7.3.15

ΣΟΥΗΔΙΑ: Το κέρδος ειναι το πρώτιστο, (τα ανθρώπινα δικαιώματα έρχονται δεύτερα...)

Συμφωνα με το βιβλιο "Saudivapen" η πριγκηπισσα  Victoria ηγειτο εμπορικης αντιπροσωπειας που επεισε τους Σαουδαραβες να αγορασουν το Σουηδικο συστημα ρανταρ.

Το αρθρο της εφημερίδας Dagens Nyheter σχετικά με τη συμφωνία με τη Σαουδικη Αραβια είναι συγκλονιστικο. Κάποιος PR σύμβουλος σκεφτηκε πολύ λάθος και πηρε επίσης μαζι του την αφροκρέμα της σουηδικής επιχειρηματικής ελίτ. Αληθεια οι μεγάλες τράπεζες SEB και Nordea και η εταιρεια-γίγαντας στο χωρο της ένδυσης H&M, θελουν να συνδέονται με το καθεστώς στη Σαουδική Αραβία, το εθνος που μαστιγωνει τους διαφωνουντες του;


950 μαστιγωματα ακομα. Αρχικά το πλανο ήταν ο Σαουδαραβας blogger Raif Badawi να δεχθει 1.000 χτυπήματα με μαστίγιο. 50 μαστιγωματα κάθε εβδομάδα μεχρι που να μοιραστει ολοκληρη η ποινη.
Αλλά τώρα κριθηκε απαραίτητο να γίνει ένα διάλειμμα, γιατι ο Raif Badawi έχει σοβαρά τραύματα που δεν έχουν επουλωθεί μετά τα πρώτα 50 χτυπήματα με μαστίγιο. Η Διεθνής Αμνηστία εδω και μηνες απαιτουσε να σταματήσει η μεσαιωνική αυτη ποινη, μέχρι στιγμής χωρίς επιτυχία.
Είναι αυτό το είδος των γεγονότων που οι περισσότεροι Σουηδοί συνδέουν τη Σαουδική Αραβία στο μυαλο τους  - μια χώρα με ένα βάναυσο καθεστώς που τιμωρεί σκληρά και μεταχειρίζεται τις γυναίκες ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας.
Και τώρα είναι η χώρα είναι στο επίκεντρο όταν ο Christian Clausen, πρόεδρος της τραπεζας Nordea, η Annika Falkengren που ειναι Διευθύνων Σύμβουλος της τραπεζας SEB, ο Stefan Persson, πρόεδρος της H&M, και πολλοι άλλοι επέλεξαν να κάνουν μια πολύ σπάνια πολιτική δήλωση. Γίνεται κανεις εξαιρετικά περίεργος για το τι σκέφτονται οι πελάτες γι αυτό.
Το κανονικο εδώ θα ηταν να απαντησουν οπως κανει η τραπεζα Handelsbanken σήμερα:  "Είμαστε προσηλωμένοι στον τραπεζικό τομέα και δεν έχουμε κανένα σχόλιο σχετικά με την πολιτική".
To να πάρει κανεις πολιτικό σχολιο από Διευθυνοντες συμβουλους του χρηματιστηριου είναι σχεδόν αδύνατο. Πολλα επιχειρηματικα στελεχη έχουν αναπτύξει ενα άγχος με ό, τι έχει να κάνει με την πολιτική - ιδίως εκείνοι που εργάζονται με καταναλωτικά προϊόντα.
Είναι εύκολο να καταλάβουμε γιατί. Η πολιτική είναι δύσκολη και υπάρχει o προφανής κίνδυνος να γινεις εχθρός με μεγάλες ομάδες πελατών, αν παρεις θέση σε πολιτικα θεματα. Ακόμη και μια φαινομενικά ακίνδυνη ερώτηση σχετικά με την εσωτερική πολιτική συχνά παιρνει μια γρηγορη τυπική απάντηση: "Εμείς δεν μιλάμε πολιτικά".
Αλλά ξαφνικά,  ερχονται τα πανω κατω. 31 τοπ στελεχη του επιχειρηματικού κόσμου της Σουηδίας απαιτουν απο τη κυβέρνηση να μη παραβιάσει τη συμφωνία με το καθεστώς στο Ριάντ, αλλά αντ 'αυτού να την επεκτείνει και ενδεχομένως να την τροποποιήσει. Πρόκειται για τη φήμη της Σουηδίας ως εταίρου, σύμφωνα με το άρθρο της DN.
Η Σαουδική συμφωνία είναι πολιτικός δυναμίτης, γιατι το οτι η Annika Falkengren, ο Christian Clausen και ο Stefan Persson θέλoυν να προβαλλουν το όνομά τους και το όνομα της εταιρείας στο συγκεκριμένο πλαίσιο είναι αδιανοητο. Δεν κινδυνεύουν μόνο να προσβάλλουν τους πελάτες τους, αλλα υπαρχει περιπτωση πολλοι εργαζομενοι να αντιδράσουν.Οι περίεργες και κάπως αντιφατικες δηλώσεις, μεταξύ άλλων, απο την H&M δείχνουν επίσης ενα πανικό στα παρασκηνια.
Ο γίγαντας της ενδυσης προσπαθεί να υποστηρίξει ότι δεν είναι η εταιρεία, αλλά μόνο ο πρόεδρός της, ο οποίος ενέκρινε τη συζήτηση του άρθρου, ακόμη και αν ο ίδιος έχει υπογράψει ως πρόεδρος της  Η&Μ.

Jan Almgren

Μτφ απο SvD To αρθρο της εφημεριδας φερει τον τιτλο: ”Tyder på panik i kulisserna”:  "Πανικός στα παρασκήνια"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

"Tα ...πολλά λόγια δεν ειναι...φτώχεια! (Οι νεοφιλελευθερες,... ''σοσιαλδημοκρατικές'' και ..φασιστικές πολιτικες, ομως;)