22.6.09

Midsommar, Σουηδοι και Βarbarossa

Το Σαββατο που περασε, γιορταστηκε τo Midsommar, (μεσοκαλοκαιρο), ισως η πιο γνωστη Σουηδικη εθνικη γιορτη. Oσο μπορεσε βεβαια, ο κοσμος, αφου η ασταματητη βροχη και οι χαμηλες- για την εποχη- θερμοκρασιες δεν αφησαν τους Σουηδους να γιορτασουν την ημερα, στην εξοχη, οπως συνηθως γινεται.
Λιγα πραγματα χαρακτηριζουν τους Σουηδους περισσοτερο απο το sill (ρεγγα) και το nubbe (ειδος ποτου, snaps), (το πρωτο δεν το συζηταω, για το δευτερο ενα-δυο ποτηρακια πινονται, μετα βαραει ασχημα!) και βεβαια ο χορος γυρω απο το
midsommarstången, (...που μονο σε περιπτωση... γεροντικης ανοιας θα τον χορευα!!), ειναι ενα εθιμο με ριζες στον Γερμανικο παγανισμο.
Αυτη ειναι η εικονα που ερχεται στο μυαλο των περισσοτερων, οταν σκεφτει κανεις το Midsommar. Η εικονα της εξοχης του πρασινου, της φυσης ειναι συνδεδεμενα στο μυαλο των Σουηδων, οι οποιοι εχουν ακομη μια αγροτικη νοοτροπια, αφου αρχισαν να ζουν σε πολεις πολυ αργοτερα απο αλλους Ευρωπαιους. Ετσι δεν ειναι παραξενο, που η επαφη με την εξοχη, τη θαλασσα, τους ''ανανεωνει''. Ο Mauricio Rojas, πρωην βουλευτης του κεντροδεξιου κoμματος, με καταγωγη απο τη Χιλη, ειπε οτι ειχε εκπλαγει, οταν ειχε δει για πρωτη φορα κατοικους της Βορειας Σουηδιας που, ενω ολο το χρονο ηταν "ακαμπτοι", το καλοκαιρι μετατραπηκαν σε...λατρεις της ζωης! (...και φυσικα μετα απο μεγαλη καταναλωση πασης φυσεως...nubbe & βοτκας, να συμπληρωσω εγω!)
Τωρα που σιγα σιγα αρχιζει να εκλειπει η λεγομενη αγροτικη κοινωνια, βλεπει κανεις μια νοσταλγια παντου και μια ταση για ωραιοποιηση της καταστασης. Σε καιρους απειλητικων αλλαγων προτιμουμε να κοιταμε το παρελθον και τον εσωκοσμο μας.
Ομως σαν σημερα, στις 22 Ιουνη, του 1941, ξεκινησε ο Hitler την επιχειρηση
Barbarossa εναντια στην Σοβιετικη Ενωση, μια επιχειρηση η αποτυχια της οποιας εγινε μια αποφασιστικη καμπή που αλλαξε την παγκοσμια Ιστορια. Την ιδια ημερα η Γερμανια ζητησε αδεια να περασουν απο το εδαφος της Σουηδιας 15.000 στρατιωτες και η τοτε Σουηδικη κυβερνηση, μετα απο πολλες πολιτικες κρισεις (Midsommarkrisen) και περιπετειες, τελικα τους επετρεψε να περασουν.
Η αποφαση αυτη για την εποχη εκεινη ισως να ηταν ''κατανοητη'', παντως για την σημερινη ειναι κατι που κανενας Σουηδος δεν περηφανευεται. (Οι ηλικιωμενοι Σουηδοι συνηθως εφαρμοζουν την αγαπημενη τους τακτικη, του να αλλαζουν θεμα συζητησης, οταν πεσουν στα...''δυσκολα''!)
Πολλα εγιναν απο τοτε που η Σουηδια ηταν μια αγροτικη χωρα και δε γινεται πια να κλεινουμε τα ματια μας, σε ολα αυτα που βλεπουμε γυρω μας. Ο αγωνας για την σημασια της Σουηδικοτητας συνεχιζεται και θα συνεχιζεται για πολυ ακομα.... Skål då! (Στην υγειά μας!)

Håkan Boström, DN

20 σχόλια:

  1. στην υγεια σου και καλο μεσοκαλοκαιρο λοιπον :)))))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευχαριστω Eλενα

    (Ευτυχως) τελειωσε κι αυτη η γιορτη και φυσικα ηπιαμε, μονο και μονο για να τη..τιμησουμε!:PPP

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. το ποτό φαίνεται πολύ λαχταριστό πάντως!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ωστε του ποτού κι εσυ, zekia; :)

    Το nubbe ειναι καπως σαν τη τσικουδια και πινεται κρυο. Δεν ξερω τι λενε οι Ελληνες, αλλα οι Σουηδοι, παντως, το τιμουν δεόντως! :PP

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. καλησπέρες πολλές Elva παρεάκι!
    να μας γράφεις πιο συχνά για τη Σουηδία, εμένα τουλάχιστον με ενδιαφέρει πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλησπερα Kokalina :)

    Θεματα απο...Sverige λοιπον. Oλα δεκτα, μη περιμενετε μονο ποστα για τους...Σουηδικους χορους & τα πανηγυρια τους! (Mission impossible!) :PP

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Είδα το Σάββατο εδώ, τη φίλη μου που δουλεύει στη Στοκχόλμη και μου είπε για τον καιρό σας. Μου το επιβεβαίωσε και το γεγονός ότι ήταν άσπρη σαν τη φέτα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Swell
    Aστα, απο καιρο, μονο Ιουνιο δεν θυμιζε... Ευτυχως, ομως, αυτη την εβδομαδα θα εχουμε καλοκαιρινες θερμοκρασιες,οπως μας διαβεβαιωσαν!

    Y.Γ Ασπρη σαν τη φετα,ετσι ε; Καποιος πρεπει να της μιλησει για τα ...δημοφιλη, εδω, solariums :PPP

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Γιαμ γιαμ ποτό και φαγητό ισοδυναμούν με την τέλεια ανάρτηση :PP

    "Ευτυχώς τέλειωσε η γιορτή";;;
    Elva παιδί μου, πολύ έκατσες στους Βίκινγκ, για έλα πίσω στα πάτρια να πάμε σε κανένα καλοκαιρινό γλέντι σε χωριό να δούμε αν θες να τελειώσει!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. γειά σου Elva,

    midsommer = πρώτη Μάη, αν κατάλαβα καλά; (Δεν διάβασα όλο το Αρθρο στη βίκι).

    Οι σουηδοί, είχαν μια πολύ καλή συνεργασία με τους ναζίδες, που βέβαια δεν ήταν οι μόνοι.

    Ο Jan Ziegler αναφέρει στο βιβλίο του " Η ελβετία και ο χρυσός" ότι η Γερμανία προμηθευτηκε το 40% του σιδηρου για τα κανόνια του απο τη Σουηδία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. http://ange-ta.blogspot.com/2007/08/blog-post_07.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Καλημερα, Mανο μας,

    Ποτε και που ειναι το καλοκαιρινο γλεντι στη Κρητη; :PP Προλαβαινω να βγαλω εισητηριο; :PP

    Τα Σουηδικα...'γλεντια', δεν λενε, γιατι ο κοσμος ΔΕΝ ξερει να περναει καλα και εκει ειναι το προβλημα..Για το αλκοολ, ας μη πουμε τιποτα, ειναι ενα θεμα απο μονο του...

    Υ.Γ. Ναι, εκατσα πολυ, εδω, στους Βικινγκ και αρχισε, οντως, να μου τη δινει! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Γεια σου και καλωσηρθες ange-ta

    Μidsommar ειναι το μεσοκαλοκαιρο και γιορταζεται
    γυρω στις 19-21 Ioυνη καθε χρονο.

    Ναι,τα ξερω για τις 'συνεργασιες του αισχους' και ευτυχως το θεμα κανει αυτους που εχουν γνωσεις και ενδιαφερον για την Ιστορια (λιγοι ειναι αυτοι παντως εδω) να αισθανονται ασχημα οταν τους το θυμησει κανεις.
    Διαβασα και την αναρτηση που προτεινεις και σ ευχαριστω. Το βιβλιο του Ziegler με τα στοιχεια που αναφερει ειναι ρεαλιστικο και ενδιαφερον. Θα ψαξω να το βρω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. elva, όπως έλεγαν και οι αριστοκράτες παλιά "το νερό είναι για τα ζώα, το κρασί είναι για τους ανθρώπους"! τσιν-τσιν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ολα τα περίμενα αλλά ότι θα βρώ και το σύντεκνο Μάνο στο blog σου......Τελικά σε αυτή τη ζωή μόνο ο κακός δεν χωράει σε αυτή τη ζωή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. zekia

    Σωστα! Κατι ηξεραν οι αριστοκρατες! ;) Skål!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Mανωλη

    Καλωσηρθες!
    Ο...συντεκνος Μανος ειναι τακτικος στα μερη μας και χαιρομαστε να διαβαζουμε σχόλιά του! :)
    Εδω ισχυει το: 'The more...Cretans, the merrier'! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. 'The more...Cretans, the merrier'
    Έτσι έτσι! Άντε να κάνουμε καμιά μάζωξη!

    Μανώλη, θα με βρεις στα καλύτερα blogs και αυτό εδώ είναι από τις πρώτες μου αναγνωστικές επιλογές :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Σύντεκνε Μανο δίκιο έχεις. Ημουνα περαστικός και....κόλλησα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Συντεκνοι Μανο και Μανωλη! :)


    Feel at home! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

"Tα ...πολλά λόγια δεν ειναι...φτώχεια! (Οι νεοφιλελευθερες,... ''σοσιαλδημοκρατικές'' και ..φασιστικές πολιτικες, ομως;)