7.12.15

To πιο ..Βρώμικο Βήμα της ΕΕ!

Toivo Jokkala, Αrbetaren

«Η Τουρκία πρέπει να απομονωθει σε οποιοδήποτε πλαίσιο», έγραφε η εφημ. Arbetaren, στις 7 Αυγούστου 2015, μιλώντας για τις αντιδημοκρατικες εξελίξεις της χώρας και τις εκ νέου διώξεις των Κούρδων.

Τώρα, τέσσερις μόλις μήνες-και μια προσφυγικη κρίση οπως και ενα πρωτοφανες αντιδημοκρατικο τουρκικο εκλογικο κοινοβουλιο- μετα, η ΕΕ έχει κάνει το αντίθετο: Η Τουρκία εχει συνάψει μια πολύ ευνοϊκή συμφωνία, με υποσχέσεις και δισεκατομμύρια στις εκ νέου διαπραγματεύσεις ένταξης της στην ΕΕ, με σκοπό την απομάκρυνση τμημάτων του ''συνεχιζόμενου πρόβληματος των προσφύγων'', από το οπτικό πεδίο της Ένωσης.

Μπορεί να είναι η πιο σοβαρή κατάχρηση που η ΕΕ έχει κανει εδω και πολλά χρόνια.

Βεβαίως προκαλει η συζητηση που γινεται (οτι δλδ η ΕΕ με τη συμφωνία αυτη "εχει πουλήσει τη ψυχή της», όπως άκουσα από ορισμένους παρατηρητές), σύγχυση. Tο project που λεγεται EE  είχε πάντα ως ένα από τα κύρια συστατικά τoυ να υπερασπιζεται τα οικονομικά συμφέροντα των κρατών μελών, και δεν ειναι η πρωτη φορα που ειχε ως αποτέλεσμα να συναψει Συμφωνίες με αντιδημοκρατικά καθεστώτα εκτός της Ένωσης.

Η συμφωνία με την Τουρκία,  ωστόσο, καταλαμβάνει μία ιδιαίτερη θέση, στην εξαθλίωση. Αυτό σημαίνει μια γιγαντιαία προδοσία των προσφύγων από την ΕΕ, επειδη η Τουρκία με τη συμφωνία αυτη αναλαμβάνει την υποχρέωση να σταματήσει τους άνθρωπους πριν φτάσουν τα σύνορα της ΕΕ. 

Παρά το γεγονός ότι η Τουρκία θα λάβει την αναγκαία ευθύνη για τους πρόσφυγες που έφτασαν στη χώρα - κατι που πολύ λίγο φαινεται οτι θα κανει -υπάρχει ένας μεγάλος κίνδυνος περιπλέκοντας ακόμη περισσότερο τις δυνατοτητες φυγης από τη Συρία, με αποτέλεσμα δεκάδες χιλιάδες ανθρωποι που έχουν ανάγκη από καταφύγιο, να μενουν φυλακισμένοι στην ρηγμαγμενη από τον πόλεμο χώρα.



Αλλά αυτό είναι μόνο η μία πλευρά του νομίσματος. Πριν από λίγες ημέρες συνελήφθησαν δύο Τούρκοι δημοσιογράφοι για το οτι ειχαν καταγγειλει το λαθρεμπόριο όπλων στη Συρία. Οι επαναλαμβανόμενες επιθέσεις στα Μέσα Ενημέρωσης είναι μια πτυχή της στρατιωτικής δικτατορίας της Τουρκίας παράδοση που ο Πρόεδρος Ερντογάν και η κυβέρνησή του ΑΚΡ οικειοθελώς έχουν επιλέξει να υιοθετήσουν στη διάρκεια των πρόσφατων αυταρχικων αντιδράσεων. Περιλαμβάνει επίσης και τη βίαιη καταστολή των πολιτικών διαμαρτυριών, με τη συνεχιση του πολεμου κατά του κουρδικού ΡΚΚ και γινεται επισης και πιο εμφανής η χειραγώγηση και ο εκφοβισμος για να επιτευχθουν οι κοινοβουλευτικες σχέσεις εξουσίας όπως τις επιθυμούν.

Ενώ συμβαίνει αυτό, η Τουρκία θα μπορεί πλέον να έχει μια ζουμερη επιχορήγηση, που αντιστοιχεί σε 27 δισεκατομμύρια SEK (Σουηδικές κορώνες) και μια σπάνια ώθηση νομιμότητας. Το μηνυμα προς τους ανθρώπους που αγωνίζονται ενάντια στην αυξανόμενη πολιτική καταπίεση στη χώρα είναι σαφές: ''Σταματηστε, το καθεστώς έχει πολυ δυνατη υποστήριξη απο τον υπολοιπο κοσμο!''

Και oλα αυτα πρέπει να εξεταστουν υπό το φως του οτι το τουρκικο καθεστώς μεσα από τους φανατικούς πολεμους τους ενάντια σε κάθε μορφη κουρδικής οργάνωσης με τη δυνατότητα να φτασει σε επιτυχία στην περιοχή, άμεσα και έμμεσα θα φτασει να υποστηρίζει τις πιο αντιδραστικές δυνάμεις στην εμφύλια σύρραξη της Συρίας, και επομένως, να υποδαυλιζει τη διάρκεια τόσο του πολέμου οσο και της προσφυγικης κρίσης περαιτέρω.

Aλλο ενα ακομη σημείο oπου αναδεικνύεται η ΕΕ τωρα πλέον ως ασυνείδητη ενωση συμφεροντων ειναι οτι πιεζομενη από την ταραγμένη παγκόσμια κατασταση αγεται απο μια πολυ εχθρικη προς το προσφυγικο κοινη γνωμη. Η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων ένταξης της Τουρκίας, εμφανίζεται τωρα ως ορόσημο. Όχι οτι η Τουρκία, οπου πριν από λίγα χρόνια γινοταν λογος οτι άρχιζε να «ανεβαινει» στο επίπεδο των χωρών της ΕΕ» όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα - αλλά ότι η ΕΕ άρχισε να βουλιάζει στο επιπεδο της Τουρκίας.

Toivo Jokkala

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

"Tα ...πολλά λόγια δεν ειναι...φτώχεια! (Οι νεοφιλελευθερες,... ''σοσιαλδημοκρατικές'' και ..φασιστικές πολιτικες, ομως;)