγκρίνουμε την πραγματοποίηση οργανωμένων επισκέψεων σε Λύκεια ανά την ελληνική επικράτεια για το σχολικό έτος 2014 - 2015.

Οι επισκέψεις στα σχολεία θα πραγματοποιούνται σε συνεργασία με τους Διευθυντές Λυκείων και τους υπευθύνους ΣΕΠ των Κέντρων Συμβουλευτικής και Προσανατολισμού (ΚΕΣΥΠ) με στόχο:

α) τη διοργάνωση παρουσιάσεων/workshops με ομιλίες από επαγγελματίες του χώρου για διάφορα αντικείμενα σπουδών (π.χ. Διοίκηση Επιχειρήσεων, Χρηματοοικονομικά, Τουρισμός, Τέχνες, Ψυχολογία κ.ά.),
β) την παρουσίαση των ειδικών υποτροφιών που δίνονται από το "Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος" σε αριστούχους φοιτητές των ελληνικών ΑΕΙ - ΤΕΙ και
γ) την παρουσίαση του συνολικού προγράμματος ακαδημαϊκών υποτροφιών που προσφέρει το Deree βάσει του βαθμού απολυτηρίου.
Οι όροι που τίθενται από πλευράς των υπηρεσιών του Υπουργείου είναι να ενημερώνεται το αρμόδιο ΚΕΣΥΠ για τις επισκέψεις αλλά και να μη διανέμεται διαφημιστικό υλικό».

Ανοίγει ένας επικίνδυνος δρόμος

Το ότι δεν επιτρέπουν τη διανομή διαφημιστικού υλικού είναι σκέτη υποκρισία, αφού τα στελέχη του ιδιωτικού εκπαιδευτηρίου αυτοπροσώπως θα κάνουν διαφήμιση των προγραμμάτων σπουδών τους, μιλώντας γι' αυτά, αλλά και επιχειρώντας να δελεάσουν τους μαθητές για να τους κάνουν μελλοντικούς πελάτες, παρουσιάζοντάς τους προγράμματα υποτροφιών.

Και φυσικά, όταν γίνεται μια τέτοια επικίνδυνη αρχή, να ανοίγει η κυβέρνηση διάπλατα τις πόρτες των σχολείων σε ένα ιδιωτικό εκπαιδευτήριο για να αυτοδιαφημιστεί, μπορεί να ακολουθήσουν κι άλλα ανάλογα αιτήματα από ιδιωτικά κολέγια. Εξάλλου, στο όνομα του λεγόμενου «υγιούς ανταγωνισμού» το αστικό κράτος δεν μπορεί να δίνει ένα τέτοιο δικαίωμα αυτοδιαφήμισης σε ένα κολέγιο και να το αρνείται σε κάποιο άλλο... Ετσι πολύ εύκολα μπορεί να κατακλυστούν τα Λύκεια από κολεγιάρχες που θα αλιεύουν πελάτες στο όνομα της «ενημέρωσης» για τα προγράμματα σπουδών τους και για τις προσφορές τους σε δίδακτρα.

Κι αν μπορούν να μπαίνουν στα σχολεία, για να κάνουν τέτοια δουλειά τα κολέγια, γιατί άραγε να μην μπορούν και τα φροντιστήρια να μπαίνουν στα γυμνάσια και να ενημερώνουν για τα εκπαιδευτικά τους πακέτα...;

Πρόκειται για έναν πολύ ολισθηρό κι επικίνδυνο δρόμο που ξεκινάει από την αναγνώριση και νομιμοποίηση της ιδιωτικής εκπαίδευσης ως ισότιμου πυλώνα του εκπαιδευτικού συστήματος, στην οποία συμφωνούν τόσο τα κόμματα της σημερινής κυβέρνησης όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ.

1 σχόλιο:

  1. Φυσιολογικά πράγματα ...

    Αυτός είναι ο καπιταλισμός, όταν μάλιστα δεν έχει αντίπαλο !

    ΑπάντησηΔιαγραφή

"Tα ...πολλά λόγια δεν ειναι...φτώχεια! (Οι νεοφιλελευθερες,... ''σοσιαλδημοκρατικές'' και ..φασιστικές πολιτικες, ομως;)