20.2.15

Κατάντια..καλλιτεχνών!


Εχοντας ακουσει την επεισοδιακή εκεινη εκπομπή της Ελληνοφρένειας, οπου ο Τζιμης Πανουσης ωρυεται εναντιον του ΚΚΕ, πιστευα οτι δεν θα το συνεχιζε, γιατι απλα τοτε εγινε..ρεζιλι με οσα ειπε, αλλα ετυχε να δω ενα ακομη αρθρο, στο οποιο μαλιστα εκφραζεται και η απορια για το...πως έμπλεξε στην όλη υπόθεση και ο...''προσεκτικός σε κάτι τέτοια'' Γιάννης Αγγελάκας. 

Δεν ειναι ομως να απορει κανεις, οταν και οι δυο τους εδω και καιρο ακολουθουν πιστα την αντιΚΚΕ προπαγανδα, των ημερων, ''χώνοντας τα'' και αυτοι στο ΚΚΕ, που προφανως...προκαλει αρκετους με τη..τιμια σταση του! 

To καταλαβαινουμε βεβαια οτι..προκαλει, γιατι δεν συμβιβαζεται με την επιβαλλομενη....εξωθεν και εσωθεν οικονομικη, αλλα και ..πνευματικη «φτωχοποιηση» της Ελλαδας, αλλα και το ..«μιζεριασμα» της καλλιτεχνικής έμπνευσης, που οπως λεγεται είναι πραγματικα σε πληρη αναντιστοιχια με τις κοινωνικές και πολιτικές εξελίξεις, στη χώρα, δειχνοντας την σοβαρη έλλειψη πολιτιστικης προτασης στα χρονια των μνημονιων και της κρισης.

Υπαρχουν βεβαια και νεα καλλιτεχνικα σχηματα αλλα εχει την εντυπωση κανεις, εκτος λιγων εξαιρεσεων, οτι ανακυκλωνουν ''τα ιδια και τα ιδια'', λες και οι καιροι που ζουμε δεν εμπνεουν για κριτικη, για πραγματικες και οχι...δηθεν αλλαγες! 

Απογοητευεται κανεις παντως συγκρινοντας τις δουλειες ξενων καλλιτεχνων που καταγγελουν με πολλες μορφες τον καπιταλισμο σε συγκριση με τη ντοπια (ελληνικη) ''διανοηση'' και τον ''καλλιτεχνικο κοσμο'' που τελευταια μονο...''Καλες Τεχνες'' δεν παραγει, σε μια ιδιαιτερα κρισιμη καμπη για τη χωρα. Ειδατε ομως να γραφει κανεις απο τους παραπανω καλλιτεχνες καποιο τραγουδι εναντια στη μαστιγα της εποχης, τον φασισμο, τον ναζισμο, τον καπιταλισμο; Οχι...
Φαινεται, δεν ενοχλουνται ολοι οι...καλλιτεχνες, στον ιδιο βαθμο, απο τη τραγικη πραγματικοτητα, ή μπορει και να σημαινει επισης οτι και αρκετοι ''τα κονομανε'' μια χαρα και παρα τη γενικη κριση...

Ισως πει κανεις οτι θελησαν να κανουν σατυρα, αλλά άλλο ειναι να σατυριζει κανεις και άλλο να καταφερεται κανεις σε..τετοιο επιπεδο, τραγουδωντας τους παρακατω ..υποτιμητικους για τους αγωνες και την ιστορια του κομματος στιχους, βαζοντας δηλαδη τους κομμουνιστες μαζι με τους ...Χρυσαυγιτες (!!)oταν βλεπει κανεις οτι σημερα οι κομμουνιστες ειναι αυτοι που δεχονται τη μεγαλυτερη επιθεση ωστε να διαλυθει και το τελευταιο προπυργιο αντιστασης του λαου! Ειναι λοιπον καταντια και ντροπη να τραγουδουν κατι τετοιο εις βαρος του ΚΚΕ και μπορει κανεις να κρινει απο τους στιχους:


«Αριστεριτζήδες πυροσβέστες / εργατοπατέρες του λαού / λοβοτομημένες μαριονέτες / του υπαρκτού του σουρεαλισμού
Απ' του Αρη τα ένδοξα τα χρόνια / στους χιλιαστές του Περισσού / με τις ξύλινες καταγγελίες / του κοινοβουλίου η μαΐμού
με τις κρατικές επιδοτήσεις / τους μισθούς ντροπής των βουλευτών / πλάι πλάι μαζί με χρυσαυγίτες / ορντινάτσα των καπιταλιστών
Απ' της Βάρκιζας την κωλοτούμπα / που έδωσε τα όπλα στα σκυλιά / οι σφραγιδοκράτες νταβατζήδες / κοροΐδεύουνε την εργατιά».

Να δεχθουμε και οτι η προσφορα τους στη μουσικη σκηνη δεν πρεπει να κρινεται μονο απο αυτο, παρ ολα αυτα ο κοσμος λεει οτι τα ..''στερνα τιμουν τα πρωτα''.
Ολοι οι καλλιτεχνες διαλεγουν καποια στιγμη, συνειδητα ή ασυνειδητα, πως θελουν να τους θυμαται το κοινο τους στο τελος της καριερας τους. 

Αλλοι θεωρουν τιμη να τους θυμαται ο κοσμος ως..αντιστεκομενους στη καπιταλιστικη επιθεση που σημερα γινεται εναντια ακομη και σε βασικα ανθρωπινα δικαιωματα, (κατι που πολλες χωρες υφιστανται σημερα με σκληροτητα), ή αν θελουν να τους θυμουνται ως ...καλογυαλισμενα γραναζια μιας αδυσώπητης μηχανης που ολοι καταλαβαινουμε που μας πηγαινει, πια. Στον..αφανισμο της εργατικης ταξης και μαζι μ αυτην στον αφανισμο της ζωης και των αξιων που τη διεπουν και αυτο δεν γινεται να το αγνοησει κανεις, ουτε να το συγχωρησει, οσο ..καλα τραγουδια και να ειχαν γραψει στο παρελθον καποιοι καλλιτεχνες, οσο και να ταυτιζουμε πολλοι απο εμας τα φοιτητικα μας χρονια με αρκετους απο τους στιχους που εγραψαν. 


Κριμα...

2 σχόλια:

  1. Η γνώμη μου πάντα ήταν, ότι ο καλλιτέχνης (σε όποια μορφή) είναι στρατευμένος.

    Είτε στην υπηρεσία του λαού, είτε στο μεγάλο κεφάλαιο !

    Πολλές φορές έχουμε και ... πήγαινε-έλα (στις παραπάνω δύο κατηγορίες).

    Ειδικά αυτοί που υπηρετούν το μεγάλο κεφάλαιο, δέχονται και ανάλογες εντολές, που πρέπει να τις εκτελούν πιστά και ... σωστά !

    Τέλος !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γεια σου faro

    Συμφωνω απολυτα..Και καποιοι υπηρετουν το κεφαλαιο, μια χαρα, απ ο τι φαινεται..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

"Tα ...πολλά λόγια δεν ειναι...φτώχεια! (Οι νεοφιλελευθερες,... ''σοσιαλδημοκρατικές'' και ..φασιστικές πολιτικες, ομως;)