16.12.15

Το ''Σύμφωνο Συμβίωσης'' κι εμείς



Προχθές μολις, διάβασα ένα πετυχημένο tweet του @Obscureobjet που έγραφε τα εξης:

«ΝΑΙ στο Σύμφωνο Συμβίωσης, μπορούμε τώρα να μιλήσουμε και για το Σύμφωνο Επιβίωσης και Διαβίωσης; Όχι, ε;»

Κατά τη γνωμη μου εδινε εμμεσα και τη κατευθυνση με την οποια θα πρεπει να προσανατολιζεται κανεις απεναντι στα θεματα που εμφανιζονται κατά καιρους ως…"μειζονα", ενω τα περισσοτερα ειναι επιμερους θεματα στη μεγαλυτερη εικονα του ..παζλ, που δεν είναι άλλο από τη καθημερινη αντιιμπεριαλιστικη παλη

Όμως, πως εμεις, ως ατομα, διαλεγουμε να τοποθετηθουμε απεναντι σ´ ένα σωρο ζητηματα που ερχονται καθημερινα στο προσκηνιο;

Είναι αραγε το ζητημα του προτεινομενου ΣΣ ένα ξεκομμενο, ξεχωριστο «από τη φυση του» θεμα, που αφορα μονο την κοινοτητα των ομοφυλοφιλων (ανδρων και γυναικων), όπως πιστευουν πολλοι, ως ..ετεροφυλοι, διαχωριζοντας παραλληλα τη ..(σεξουαλικη) θεση τους, εφ οσον «δεν τους αφορα», ή μηπως συμβαινει κατι τετοιο επειδη μερικοι δισταζουν να παρουν θεση πανω σ ένα ζητημα που έχει και ταξικές διαστάσεις, ετσι θα πρέπει να το δούμε ολόπλευρα, βαζοντας στην ακρη προσωπικές προτιμήσεις και επιλογες.

Σημερα η εργατικη ταξη εχει αγανακτησει απο τις πολιτικες του κεφαλαιου, που τις βιωνει ολο και πιο οδυνηρα στο πετσι της και προς τα εκει επρεπε να γινονται οι επιθεσεις της, γιατι τωρα φαινεται οτι ορισμενα αστικα και συντηρητικα κομματα, που πινουν νερο στο ονομα του νεοφιλελευθερισμου συχνα εμφανιζονται χαρις σε χάρη σε επικοινωνιακά τρυκ, ως..και ριζοσπαστικοτεροι του…ΚΚΕ (!!), δηλωνοντας ότι θα ψηφισουν το Συμφωνο Συμβιωσης, ενώ έχουν οι ιδιοι ψηφισει στη Βουλη μεσα από τα κομματα τους πολύ καταστρεπτικες, για το μελλον της εργατικης  ταξης, διαταξεις και μνημονια.

Γι αυτό η θεση ενός κομμουνιστικου κομματος σε τετοια ζητηματα θα πρεπει να είναι πολύ ξεκαθαρη και κατά τη γνωμη μου να δειχνει σαφώς την πρωτοπορια του σε σχεση με τους αστους. Εμμενοντας σε μια ..μυωπικη θεση με βαση τη.. δημιουργια οικογενειας ως ..αυτοσκοπο δεν συμβαλλει στην παραπερα πορεια και εξελιξη του, αλλα περιθωριοποιειται όταν οι εχθροι του ευκολα μπορουν να το διαβαλλουν ως μια ακομη...«συντηρητικη» πολιτικη δυναμη στα ματια του μεσου (και συχνα ανενημερωτου πολιτη), ενώ η πραγματικοτητα είναι ακριβως το αντιθετο.
Στο μεταξυ και στο πλαισιο του κοινωνικου διαλογου, ακουγονται διαφορες συζητησεις, από τους εκπροσωπους των αστικων κομματων, όπως και την..Εκκλησια, που δεν χανει ευκαιρια να…κατακεραυνώνει καθε δικαιωμα με τη δικαιολογια  της ..εκτροπης  απ αυτό που εννοει ως «προστασία του οικογενειακού θεσμού», γιατι και με το ζητημα των δικαιωματων εχει να κανει ένα τετοιο Συμφωνο και είναι κριμα να μη το βλεπουν ετσι ακομη και οσοι διατεινονται ότι είναι «προοδευτικοι ανθρωποι».

Οι αστοι, βεβαια, όπως είναι φυσικο, υπερασπιζονται πολλα και διαφορα στο ονομα των συμφεροντων τους και αντιπροσωποι τους, όπως πχ η Εκκλησια, όταν δηλωσαν ότι εκτος από το ΣΣ δεν συμφωνουν και με το δικαιωμα της επιλογης της καύσης των νεκρών, κατι που επισης ηταν αναμενομενο, γιατι θιγει τα επίγεια συμφεροντα τους και το… υπέργειο θρησκευτικό αφήγημά τους..

Και ενώ συμβαινουν όλα αυτά στους αστικους κυκλους, στο ονομα της «προοδευτικοτητας», πολλα σημαντικα θεματα πηγαινουν τεχνηέντως προς τα πίσω, όπως για παραδειγμα οι κινητοποιήσεις για την συνολική επίθεση που δέχεται σημερα η ελληνικη κοινωνια, σε βασικα ανθρωπινα δικαιωματα, οσα δηλαδη το εργατικο κινημα καταφερε μετα από σκληρους και μακροχρονιους αγωνες και θυσιες να διεκδικησει και να κατοχυρωσει με επιτυχια, δλδ τα εργασιακά, ασφαλιστικά, συνταξιοδοτικά δικαιώματα, όπως και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για ολους.

Το ΚΚΕ ως μη αστικο κομμα αγωνιζεται καθημερινα υπερ της εργατικής τάξης και όπως δηλωνει «ουδεποτε διαχωρισε ατομα ανάλογα τη σεξουαλική επιλογή τους». Μαλιστα θεωρει «συντηρητικό και ανορθολογικό το να αναδεικνύεται ο σεξουαλικός προσανατολισμός ως διαχωριστική γραμμή και εις βάρος του ταξικού διαχωρισμού της κοινωνίας».

Παρ όλα αυτά, διαπιστωνει όμως κανεις συχνα, σε κατ ιδιαν συζητησεις ότι μπερδευονται ζητηματα όπως «σεξουαλικότητα», «σεξουαλική συμπεριφορά», «σεξ και αναπαραγωγή» « ο ρολος της οικογένειας», σε ένα κυκεώνα λεξεων και εννοιων που μονο με ..ιστορικο υλισμο δεν εχει σχεση.

Ένα τετοιο συμφωνο συμβίωσης παντως, οσο συντηρητικο και να ακουγεται, συμβάλει, πιστευω, στη νομική κατοχύρωση των ομοφυλόφιλων ζευγαριών, ετσι ώστε να απολαμβάνουν ολοι ίσα δικαιώματα, κατι για το οποιο φυσικα χρειαζεται συνεχης αγωνας και όχι εφησυχασμος, ανεξαρτητα από φυλο και οποιαδηποτε άλλη τεχνητη κατηγοριοποιηση το συστημα εφευρισκει, ώστε να μας διαιρει και να μας αποσπα από το σκοπο μας:

Την ανατροπή ενός άδικου για τους εργαζομενους, εκμεταλλευτικού συστήματος, του καπιταλισμού.


3 σχόλια:

  1. Λοιπόν, ναι, το σύμφωνο συμβίωσης πρέπει να υφίσταται διότι κατοχυρώνει θεμελιώδη δικαιώματα στα ομοφυλόφιλα ζευγάρια. Κάθε επιλογή πρέπει να είναι σεβαστή, όμως πρέπει να σημειωθεί πως όπως αναφέρεται και στο άρθρο χρησιμοποιούνται τέτοια θέματα για αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης. Το σύμφωνο συμβίωσης δεν είναι επείγον δεδομένου της οικονομικής κατάστασης στην Ελλάδα. Εις ο,τι αφορά τα συμφέροντα των αστών. Η Εκκλησία, ναι είναι αστή αν τη δούμε ως επιχείρηση. Διαφωνεί με την καύση κυρίως επειδή βγάζει χρήματα, όμως εγώ τυχαίνει να διαφωνώ επειδή όντως αντιβαίνει σε αυτό το «παραμυθάκι» το οποίο αναφέρεται και θα προτιμούσα εγώ προσωπικά ταφή χωρίς η επιχείρηση αυτή να πάρει φράγκο. Από την άλλη βέβαια αν προχωρήσουμε στην καύση, θα εξυπηρετηθούν άλλα συμφέροντα γιατί απευθυνόμαστε σε άλλη επιχείρηση, έτσι πάει, άρα δε νομίζω ότι πολεμάει το καπιταλιστικό σύστημα αν επιλέξει κάποιος την καύση από την ταφή ή αν θεσπιστεί το σύμφωνο συμβίωσης ή όχι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο αποπροσανατολισμός είναι το βασικό πρόβλημα, ιδίως αυτή την εποχή της πολλαπλής και βάρβαρης επίθεσης. Νομίζω το άρθρο στον παρακάτω σύνδεσμο το αναλύει ωραία.
    http://www.thepressproject.gr/article/85970/DIKAIOLANDI-i-RIGHTLAND

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. To KKE δεν ειχε ψηφισει -και σωστα - ουτε το ΣΣ στα ετεροφυλλα ζευγαρια το 2008 ,απο το οποιο νομοσχεδιο προεκυψε η απαιτηση του Ευρωπαικου δικαστηριου και για το σημερινο .
    Που ακριβως φαινεται οτι το ΚΚΕ "υπερασπιζεται" την αστικου τυπου οικογενεια ,οταν απο τις ομιλιες των στελεχων του στη Βουλη εως τα αρθρα στον Ρ μιλα ακριβως για το αντιθετο ?
    Τι σχεση εχει ενα κολοβο ΣΣ με την καθιερωση της υποχρεωτικοτητας ΜΟΝΟ του πολιτικου γαμου (που ζητα το κομμα ) ως νομικη σχεση για την συμβιωση δυο ανθρωπων απεναντι στην πολιτεια ?
    Και ποτε το κομμα βασισε την πολιτικη του με βαση το τι θελει ,τι καταλαβαινει και τι της αρεσει της ... "κοινης γνωμης" .Παντα με βαση την διαλεκτικη ,τις αρχες του και την επιστημονικη σκεψη του Μ-Λ δεν πορευοταν ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

"Tα ...πολλά λόγια δεν ειναι...φτώχεια! (Οι νεοφιλελευθερες,... ''σοσιαλδημοκρατικές'' και ..φασιστικές πολιτικες, ομως;)