30.11.15

Halil Karaveli "Η Τουρκία χρησιμοποιεί τους πρόσφυγες ως εκβιαστικό όπλο"


''Η ΕΕ έχει συνάψει σύμβαση με το διάβολο και πούλησε την ψυχή της, ειπε χθες στην εκπομπη Agenda, στο Σουηδικο κρατικο καναλι SVT, o ερευνητης-ειδικος σε θεματα Τουρκιας, Halil Karaveli, προσθετωντας οτι ολα αυτα συνεβησαν αφού κατέστη σαφές ότι η ΕΕ παρέχει τόσο τα χρήματα στη Τουρκια, ενω συνεχίζει τις συνομιλίες για το θεμα της ένταξης της στην ΕΕ, ετσι ωστε η Τουρκια να φροντισει το προσφυγικο ζητημα''.


-Η ΕΕ θέλει να σταματήσει τους πρόσφυγες. Αυτο που θελει η Tουρκία και ο όλο και περισσότερο αυταρχικός πρόεδρος της, Ερντογάν, ειναι οτι μέσω αυτής της συμφωνίας, επιζητει μια διεθνή νομιμοποιηση του καταπιεστικου καθεστώτος του, κατι που είναι ντροπή σήμερα για το οτι την εχει ηδη λάβει. Πρόκειται για μια επαίσχυντη ημέρα για την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε ο Ηalil Karaveli, ο οποίος εργάζεται στο Ινστιτούτο για την Ασφάλεια και την αναπτυξιακή πολιτική.

Είπε ότι η Τουρκία χρησιμοποιεί την κατάσταση των προσφύγων ως εκβιαστικο όπλο εις βάρος της ΕΕ.

-Δεν ήταν τυχαίο το γεγονός ότι οι ροές των προσφύγων αφεθηκαν  απο από την Τουρκία το περασμένο καλοκαίρι. Δεν ήταν τυχαίο το γεγονός ότι αυτό συνέβη ενώ η Τουρκία έχει ξεκινήσει πόλεμο εναντίον των Κούρδων. Τώρα προσποιούνται από την ΕΕ οτι θα παρασχουν χρήματα στη χώρα ωστε να προστατεύσει τα σύνορά της, αυτο είναι ανοησία, η Τουρκία δεν χρειάζεται τη βοήθεια της ΕΕ για την προστασία των συνόρων της.


''To τελος της Τουρκικης δημοκρατιας''

Halil Karaveli επισημαινει επισης ότι μονο τρεις μερες πριν η Τουρκία συνελαβε δύο δημοσιογράφους για την υποβολή εκθέσεων σχετικά με το λαθρεμπόριο όπλων προς τη Συρία. Την Παρασκευή, σκοτώθηκε επίσης ενας Κούρδος ακτιβιστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

- Θα πρέπει να θυμόμαστε ότι το καθεστώς Ερντογάν έχει γίνει όλο και πιο αυταρχικο τα τελευταία χρόνια και η ΕΕ ειχε εξ αιτιας αυτου του γεγονοτος παγώσει τις σχέσεις της με την Τουρκία. Τώρα κάνουν ακριβώς το αντίθετο, αγκαλιάζουν τώρα τη Τουρκία, η οποία έχει καταστεί βαθιά αυταρχική. Η Τουρκική δημοκρατία σίγουρα τελειωσε στο τέλος αυτής της εβδομάδας. Κανείς δεν μπορεί να προσποιηθεί καν ότι η Τουρκία είναι πλέον μια δημοκρατία.

"Η καταπίεση θα αυξηθεί"

Παρά το γεγονός ότι τόσο ο προεδρος της Επιτροπής της ΕΕ Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, οσο ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και ο Πρωθυπουργός της Σουηδίας Στέφαν Λεβέν, ειπαν ολοι τους ότι έχουν επίγνωση των αδυναμιών της Τουρκίας στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, λέει ο Halil Karaveli οτι η σημερινή συνεργασία θα επιδεινώσει περαιτέρω την κατάσταση.

- Τώρα το Τουρκικό καθεστώς εχει εν λευκώ παρει την αδεια απο την ΕΕ. «Μπορείτε να κάνετε ό, τι θέλετε, μπορείτε να ρίξετε δημοσιογράφους και εκδότες στη φυλακή, μπορείτε να καταπιέζετε τους Κούρδους και δεν θα τιμωρειστε γι αυτό, αντιθετα θα ανταμειφθειτε. Φοβάμαι ότι ο αντίκτυπος του τι έχει κάνει η ΕΕ είναι η κλιμακωση της βιας και της καταπιεσης στη Τουρκια''. 










    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    "Tα ...πολλά λόγια δεν ειναι...φτώχεια! (Οι νεοφιλελευθερες,... ''σοσιαλδημοκρατικές'' και ..φασιστικές πολιτικες, ομως;)