21.10.15

ΣΟΥΗΔΙΑ: Αυτή δεν είναι η χώρα μας!


Πρέπει να είμαστε ολοι θυμωμένοι για ο τι συμβαινει στη δημοσια ζωη, γράφει η Ingrid Norrman, στην Göteborgs Post.

15 προσφυγικα καταλύματα δεχθηκαν επιθεσεις μεσα σε ένα χρόνο!

Χωρικοι που σχεδιαζαν χοιροτροφικές μονάδες που ειναι διπλα στα προγραμματισμένα προσφυγικα καταλυματα. Ξύλινοι σταυροι που καιγονται να βρισκονται δίπλα στις προσφυγικες κατοικιες, ωστε να τρομοκρατουν. Πυρκαγιές που επικροτουνται στο διαδίκτυο. Κου Κλουξ Κλαν στις ΗΠΑ; Όχι, Σουηδία στα 2015


Αλλά είναι αυτο η πατρίδα μας; Όχι, αυτό, δεν είναι εμεις!

Είμαστε χιλιάδες ανθρωποι που στάθηκαμε στους σιδηροδρομικούς σταθμούς σ ολη τη Σουηδία με τρόφιμα και βοήθεια για τους πρόσφυγες.

Ειμαστε ολοι όσοι κλαψαμε πάνω από την εικόνα του 3χρονου Aylan Kurdi, στην παραλία της Αλικαρνασσου, (Βοdrum), της Τουρκίας.

Είμαστε οι 10.000 Σουηδοί που έχουμε υπογράψει κατω απο την εκκληση του οργανισμου Save the Children για ασφαλη προσβαση στην Ευρώπη.

Είμαστε ακόμα πλειοψηφία. Και τώρα είναι στο χέρι μας να το αποδειξουμε.

Munkedal, 20 Οκτωβρίου. Ενα προσφυγικο καταλυμα στην πολη παθαινει εκτενεις ζημιές από πυρκαγιά, και η αστυνομία ξεκίνησε έρευνα κατα των υποπτων για εμπρησμό. Είναι σαφές ότι οι 3.700 κάτοικοι του μικρου αστικου κέντρου θέλουν να ξεσηκωθούν και να ουρλιάξουν σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την εικόνα που δινει το περιστατικο στη μικρη κοινωνία της περιοχης Bohus.

Οnsala, 18 Οκτωβρίου. Ένα σχολικό κτίριο που προοριζοταν για προσφυγικο καταλυμα καίγεται. Σαφώς οι 12.000 κάτοικοι της περιοχης Halland δεν τους αρεσει να βλεπουν τα χρήματα απο τη φορολογια τους να γινονται καπνός. Την Τετάρτη το βράδυ, μπορούν να το φωναξουν δυνατά και για τον υπολοιπο κόσμο, στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που οργανωνεται, ενάντια στο περιστατικο στην Kungsbacka.

Ljungby, 17 Οκτωβρίου. Ένα (προκατ) σχολείο που εχει φτιαχτει για τη στέγαση των προσφύγων καιγεται ολοκληρο. Η αστυνομία υποπτεύεται ότι η φωτιά είναι εμπρησμός. 80 κρεβάτια, όπου οι άνθρωποι θα μπορούσαν να ξεκουραστούν, από την φυγη τους, έχουν καταστραφει. Σεντόνια, μαξιλάρια, τραπέζια, καρέκλες, είδη οικιακής χρήσης δεν υπαρχουν πια. Μια τρομερη σπαταλη. Τοσο τρομερά περιττή. Σαφώς και οι 15. 000 κατοικοι της Småland δεν μπορούμε να το αφήσουμε να περάσει ετσι.

Αλλά δεν είναι αρκετό ότι είμαστε θυμωμένοι ο καθενας στα σπίτια μας. Πρέπει να είμαστε θυμωμένοι και μαζί εξω. Καλώς ήρθατε και πάλι στη δεκαετία του '60, καιρος ν αρχίσουμε να μιλάμε για πολιτική!

Επειδη αρνούμαι να πιστέψω ότι μας τελειωσε «η καλη Σουηδία». Αρνούμαι να πιστέψω ότι τα 800.000 άτομα που ψήφισαν τους ακροδεξιους «Σουηδους Δημοκρατες» στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές πραγματικα συμφωνουν με την πολιτική του κόμματος για τους πρόσφυγες. Αρνούμαι να πιστέψω ότι κούνησαν το κεφάλι σε συμφωνία κατά τη διάρκεια της πρόσφατης συνέντευξης τύπου των «Σουηδών Δημοκρατών».

Στη Γαλλία, για παράδειγμα, οι άνθρωποι συζητούν δυνατά πολιτικη μεταξύ φίλων και γνωστών, αλλά και εδώ στο σπίτι μας είμαστε συχνά πολύ ντροπαλοι για να πουμε πού στεκομαστε πολιτικα. (Ούτε καν ο πατέρας μου ηθελε καποτε να μου πει τι ψήφισε) Αλλά μεσα απο συζητησεις με επιχειρήματα  διαμορφωνονται και διατυπωνονται  γνώμες. Ποιος είμαι; Τι μπορώ να κανω; Τι θελω απο τη χώρα μου;

Εμεις οι 9,6 εκατομμύρια που ζουμε στη Σουηδία είμαστε προνομιούχος λαός. Δεν ειχαμε πολεμους εδώ και 200 ​​χρόνια. Έχουμε την πολυτέλεια να είμαστε γενναιόδωροι με εκείνους που έχασαν τα πάντα.

Περναω με το ποδηλατο ​​εξω από το γυμναστήριο, στο Olskroken και φαίνεται γεμάτο από νέους που γυμναζονται πανω σε κινουμενους διαδρόμους, ακουγοντας μουσική στα ακουστικά τους. 
Στο μεταξύ, 140 μιλια μακριά, μεταναστεύουν δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι στην Ευρώπη μακρια από τον πόλεμο, τη βία, την πείνα, σε αναζήτηση μιας ασφαλέστερης ζωής για τους ίδιους και τα παιδιά τους.


Πόσο διαφορετική μπορεί να είναι η ζωή. Ποσα πολλά μπορούμε να κάνουμε. 

1 σχόλιο:

"Tα ...πολλά λόγια δεν ειναι...φτώχεια! (Οι νεοφιλελευθερες,... ''σοσιαλδημοκρατικές'' και ..φασιστικές πολιτικες, ομως;)