16.3.15

«Εξάσκηση βαρβαρότητας»


«Κομπος» στο στομαχι..

Αλλη μια στεναχωρη ειδηση για πολλους, η χθεσινη ανακαλυψη της σορου του Βαγγελη, του νεαρου φοιτητη που ειχε εξαφανιστει κοντα στη σχολη του και που η αστυνομια εψαχνε πανω απο μηνα, χωρις αποτελεσμα, κατι που επισης χρειαζεται να ερευνηθει.

Αν και κανεις δεν θελει να παραδεχθει τις υποψιες του, οι περισσοτεροι καταλαβαινουν οτι μια εξαφανιση νεου παιδιου μεσα σε ενα διαστημα 40 ημερων συνηθως δεν εχει...αισιο τελος.

Και μετα απο τετοιες τραγικες περιπτωσεις ακολουθει ενας ανελεητος καταιγισμος παντος ειδους μηνυματων που καλειται ο τραγικος γονιος ν «αντεξει», στα πλαισια της κοινωνικης αλληλεγγυης μιας κατα τ αλλα αναλγητης κοινωνιας, που στο ονομα μιας «κανονικοτητας» αποφασιζει ποιοι ..αξιζουν (!) και ποιοι οχι να λεγονται ..«Κρητικοι», «Μανιατες», «Στερεοελλαδιτες» και αλλες κακως εννοουμενες και επιβαρυμενες σε βαθμο αρρωστειας...εθνικοπατριωτικες «αρετες» που με αηδιαζουν καθε φορα που σκεφτομαι οτι κατι τετοιοι θεωρουνται...«συμπατριωτες» μου.

Ουτε να σκεφτομαι πως θα πρεπει να αισθανονταν οι γονεις του παιδιου αυτου διαβαζοντας, ολο αυτο το διαστημα, ''πιασαρικους'' τιτλους σε πασης φυσεως (και επιπεδου) φυλλαδες και ιστοσελιδες πανω στο θεμα αυτο, ή και μηνυματα στα συχνα....εμετικα σοσιαλ μηντια, εκει οπου η επικαιροτητα τροφοδοτει σαν ηλεκτροσοκ τους ηδη ...τελειωμενους εγκεφαλους πολλων, που ουτε ενδοιασμους εχουν, αλλα ουτε καν τη στοιχειωδη ..ντροπη να γραφουν χυδαιοτητες και αφελη σχολια περι ...«παραδεισων και αγγελων», αντι να προσπαθησουν να αισθανθουν πως αραγε ειναι να χανει κανεις το παιδι του, εναν ανθρωπο που γεννησε και μεγαλωσε κανεις με κοπους και θυσιες χρονων, να συναισθανθουν δηλαδη το «δραμα του αλλου», ειτε αυτος ειναι γονιος, ειτε μεταναστης στη χωρα τους, ειτε ανεργος, ειτε αστεγος, ειτε ανημπορος, γιατι ολες αυτες οι κατηγοριες πλεον υφιστανται τον καθημερινο ρατσισμο των αλλων, στις μερες μας.

Και αυτο θα επρεπε να το κανουν για τον απλο λογο οτι μπορει κατι αναλογο να τυχει και σ εκεινους....Αλλιως αν δεν εχουν  να πουν κατι που δειχνει οτι καταλαβαινουν τη σαπιλα του συστηματος που βιωνουμε ολοι μας, σε διαφορετικες ισως μορφες ο καθενας, αλλα συχνα ισως και με τραγικες συνεπειες, θα τους προτεινα να βγαλουν το σκασμο, γιατι τα λογια τους μας θυμωνουν για την ελλειψη μυαλου και για τις καταστροφικες συνεπειες των πραξεων τους που καταγραφονται παντου, πια, στη χωρα και δεν αφορουν μονο περιπτωσεις σαν αυτη.

Ομως, οχι, δεν σωπαινουν μερικοι, συνεχιζουν να μολυνουν ακομη και τον...ιντερνετικο αερα με οσα υποκριτικα λενε για δηθεν...πρωτοφανη περιπτωση, στην Ελλαδα, λες και η κακοποιηση του ειδους αυτου αναδειχθηκε ως ζητημα για πρωτη φορα, με τη περιπτωση του ατυχου Βαγγελη!

Ξεχασαμε μηπως οτι τα ιδια δεν εγιναν και μερικα χρονια πριν, οταν και παλι διαβαζαμε οτι «ολοκληρη η χωρα ειχε συγκλονισθει» με την επισης ασχημη καταληξη της εξαφανισης του μικρου Αλεξ, ενος ακομη θυματος bullying της ...εθνικοθρησκευτικης (και ..αθανατης δυστυχως για κατι τετοια) ελληνικης επαρχιακης νοοτροπιας και κοινωνιας ενα μερος της οποιας δρα συχνα ως...καρκινωμα συγκαλυπτοντας τους θυτες ενω..εξοντωνει ψυχοσωματικα τα ατυχα θυματα τους, με τη δικαιολογια της ...«διαφορετικοτητας», ειτε αυτη εχει να κανει με εθνικοτητα και ρατσισμο.

Ξεχασαμε μηπως οτι ο επισης αδικοχαμενος, Αλεξ, ηταν παιδι με ξενη καταγωγη, οπως ισως θελουμε να ''ξεχναμε'' οσα ατομα ανηκουν σε διαφορετικες απο τη πλειοψηφια επιλογες και ιδεολογιες, ακομη και αυτα που ισως εχουν αλλου ειδους «διαφορετικοτητες», παντα καθορισμενες...συμφωνα με το πως οι εκαστοτε θυτες τις προσλαμβανουν.

Αυτο που θελω να ..ξεχασω παντως, γιατι αδιαφορω πληρως ως...αναγνωστης και γονιος ειναι για «το μηνυμα του ταδε επωνυμου», και τα μεγαλα λογια περι «γροθιάς στο στομάχι για την Ελληνική οικογένεια» και περι της αναγκης να φτιαχτουν ...«αγαλματα του σε όλες τις αυλές των σχολειων», οταν ολα αυτα δεν εχουν κανενα νοημα, ουτε εχει σημασια ποιος τα λεει.
Το παιδι εχει πλεον «φυγει» χανοντας ΑΔΙΚΑ των αδικων τη πολυτιμη ζωη του μετα απο βασανιστικα καψονια συμμαθητων του, τα οποια ηταν ηδη γνωστα και στο παρελθον. 
Αυτο και μονο λεει πολλα για την αδυναμια επιβολης μετρων ή και ποινων στους τοτε γνωστους στο εκει περιβαλλον υπαιτιους για αυτες τις πραξεις.
Ο καταιγισμος επισης παντος ειδους εικασιων πριν τελικα μαθει κανεις το τραγικο νεο, δειχνει και κατι ακομα. Οτι κανεις δεν ηταν τοσο «κοντα» στο παιδι αυτο, ωστε να ηταν σε θεση να ξερει καλυτερα πως αισθανοταν και αν σκοπευε οντως να κανει κατι ωστε να ξεφυγει απο το...αναλγητο περιβαλλον του, απ τους συμμαθητες και εκπαιδευτικους που αντι να βοηθησουν ενα παιδι που εβλεπαν οτι ειχε αναγκη στηριξης, τον εσπρωξαν έμμεσα, ή άμεσα στον θανατο του.

Αυτη ειναι λοιπον η χωρα μας; Η χωρα του ''Πέθανε να σ' αγαπώ, ζήσε να μη σε θέλω'';

Αυτη λοιπον ειναι η νοοτροπια μας απεναντι σε  ο τι ειναι «διαφορετικο»;Πως περιμενουμε να προχωρησουμε ως ανθρωποι, ως πολιτες οταν καταδικαζουμε κατι πριν του δωσουμε μια ευκαιρια, πριν μας δειξει τι αξιζει; 

Γιατι ολοι πρεπει να εχουν μια ευκαιρια στη ζωη, εκτος απο εκεινους που συνειδητα την στερουν σε αλλους, ειτε αυτη η πραξη τους λεγεται bullying, ειτε ρατσισμος, ειτε αυτο που πραγματικα ειναι:

Εξασκηση βαρβαροτητας πανω στο δικαιωμα υπαρξης του αλλου!

4 σχόλια:

  1. Σε πόσο χάλια κοινωνία ζούμε ...

    Οργή και θλίψη, θλίψη και οργή ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γεια σου faro,

    Εχει γινει πλεον εφιαλτικος ο κοσμος και ο δικος μας και των παιδιων που προσπαθει να μεγαλωσει ο καθενας οσο σωστοτερα μπορει..Ας μη ξεχναμε οτι ευτυχως υπαρχουν χιλιαδες σωστοι γονεις και οικογενειες που προσπαθουν καθημερινα για το καλυτερο, παρα τις αντιξοοτητες των ημερων..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ένα σάπιο σύστημα που παράγει σάπιες κοινωνικές συμπεριφορές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΕΥΡΥΤΑΝΑ ΙΧΝΗΛΑΤΗ

      Ετσι δυστυχως ειναι και εχει να κανει με την ανοχη και τη στηριξη πολλων παραγοντων που εμπλεκονται στο συστημα. Η δε δικαιοσυνη αποδεικνυεται αλλη μια φορα ανικανη να σταθει στο υψος των περιστασεων και να τιμωρησει οσους χρειαζεται να τιμωρηθουν!

      Διαγραφή

"Tα ...πολλά λόγια δεν ειναι...φτώχεια! (Οι νεοφιλελευθερες,... ''σοσιαλδημοκρατικές'' και ..φασιστικές πολιτικες, ομως;)