6.7.09

Δύο Αγγλίδες- Δυο διαφορετικοί κόσμοι

Η Shazia Mirza, 31, ειναι επιτυχημενη Αγγλιδα κωμικος με καταγωγη απο Πακισταν. Σε μια συνεντευξη της λεει:
"Δεν εχω κανει τιποτα το συμβατικο. Οι γονεις μου ηθελαν να γινω γιατρος και να παντρευτω στα 20. Ειμαι τωρα 31 και δεν ειμαι παντρεμενη και αυτο τους εχει "στοιχισει". Στη κουλτουρα μας το να βλεπεις τα παιδια σου να παντρευονται ειναι ενα πραγματικο...επιτευγμα, πιο σπουδαιο απο το να ειναι μια πολυ καλη stand-up comedian! Βεβαια ειναι πολυ περηφανοι για την επιτυχια μου, αλλα ο γαμος θα τους εκανε πραγματικα περηφανους. Φυσικα πιστευω οτι αυτο που θα επρεπε να τους νοιαζει περισσοτερο ειναι εαν ειμαι πραγματικα ευτυχισμενη με τη ζωη μου. Και φυσικα δεν πιστευω οτι χρειαζεσαι ενα αντρα για να σε κανει ευτυχισμενη''.

Οι γονεις μου εκαναν ενα "κανονισμενο" γαμο (arranged marriage). H μητερα μου ηταν πολυ νεα οταν παντρευτηκαν, ηταν μονο 20 και δεν γνωριζαν ο ενας τον αλλο και παραδεχεται οτι ειχε κακη τυχη με το γαμο της.Συναντηθηκαν στο Πακισταν και ο πατερας μου, (που ηταν πολυ χονδρος) οταν του εδειξαν καποια κοριτσια για να διαλεξει νυφη αυτος διαλεξε τη μητερα μου επειδη ηταν πολυ ομορφη.

Η μητερα μου δεν ξερει αλλο τροπο, πιστευει οτι πρεπει να ανεχεσαι κακες καταστασεις. Ενω oμως και οι δυο παραδεχονται οτι δεν ταιριαζουν και οτι δεν ηταν ενας καλος γαμος, παρ ολα αυτα μενουν μαζι 30 χρονια τωρα και ας μη γνωριζουν ο ενας τον αλλον καλα.
Η μητερα μου ελεγε οτι θα παντρευτω τον πρωτο που θα συναντησω, επειδη ετσι συνηθως γινεται. Οταν ημουν περιπου 25 σκεφτηκα 'Αυτα ειναι βλακειες! Αν δεν τον σκοτωσω, θα σκοτωθω! Μεγαλωσα ομως στο Birmingham, οι γονεις μου ειναι μορφωμενοι και παρολο που οι ιδιοι παντρευτηκαν με "κανονισμενο" γαμο, δεν θελουν τα παιδια τους να παντρευτουν με τον ιδιο τροπο.
Δεν τα πηγα ποτε καλα με Mουσουλμανους ανδρες. Δεν θελουν γυναικες που να ειναι κωμικοι στο επαγγελμα. Το να εισαι κωμικος δεν ειναι χαρακτηριστικο των γυναικων στην Ασια. Αψηφησα ολους για να ακολουθησω αυτο το επαγγελμα και με το να μη παντρευομαι πληρωνω το τιμημα. Οταν με δεχονται γι αυτο που ειμαι αισθανομαι ελευθερη και συνεχιζει:
"Besides, I always fancy the gay guys. They're so wonderful and lovely, compared to all the poor ugly straights". Τhe Guardian
Στην ιδια, ομως, χωρα, η νεαρη Elly Jackson του συγκροτηματος La Roux, σε μια συνεντευξη της στο the Quietus, δηλωνε τα εξης: "There's far more ways to be sexy than to dress in a miniskirt and a tank top ...I think you attract a certain kind of man by dressing like that. Women wonder why they get beaten up, or have relationships with arsehole men. Because you attracted one, you twat".

Η Elly Jackson παραδεχεται στην ιδια συνεντευξη οτι ειχε καποια αρνητικη κριτικη εναντιον της εξ αιτιας του χαρακτηριστικου της "ανδρόγυνου look". Με το να λεει τετοια επικινδυνα πραγματα, δεχεται την ιδεα οτι οι γυναικες προκαλουν τη τυχη τους και τη δυστυχια τους, σ αυτη τη περιπτωση, αν αποφασισουν να βγουν εξω ντυμενες με κοντη φουστα και ψηλα τακουνια.
Ας ελπισουμε οτι τα σχολια της, προερχονται απο νεανικη απειρία, καθως επισης και απο το γεγονος οτι δεν γνωριζει πως ειναι να ειναι κανεις η τελικη καταληξη της σεξουαλικης βιας. Στη συνεντευξη δεν της εγινε κριτικη για τα σχολια της, πραγμα που θα της εδινε την ευκαιρια να εξηγηση ισως τη θεση της. Αλλα ειναι παντως λιγο λυπηρο οτι μια ποπ σταρ που "δειχνει λιγο διαφορετικη", αποκαλει γυναικες που δεν της αρεσουν "τσουλες". Ολοφανερο, η Elly Jackson χρειαζεται λιγο "φροντηστηριο" πανω στα βασικα του φεμινισμου! The Guardian

Δυο γυναικες στην ιδια χωρα, δυο διαφορετικοι κοσμοι, που δεν θα συναντηθουν........

10 σχόλια:

  1. καλησπέρα Elva μου!
    στην τελική καλύτερα να μη συναντηθούν!
    η πρώτη είναι μια περίπτωση γυναίκας που έκανε τις επιλογές της (τις οποίες θεωρεί ότι πληρώνει) και ξεπέρασε τα κλειστά δεδομένα της κουλτούρας της.
    η δεύτερη κρίνει τις επιλογές άλλων γυναικών, χωρίς το αίσθημα ευθύνης που καλό είναι να έχουν τα ινδάλματα για το ρόλο που παίζουν στη ζωή των νέων ανθρώπων.
    και ο κριθής κρίνεται τελικά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. και οι δυο ειναι αγωνιστριες η καθε μια με τον δικο της τροπο...
    προσπαθουν μεσα απο βιοματα και χαρακτηρα να επιβιωσουν
    εγω αυτο ειδα και στις δυο


    καλο απογευμα ελβακι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν νομίζω ότι θα βρεθούν. Εδώ δεν βρίσκονται ποτέ άνθρωποι που ζουν κάτω από την ίδια στέγη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Kαλησπερα kokalina

    Πιστευω οτι θα ηταν καλυτερα να 'συναντηθουν' και να γνωρισει η μια το σκεπτικο της αλλης. Στο κατω κατω ειναι και οι δυο γυναικες και πρεπει να εχουν κοινα ζητηματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Kαλησπερα Ελενα

    Η πρωτη, συμφωνω οτι ειναι αγωνιστρια, η δευτερη, ομως, πρεπει να μαθει να αγωνιζεται, αφου της γινει το...φροντηστηριο, που προτεινει η αρθρογραφος του Guardian!

    Φιλια απο τη βροχερη Στοκχολμη! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Swell

    Μονο οσοι/ες ΔΕ θελουν ΔΕ βρισκονται,συμφωνεις;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Κοίτα να δεις... Προχθές είδα πρώτη φορά το clip του bulletproof των La Roux και έλεγα πόσο τυπική αγγλίδα μου φαινόταν η τραγουδιάρα τους... Έλα όμως που δεν είναι! Ελπίζω η πρώτη κοπέλα να αποτελεί την τυπικότητα του πράγματος, αν και αμφιβάλλω. Ίσως θα είχε ενδιαφέρον να μας έλεγε το άρθρο για το περιβάλλον στο οποίο μεγάλωσε η Τζάκσον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Elva καλημέρα! Περιμένω πως και πως τα σχόλια της tsaousas!! πήκα στην ιστοσελίδα της και τη βρήκα εξαιρετική. Τοσα χρόνια γυναίκα κι ουτε ένα παράσημο!-αναφέρει με το "καλημέρα σας". Νομίζω ότι το blog της είναι ένα ολόκληρο σχόλιο στην ανάρτηση σου!
    Συχνά γραφουμε: σε τι κόσμο ζούμε, σε τι κόσμο φέρνουμε τα παιδιά μας. Αυτές οι δυο γυναίκες λένε το παραπάνω και ταυτόχρονα ζουνε στο δικό τους κόσμο....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλημερα, Mανο μας :)

    Kαι εμενα η πρωτη σκεψη αυτη ηταν, με το που διαβασα το αρθρο, επειδη η συγκεκριμενη ειναι νεα κοπελλα και δεν θα επρεπε να εχει τοσο οπισθοδρομικες αποψεις. Τα φαινομενα,ομως, οπως βλεπουμε,Μανο μου,...απατουν!
    Η Shazia, αν και καταγεται απο ενα περιβαλλον καταπιεστικο για γναικες βρηκε το δρομο της προς την ανεξαρτησια,με τιμημα,ομως, οπως ειπε η ιδια. Οσο για το περιβαλλον που μεγαλωσε η Jackson, απο αυτα που λεει, δεν ειναι τοσο δυσκολο να καταλαβουμε, πιστευω.......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλημερα Μανωλη! :)

    Καλα λεει και η tsaousa και εννοειται οτι δεν δεχομαστε 'στερεοτυπα' δοκιμασμενα απο αλλους και αλλες εποχες για εμας, εν ετει 2009!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

"Tα ...πολλά λόγια δεν ειναι...φτώχεια! (Οι νεοφιλελευθερες,... ''σοσιαλδημοκρατικές'' και ..φασιστικές πολιτικες, ομως;)