26.6.15

Wikileaks: Το ευρωενωσιακό σχέδιο για επιθέσεις κατά πλοίων μεταναστών, εγκεκριμένο και από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ









Ευρωενωσιακό σχέδιο για στρατιωτική επέμβαση ενάντια σε "πλοιάρια μεταναστών" στη Λιβύη και τη Μεσόγειο Wikileaks

(Aναδημοσιευση απο Lenin Reloaded)

Το WikiLeaks δημοσιεύει σήμερα δύο απόρρητα έγγραφα της ΕΕ, τα οποία επεξηγούν το σχεδιασμό στρατιωτικής επέμβασης σε βάρος πλοιαρίων που ταξιδεύουν από τη Λιβύη στην Ιταλία. Το σημαντικότερο των δύο εγγράφων συντάχθηκε από τους αρχηγούς στρατού των μελών-κρατών της ΕΕ. Το σχέδιο εγκρίθηκε επίσημα από τους εκπροσώπους και των 28 κρατών-μελών, στις 18 Μάη 2015.

Είναι σημαντικό ότι ένα από τα έγγραφα παραδέχεται ότι "το τελικό πολιτικό στάδιο [της στρατιωτικής παρέμβασης] δεν ορίζεται ξεκάθαρα", και προτείνει να εκδοθούν περαιτέρω οδηγίες από την ευρωπαϊκή Κομισιόν.





Τα έγγραφα σκιαγραφούν στρατιωτικές επιχειρήσεις ενάντια στα δίκτυα και τις υποδομές μετακομιδής μεταναστών. Αναφέρουν λεπτομερώς σχέδια για τη διενέργεια στρατιωτικών επιχειρήσεων ώστε να καταστρέφονται πλοιάρια που διακομίζουν μετανάστες και πρόσφυγες στο λιβυκό έδαφος, κι έτσι να τους εμποδίζουν να φτάνουν στην Ευρώπη. Οι αρχηγοί στρατού των κρατών-μελών της ΕΕ εισηγούνται την ανάγκη να

"[αντλήσουμε] από το πλήρες εύρος των ικανοτήτων επιτήρησης, αντικατασκοπείας και πληροφοριών που παρέχονται στα κράτη-μέλη και τους συμμάχους τους και που υποστηρίζονται από τις Βρυξέλλες (ανάμεσα σε άλλα από την EEAS [European External Action Service] Single Intelligence Analysis Capacity – SIAC)".

Το σχέδιο επίσης παραδέχεται τη δυνατότητα χρήσης στρατιωτικής βίας της ΕΕ ενάντια σε ομάδες όπως η ISIL "εντός του κυρίαρχου [LR:...] εδάφους της Λιβύης":

"πρέπει να παραδεχτούμε την απειλή που δέχεται η δύναμή μας, κυρίως κατά τη διάρκεια δραστηριοτήτων όπως η επιβίβαση και οι επιχειρήσεις στο έδαφος ή πλησίον μη ασφαλούς ακτογραμμής, ή κατά τη διάρκεια διάδρασης με μη αξιόπλοα σκάφη. Η δυνητική παρουσία εχθρικών δυνάμεων, εξτρεμιστών ή τρομοκρατών όπως του Da'esh [ISIL] θα πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη".

Τα έγγραφα σηματοδοτούν στροφή από την προηγούμενη στρατιωτική πολιτική της ΕΕ, καθώς στοχοποιούνται άμεσα υποδομές άμαχων πολιτών στη Λιβύη. Πολλές χώρες της ΕΕ, περιλαμβανομένων των Βελγίου, Βουλγαρίας, Δανίας, Γαλλίας, Ελλάδας, Ιταλίας, Ολλανδίας, Ρουμανίας, Ισπανίας, Σουηδίας και ΗΒ, συμμετείχαν στον νατοϊκό βομβαρδισμό της Λιβύης το 2011.

[...] Το σχέδιο παραδέχεται ότι υπάρχει πιθανότητα αρνητικής δημοσιότητας για την ΕΕ "αν αποδοθεί η απώλεια ζωής, σωστά ή όχι, στη δράση ή μη δράση της δύναμης της ΕΕ". Για να διαχειριστούν αυτό το ρίσκο στην εικόνα της ΕΕ, τα έγγραφα προτείνου τη δημιουργία "πληροφοριακής στρατηγικής εξ αρχής", ώστε να "διευκολυνθεί η διαχείριση των προσδοκιών". Παραδέχονται ακόμα την ανάγκη να "ρυθμιστεί η στρατιωτική δράση", ιδιαιτέρως εντός των λιβυκών υδάτων ή των ακτών, "ώστε να αποφευχθεί η αποσταθεροποίηση της πολιτικής διαδικασίας μέσω παράπλευρων απωλειών, διακοπής της νόμιμης οικονομικής δραστηριότητας, ή δημιουργίας αντίληψης ότι έχουμε επιλέξει πλευρά."

Τα πλοία που μεταφέρουν μετανάστες από τη Λιβύη είναι το βασικό μέσο ώστε να ξεφύγουν από τις συγκρούσεις οι πρόσφυγες της Συρίας, της Ερέτρειας, του Αφγανιστάν και της Αφρικής, ώστε να φτάσουν σε ασφαλείς προορισμούς στην Ευρώπη. Μετά την καταστροφή της κυβέρνησης της Λιβύης το 2011, έχει προκύψει απότομη άνοδος του αριθμού προσφύγων που ταξιδεύουν στην Ευρώπη από τη Λιβύη. Το 2014, περισσότεροι από 170.000 άνθρωποι υπολογίζεται πως διέσχισαν τη Μεσόγειο απ' τη Λιβύη. Το 2014, ο αριθμός αυτός εκπροσωπούσε το 60% της παράνομης μετανάστευσης [LR: ...] προς την ΕΕ.

Αν έχετε επιπρόσθετες πληροφορίες για το σχέδιο της ΕΕ επικοινωνείστε μαζί μας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

"Tα ...πολλά λόγια δεν ειναι...φτώχεια! (Οι νεοφιλελευθερες,... ''σοσιαλδημοκρατικές'' και ..φασιστικές πολιτικες, ομως;)