2.2.16

''Mόνοι στο Βερολίνο'' : Mια (ακόμη) άγνωστη ιστορία αντιναζιστικής αντίστασης

To μυθιστορημα του Hans Fallada 

Προχθες ειδα το Γαλλικο ντοκιμαντέρ (2013) του Michaël Gaumnitz: “Αlone against Hitler’’, που αναφερεται στο πως ηρθε στο φως μια αληθινή ιστορία, που λιγοι γνωριζουν σημερα.
 
Ηans Fallada 


Στα 1946 ο Γερμανος συγγραφέας Hans Fallada ανακάλυψε κατά τυχη μια υποθεση αναμεσα στα έγγραφα της Γκεστάπο. Το έγγραφο που ανακαλυψε περιγράφει με λεπτομέρεια την πραγματική ιστορία ενός συνηθισμένου ζευγαριού, του Oττο και της Ελίζας Hampel, δυο εργαζόμενων στο Βερολίνο, οι οποίοι συμμετείχαν στις αντιναζιστικες δραστηριότητες 1940-1942 αλλα τελικα συλληφθησαν και εκτελέστηκαν το 1943.
 
Otto και  Eliza Hampel 
Η δραση του ζευγαριου προκαλουσε αμηχανια σχεδόν τρία χρόνια στην αστυνομία του Βερολίνου και στη ναζιστικη μονάδα ελέγχου. 

Πως ξεκινησε ομως η ιστορια.

Το 1940 αρχίζουν να εμφανιζονται καρτ-ποστάλς με αντιναζιστικα μηνύματα στα κλιμακοστάσια πολυκατοικιων και σε δημόσιους χώρους στο Βερολίνο.
Αυτοι που βρίσκονται πίσω από τις καρτ-ποστάλ είναι ο Οtto και η Eliza Hampel, που ηταν ένα ζευγάρι Γερμανών στα σαράντα τους. 

Μια απο τις καρτ ποσταλ των Hampel με αντιναζιστικα μηνυματα

Μεσα  σε λίγα χρόνια κανουν το δικό τους κίνημα αντίστασης ενάντια στο ναζισμό μέσω των  καρτ-ποστάλ, τις οποίες ηλπιζαν ότι θα διαβαζε ο κοσμος στο Βερολινο και θα τις διεδιδε και σε αλλους ώστε  να εξαπλωθουν. Στα μηνυματα τους παροτρύνουν τους ανθρώπους να σταθουν ενάντια στον Χίτλερ και τους Ναζί και να διαμαρτυρηθούν εναντίον τους. 


Η μυστική αστυνομία της Γκεστάπο κάνει τα πάντα για να τους εντοπίσει και να σταματήσει τις αντιναζιστικες κάρτες, αλλα τελικα μονο μετά από δύο χρόνια προσπαθειας θα καταφέρουν να συλλάβουν το ζευγάρι. Μέσα από αρχειακό υλικό και δραματοποιήσεις, βλέπουμε πως οι Hampel, οδηγουνται από την άκαμπτη πίστη τους στο να ξεκινησουν ένα κίνημα αντίστασης, μόνοι τους στο Βερολίνο.


Ο αντιστασιακός αγώνας τους τεκμηριώθηκε από την Γκεστάπο και έγινε η έμπνευση για το επιτυχημενο μυθιστόρημα του Fallada, πανω στο οποιο επισης εχει βασιστει και η ομωνυμη ταινια (με πρωταγωνιστρια την Emma Thompson), που θα προβληθει φετος.


1 σχόλιο:

"Tα ...πολλά λόγια δεν ειναι...φτώχεια! (Οι νεοφιλελευθερες,... ''σοσιαλδημοκρατικές'' και ..φασιστικές πολιτικες, ομως;)