28.2.15

KAJSA EKIS EKMAN: ''ΣΥΡΙΖΑ, πουληθήκατε;''

''ΣΥΡΙΖΑ, πουληθήκατε; ''

Αρθρο της Σουηδης δημοσιογραφου KAJSA EKIS EKMAN

Ο Αλέξης Τσίπρας λέει ότι «κερδίσαμε τη μάχη». Αλλά πώς γίνεται τότε ο οικονομικός Τύπος να χαίρεται επίσης, πως γινεται τοτε το Εurogroup και η Μέρκελ να λένε ότι είναι ικανοποιημένοι;


Το βράδυ 25η Ιανουαριου χόρεψε η Αθήνα με το Bella Ciao. Μετά από πέντε χρόνια κρίσης, πέντε χρόνια ταπείνωσης, πέντε χρόνια, όπου η χώρα ήταν υπό τη διεύθυνση, μέσω e-mails, από το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες, o λαος μιλησε: Η Τρόικα θα φυγει! Χόρευαν επίσης και οι ηλικιωμένοι που θυμήθηκαν τη χούντα και τη ναζιστική κατοχή, όλες εκείνες τις στιγμές, όταν η αριστερά συνθλίβονταν από πραξικοπήματα και ξένες εισβολές. Τοτε θεωρησαν οτι πήραν την εκδίκησή τους!

Οι Κασσάνδρες που είχαν πιστέψει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μπορουσε να σχηματίσει κυβέρνηση σταμάτησαν σύντομα. Το κόμμα σόκαρε τους πάντες οταν με ταχυτητα κεραυνου παρουσιασε μια πλήρη συμμαχία. Το οτι ενωσαν τις δυνάμεις τους με την ANEΛ, «Ανεξάρτητοι Έλληνες» ήταν μια κατά τη γνώμη μου, έξυπνη κίνηση: Οι ANEΛ δεν είναι ένα εθνικιστικό κόμμα οπως έχει ειπωθεί (δεν ειναι εναντιον των μεταναστων), αλλα ειναι ένα πατριωτικό κόμμα που δημιουργήθηκε από την εναντιωση της δεξιας στη τρόικα.

Μετά το σχηματισμό της κυβέρνησης ερχοντουσαν τα θετικα μηνυματα το ενα πισω απ τ αλλο. Οι απολυμενες καθαρίστριες που είχαν καταλάβει τους δρόμους κοντά στο Σύνταγμα θα επαιρναν τη δουλειά τους πίσω. Επιτελους τα παιδιά των μεταναστών θα επαιρναν το δικαίωμα του πολίτη. Το κρατικο καναλι της ΕΡΤ θα ανοιγε παλι. Οι υπουργοί δεν ήταν πλέον τεχνοκράτες, αλλά κοινοί άνθρωποι, όπως φαίνεται από τις διαδηλώσεις που επαιρναν μέρος, στο Ship to Gaza (Πλοιο για τη Γάζα). 
Για υπουργό οικονομικων επέλεξε ο Τσίπρας οχι τον μαρξιστή Λαπαβίτσα, αλλα τον πιο σοσιαλδημοκρατικα προσανατολισμενο Βαρουφάκη, που ειδικεύεται στην ευρώ κριση και ειχε πολλές εναλλακτικές προτάσεις για λύσεις κατά τη διάρκεια πολλων ετών. Αμέσως "κατεκτησε" την Ευρώπη όταν ντυνόταν με δερματινα και  δήλωνε ότι η τρόικα ήταν νεκρη.

Και τότε ήρθε η ώρα για την αριστερα να παει τελικά στις Βρυξέλλες και να συναντηθεί με τους Μέρκελ, Ντράγκι, Σόιμπλε και τους άλλους. Στη πραγματικότητα δλδ, πρόσωπο με πρόσωπο. Πώς αισθάνθηκαν αραγε όταν ανέβηκαν τα σκαλιά στο κτίριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου; Πώς ν ακουστηκαν τα λόγια που φώναξαν πολλές φορές μπροστά στα πλήθη, ότι η τρόικα θα μπορούσε να βαλει το συμβολαιο της κάπου - που θεωρούσαν ότι το κοκκίνισμα: «Αισθανθηκαν οτι ηταν σε λαθος μερος, ή ηταν υπερηφάνοι να πουν: «Τώρα θα έχουμε την ευκαιρία να τα πουμε απευθειας; "Θυμηθειτε τι ελεγαν. Γιατι εκεί, στο τέλος της σκάλας, στεκοταν ο Mario Draghi, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Αυτος είχε το ακόλουθο μήνυμα: "Η κάνετε ότι θέλουμε και συνεχίζετε με τις περικοπές και τις ιδιωτικοποιήσεις, ή κόβουμε αμέσως το χρημα σε όλες τις ελληνικές τράπεζες. "

Περιττό να πούμε ότι αυτό έρχεται σε πλήρη αντίθεση τους κανόνες της ΕΚΤ για να γίνει ένα εργαλείο πολιτικής πίεσης. Ο ρόλος της ΕΚΤ είναι να στηρίξουν τις τράπεζες στις χώρες μέλη. Μπορούν να σταματήσουν τη χορήγηση δανείων σε μεμονωμένες τράπεζες αν δεν ακολουθούν κάποιους τεχνικούς κανόνες. Αλλά το να μποϊκοτάρουν όλες τις τράπεζες σε μια χώρα δεν μπορεί να ερμηνευθεί ως οτιδήποτε άλλο παρα σαν ένα οικονομικό πραξικόπημα . Είναι σαν να σταματουσε η κεντρικη Σουηδικη τραπεζα τον δανεισμό χρήματων σε οποιαδήποτε αλλη τράπεζα στη Σουηδία, ωστε να ασκήσει πίεση στην κυβέρνηση της Σουηδίας για ουσιωδη ζητηματα.

Αυτο που η ΕΚΤ προσπάθησε να κανει ειναι να δημιουργήσει ενα τραπεζικο πανικο στην Ελλάδα -  ωστε ολοι να φοβηθουν και να σπεύσουν στις τράπεζες και να αποσύρουν χρήματα - έτσι ώστε οι τράπεζες της χώρας να κατέρρεαν αμέσως. Αμέσως μετά τη νίκη της Αριστεράς, η ΕΚΤ είχε αποφασίσει ότι δεν θα δεχόταν πλέον τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου. Ακομη και τα δάνεια έκτακτης ανάγκης μέσω του προγράμματος ELA θα μπορούσαν να αποκοπουν, αν η Ελλάδα δεν υπάκουε. Αυτό, αγαπητοί φίλοι, σημαινει άρχουσα τάξη σε δράση.

Τώρα, η Ελλάδα θα μπορούσε να σταθει εναντιον και να ενεργοποιησει το όπλο της: Η απειλή να σταματήσουν να πληρώνουν αμέσως και να βγουν από το ευρώ. Τώρα ειχε φτασει η κατάσταση κατά την οποία θα μπορούσαν να χοντρυνουν τα πραγματα όπως ελεγαν ότι θα εκαναν.

Αλλά δεν το έκαναν.

Ξεκινησαν οι διαπραγματεύσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ υποσχέθηκε οτι θα συνεχίσει να συνεργάζεται με το ΔΝΤ, την ΕΕ και την ΕΚΤ. Ρωτησαν: Πρέπει να τη λεμε ...Τρόικα; Δεν μπορούμε να την μετονομάσουμε τουλάχιστον; 
«Απολύτως», είπαν οι άλλοι ηγέτες της ΕΕ, δεν χρειαζεται να ειμαστε σχολαστικοι, από τώρα και στο εξής θα την αποκαλούμε «οι θεσμοι». Υποσχέθηκαν οτι θα συνεχίσουν "στην προγενέστερη συμφωνία πνεύμα» - αλλά πρέπει να το λεμε «μνημόνιο»; Όχι, τώρα θα περασουν τέσσερις μήνες και θα ονομάζεται «γέφυρα». Η γέφυρα που οδηγεί από τη μια ακτή στην άλλη, την οποία δεν γνωρίζει κανείς. Λέει ότι οι ιδιωτικοποιήσεις που έχουν ήδη αποφασιστει δεν θα αποσυρθουν. Ούτε μια λέξη για να περικοψουν, ή να διαγράψουν το χρέος. Αντιθέτως, λεει οτι τηρούνται οι συμφωνίες. Ήδη το Μάρτιο, πρεπει να πληρώσουν 
€ 1.500.000.000 στο ΔΝΤ.

Η Ελλαδα στάθηκε μόνη στις διαπραγματεύσεις. Καμμία άλλη χώρα δεν πηρε το μέρος της. Το μεγαλύτερο πλήγμα ήταν οι άλλες χώρες της Νότιας Ευρώπης, ιδιαίτερα της δεξιάς κυβέρνησης της Ισπανίας. Ξέρουν ότι αν η Ελλάδα καταφερει παραχωρήσεις ερχονται μερες δοξας για τους Podemos στην Ισπανία.

Σίγουρα καταφερε ο ΣΥΡΙΖΑ καποια πράγματα που οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν κατάφεραν. Η προσοχη τωρα έχει μετατοπιστεί από τις περικοπές στις μεταρρύθμισεις. Οι απαιτήσεις για την απόλυση των δημοσίων υπαλλήλων και το κλείσιμο των των νοσοκομείων εχουν φύγει. Αντί για ένα πλεόνασμα 3% η χώρα χρειάζεται τώρα να παρουσιασει μόνο 1,5%. Το χειρότερο τρίτο μέρος του μνημονίου καταργείται. Γι αυτο λέει ο Τσίπρας τώρα ότι «κερδίσαμε τη μάχη». Αλλά πώς γινεται τότε ο οικονομικός Τύπος να χαίρεται επίσης, το Ευrogroup και η Μέρκελ να λένε ότι είναι ικανοποιημένοι ;Η εφημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ εξηγεί ότι «ο οικονομικός Τύπος έχει παρανοήσει τη φύση της σύμβασης» . Ω Θεέ μου! Πρέπει να είναι η πρώτη φορά που μια επανάσταση λαμβάνει χώρα χωρίς να το ...εχει παρει ειδηση ο οικονομικός Τύπος.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κάνουν τώρα εξέγερση. Ο ήρωας της ναζιστικής κατοχής, ο 92χρονος Μανώλης Γλέζος, ζήτησε από τον ελληνικό λαό συγχώρεση επειδή διπλωθηκαν τόσο κατά τις διαπραγματεύσεις. Ο υπουργός Ενέργειας Λαφαζάνης έθεσε βέτο: Ο ίδιος δεν προτίθεται να ιδιωτικοποιήσει τη ΔΕΗ. Λέει ότι «η γλώσσα της συμφωνίας δεν είναι δικη μας, αλλά των δανειστων». Ο Λαπαβίτσας αναρωτιεται πώς ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι σε θέση να πραγματοποιησει το πρόγραμμά του, όταν τα χρήματα που θα δανείζεται η Ελλάδα θα χρησιμοποιηθουν για την αποπληρωμή παλαιών δανείων, ενώ οι φτωχοί θα δεχθουν «μη -χρηματικη βοήθεια ", με τη μορφή των κουπονιων για  τροφίμα;

Θυμάμαι την εκφραση του Τσίπρα δύο χρόνια πριν, πώς έγειρε πίσω στην πολυθρονα του στο κοινοβούλιο, οταν είπε οτι «ο Παπανδρέου δεν θα μπορούσε να διαπραγματευτεί. Δεν καταλάβαινε ότι η συμμετοχή στην Ευρωζώνη ήταν επίσης ένα όπλο."

Ήταν σίγουρος τότε.

Ο Παπανδρέου ήταν ήδη ενα καμμενο χαρτι, και κανεις πλεον δεν ακουγε τις εξηγήσεις του: «Δεν είχα άλλη επιλογή! Είχα ένα όπλο στο κεφάλι μου. Οι αγορές ηταν εναντίον μας! Είτε θα πήγαμε σε πτώχευση, ή θα δεχόμασταν τη συμφωνία ... Έπρεπε να διαπραγματευτουμε με 17 χώρες ξεχωριστά, όλα αυτά δεν φαινονται εξωτερικά "

Είναι πολύ νωρίς για να μιλήσουμε για προδοσία. Επίσης, είναι πολύ νωρίς για να μιλήσουμε και για κέρδη. Οι επόμενοι τέσσερις μήνες θα είναι κρίσιμοι. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα τα καταφερει μόνος του, χωρίς την υποστήριξη της υπολοιπης Ευρώπης. Παίρνω ηλεκτρονικά μηνυματα από τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ που μου λένε ότι δεν έχουν πουληθεί, πρέπει να κερδισουν χρόνο, δεν χρειάζεται να ξεκινήσουν τη θητεία τους με μια πτώχευση, αλλα να εχουν μια ανάπαυλα.


Και μου λένε: "Δεν καταλαβαίνεις πώς είναι. Είχαμε ένα όπλο στο κεφάλι μας. Αν δεν είχαμε αποδεχθεί, θα έπρεπε να ειχαμε βγει σε πτωχευση αμέσως! Είχαμε 18 διαφορετικές χώρες εναντίον μας ... "


(Η μτφ κειμενου δικη μου)

4 σχόλια:

  1. Προβάλλουμε και από την πλευρά μας το θέμα σου στη στήλη «ΕΜΦΑΣΗ» του blog «Ευρυτάνας ιχνηλάτης». Η συγκεκριμένη στήλη (σ.σ. είναι αυτή με το σκίτσο που αναπαριστά ένα πιτσιρίκο που μοιράζει εφημερίδες!) βρίσκεται στην κάθετη πλαϊνή μπάρα του ιστολογίου μας και η προβολή γίνεται με απευθείας παραπομπή στο δικό σου ιστότοπο. Καλή συνέχεια…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΕΥΡΥΤΑΝΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ

    Σ ευχαριστω πολυ. Το ειδα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ευχαριστούμε για τη μετάφραση και τη καλή δουλειά που πάντα κάνεις :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Red Star

    Nα σαι καλα..αλλα μη μ ευχαριστεις, η χαρα του να μεταφραζω ενδιαφεροντα αρθρα ειναι ..ολη δικη μου! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

"Tα ...πολλά λόγια δεν ειναι...φτώχεια! (Οι νεοφιλελευθερες,... ''σοσιαλδημοκρατικές'' και ..φασιστικές πολιτικες, ομως;)