8.1.16

Ο Νότος των προκαταλήψεων και του Τea Party, μέσα απο μια εκπομπή


Ειδα προχθες, σε επαναληψη, την εκπομπη της SVT "Jill´s veranda" που ερευνα τη μουσικη σκηνη της συντηρητικης πολης του Αμερικανικου νοτου, Nashville, στο Tennessee.

Η παρουσιαστρια, Jill Johnsson, δέχεται σε κάθε εκπομπη, ενα γνωστο Σουηδο καλλιτεχνη ως επισκεπτη, στο σπιτι που μενει, (για τις αναγκες της εκπομπης), στο Νashville.

Μαζί επισκεπτονται, στη διαρκεια της εκπομπης, καλλιτεχνες της country και συχνα ερμηνεύουν κλασικά κομματια, τους «θρύλους» της μουσικής σκηνής της country που εδώ παρουσιαζεται και ως πύλη κοινωνικού προβληματισμού, εφοσον η εκπομπη μεσα από τα τραγουδια, τους στιχους και τους καλλιτεχνες ριχνει μια ματιά στο πώς είναι σημερα η Nashville, μια ακομη Αμερικανικη πολη του Νοτου, με ολους τους προβληματισμους και τις διαφορες που συναντα κανεις παντου, σημερα.
Karin (Kakan) Hermansson 
Στο επεισοδιο που ετυχε να δω εμφανιστηκε μια Σουηδη φεμινιστρια, τραγουδιστρια και gay, η Karin Κakan, (=Cookie), Hermansson, η οποια φθανοντας στη βαθιά συντηρητικη Αμερικη του νοτου αστειευτηκε περιγραφοντας την άφιξή της ως ..«αφιξη στο έδαφος του εχθρού!».

Στην αρχη συναντα την Μiss Kay, μια απο τους ηγετες του τοπικου κίνηματος Tea Party, ενος συντηρητικου πολιτικου κινηματος που ιδρύθηκε το 2009, το οποιο μεταξύ άλλων είναι υπερ του δικαιωματος του να φέρει κανεις όπλο, ειναι κατα των αμβλώσεων, υπερ των φορολογικων περικοπων για τους πλουσιους και αντιτίθεται στο γάμο ατόμων του ιδίου φύλου.

"Αγαπώ τη μουσική της χώρας λεει η Κakan Hermansson στην Μiss Kay,  αλλά δεν ξέρω αν η μουσική της χώρας με αγαπαει".

Kay White
"Η μουσική country είναι η μουσική του καθενός," της απαντα η Μiss Kay. Όταν η Κakan ομολογεί ότι είναι λεσβία παρατηρει κανεις μια γρήγορη σκιά στο πρόσωπό της Μiss Kay, αλλά ευγενικά της λέει ότι είναι μόνο η επιλογη της Κakan, η δικη της επιλογη μονο, επειδή «ο Θεός δημιούργησε τη γυναίκα ως σύντροφο του ανδρα» Και της λέει ενθαρρυντικά: «Είσαι μια όμορφη γυναίκα, οποτε πιθανοτατα μπορεις να βρείς πολλους νεαρους».

Η Kakan oπως αναμενοταν δεν δεχθηκε την ..αποψη της Miss Kay. Θα ηταν ευκολότερο, λεει αργοτερα η Kakan αν η Μιss Kay ελεγε σε καποια στιγμη κατι τετοιο: «Εισαι μια Σουηδή λεσβία, να πάς στο σπίτι σου" Αλλά δεν το εκανε. Ηταν ευγενικη, χαμογελαστη, με ξανθο μαλλιά κομμωτηριου, ροζ κραγιόν και καλοσιδερωμενο φόρεμα.

Οταν η Μiss Kay αργοτερα ειδε την Κakan στην Εκκλησία οπου εμφανιστηκε για να τραγουδησει με ένα πιο κλασικο φορεμα και καλοχτενισμενη φανηκε να σκέφτεται: Να, δείτε, απλά χρειαζεται λιγη προσπαθεια για να γινουν όπως εμεις!

Η επισκεψη της Kakan στην ομοφοβική Nashville δειχνει με έναν εύκολο τρόπο, τι συμβαίνει όταν η πλειοψηφία της κοινωνίας σπάνια θεωρει την κοσμοθεωρια τους ως ανισόρροπη.
Όταν ποτε σου δεν συναντας και δεν γνωριζεις κατι, δημιουργεις δικες σου αποψεις. Αυτό που δεν βλέπεις, το δαιμονοποιεις. 

-Το ταξίδι στο Nashville ήταν μια περιπέτεια, αλλά και συναισθηματικα πολύ κουραστικο, λέει.
-Ένιωσα καταπιεσμένη, και μειωμενη σαν ανθρωπος. Εκεί μια γυναίκα που μολις με γνωρισε, (Miss Kay), μου λεει ότι η αγάπη που νοιωθω για τη φιλεναδα μου δεν είναι αληθινή αγάπη, αλλα είμαστε απλά φίλες!!

Γι 'αυτό ακριβώς η τελική σκηνή στη «βεράντα της Jill» ηταν τόσο απίστευτα άνετη. Η Karin Hermansson,  (Kakan), φορωντας τα συνηθισμενα ρούχα της, σ ένα σπίτι στην καρδιά της συντηρητικής country μουσικής, στο Νashville τραγουδά το τραγουδι των Dixie Chicks* "Not ready to make nice" για το πώς είναι στην πραγματικότητα όταν καποιος δεν λυγιζει, όταν δεν κανει πισω.

*Ακουμε επισης και το περιστατικο με το συγκροτημα των Dixie Chicks των οποιων η καριερα τελειωσε ουσιαστικα μετα τη δηλωση της Νatalie Maines, ενος απο τα μελη των Dixie Chicks oταν δυο μολις βδομαδες πριν από την εισβολή στο Ιράκ, και ενώ οι αντιπολεμικές διαδηλώσεις ειχαν ξεσπάσει σε όλο τον κόσμο, η Μaines κατηγορησε τον προεδρο Bush λεγοντας ότι ντρεπεται για τη συμμετοχη της χωρας σ ένα νέο πόλεμο.>> ''Just so you know,we’re on the good side with y’all. We do not want this war, this violence. And we’re ashamed the President of the USA is from Texas .[Maines, Maguire, and Robison’s home state]


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

"Tα ...πολλά λόγια δεν ειναι...φτώχεια! (Οι νεοφιλελευθερες,... ''σοσιαλδημοκρατικές'' και ..φασιστικές πολιτικες, ομως;)