28.9.09

Τα πάθη & οι φιλοσοφικές ιδέες του Charles Fourier


Τυχαια ανακάλυψα ενα βιβλιο που ειχε τον πολλα υποσχομενο τιτλο "Αναλυτικός κατάλογος των κερατάδων". Oμολογω δεν ηξερα οτι ο συγγραφεας και φιλόσοφος, Charles Fourier, (1772-1837), απο τους πρωτοπόρους των σοσιαλιστικών ιδεών και ένας από τους τρεις κορυφαίους εκπροσώπους του λεγόμενου ουτοπικού σοσιαλισμού [μαζι με τους Claude Henri Saint-Simon (1760-1825), και Robert Owen (1771-1858)], ασχοληθηκε εκτος των αλλων κοινωνικων θεωριών και με το θεμα του....κερατώματος, περιγραφοντας μαλιστα 75 εκδοχές!
Ο "κατά φαντασίαν", ο "φανφαρόνος", ο "αισχροκερδής", ο "απαθής", ο "δύστροπος", ο "ζητιάνος", ο "μεταθανάτιος", που του χαρίζει η γυναίκα του ένα παιδί δέκα, ή δώδεκα μήνες μετά την αποδημία του...Οι ανδρες σ αυτο το βιβλιο του Fourier εμφανιζονται ξεγελασμένοι, ατιμασμένοι, συκοφαντημένοι, πάντα ομως γελοιοποιημένοι.
Ο Fourier θεωρούσε τον γάμο παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο ο πολιτισμός καταδιώκει τα πάθη και το κεράτωμα απλα σαν φυσικη απελευθέρωση των αναχαιτισμένων παθών.
Πρώιμος φεμινιστής και θεωρητικός του ελεύθερου έρωτα ο Fourier δεν φορτώνει ποτέ τις γυναικες με ευθύνες και ενοχες, επειδη θεωρει τις επιθυμίες, σαν "χρήσιμες στην κοινωνία της αρμονίας".Ο Fourier, εχοντας μεγαλυτερη εκτιμηση στις γυναικες, πιστευε ότι οι άνδρες είναι ανίκανοι να τις κρατήσουν. Οι γυναίκες, συμφωνα με τον Fourier δεν απιστούν τόσο από επιθυμία εκδίκησης όσο από επιθυμία εξέγερσης και αυτοδιάθεσης. Όταν "η φύση μιλά στις αισθήσεις τους", δεν χάνουν ευκαιρία να αποδεχθούν "τις ενισχύσεις ενός αγαθοεργού γείτονα, μνηστήρα, θαυμαστή".
Μεσα απο την αξιολόγηση των κερατάδων, ο Fourier, αξιολογεί κυριως στάσεις ζωής, σε μια εποχή που η κοινωνία της εποχης του στρεφεται σ έναν νέο συντηρητισμό (η Γαλλική Επανάσταση έχει τελειώσει με το πραξικόπημα του Βοναπάρτη, που εγινε Ύπατος), οπότε τα σχόλιά του ταιριάζουν και στην εποχη μας.
Ειρωνευεται τους "Παιδαγωγούς κερατάδες", στους οποίους εντάσσονται, όπως λέει, και πολλοί φιλόσοφοι, που "κολακεύουν τη μητέρα, ώστε να νυμφευθούν την κόρη, την οποία θεωρούν αδιάφθορη", επειδή εχει πλαστει στο να αντιμετωπίζει ...εγκεφαλικά τις συγκινήσεις, αλλά προκειται να τη παθουν από εκείνους που θα έρθουν να την κατακτήσουν με τις αισθήσεις τους.
Πολύ πιο επιδέξιοι είναι, αντίθετα, οι "υπεράνω", επειδη "μετατρέπουν το κέρατο σε τρόπαιο": Παντρεύονται μια ωραία γυναίκα, την παρουσιάζουν με λαμπρότητα, και μετα την παραδίδουν έναντι μιας υψηλής θέσης, ή μιας άλλης σπουδαίας ευκαιρίας...
Ο πιο αξιέπαινος, κερατάς κατα τον Fourier είναι ο "καθαρός": "ο έντιμος ζηλιάρης που δεν δίνει λαβή σε αστεϊσμούς". Ωστόσο ο ίδιος ο Fourier αν ήταν παντρεμένος, θα επιθυμούσε, όπως γράφει, τον τίτλο του "συνετού κερατά", ο οποίος συμφωνεί με τη γυναίκα του να απολαμβάνουν αμοιβαία "ελευθερία, φιλοφρονήσεις, προστασία και φιλία".


Ο Fourier, σαν φιλοσοφος, οραματιζόταν μια κοινωνία μικρών αυτόνομων μονάδων, (φαλανστηρίων, από την ελληνική λέξη φάλαγξ) όπου θα ίσχυε η κοινοκτημοσύνη των αγαθών. Η ανθρώπινη φύση πιστευε οτι είναι γεμάτη δημιουργικά πάθη, που θα πρέπει να διοχετευθούν στην παραγωγική εργασία. Ήταν, κατά των μεγάλων βιομηχανικών συγκροτημάτων και θεωρούσε ότι η κατανομή της εργασίας μεσα σε τετοιες μοναδες εξαφάνιζε το άτομο. Η ανθρώπινη φύση πρέπει να απελευθερώνεται και να αφήνεται να αυτενεργεί μέσα σε μικρές συνεταιριστικές μονάδες, με αρμονικό καταμερισμό της εργασίας και πίστευε στην αγαθότητα της ανθρώπινης φύσης και στη δυνατότητα μιας ηθικής επανάστασης που θα προσφέρει στους ανθρώπους την αληθινή ευτυχία.


 Οι υποδείξεις του για την οργάνωση της κοινοβιακής ζωής ενδιαφέρουν τη κοινωνική ψυχολογία. Ο θαυμασμος του Εngels για τις αναλυτικες ικανοτητες του Fourier ειναι ξεκαθαρες στο βιβλιο του Anti-Dühring, οπου ισχυριζεται οτι ο "Fourier ... χρησιμοποιει τη διαλεκτικη μεθοδο με τον ιδιο the αριστουργηματικο τροπο οπως ο συγχρονος του Hegel". Το ονομα του Fourier ειχε γραφει στο τοιχο του Kρεμλινου μετα την επανασταση των Μπολσεβικων τον Οκτωβρη του 1917. Αλλα βεβαια δεν αποτελει εκπληξη αφου οι Marx, Engels και Lenin αναφερουν τον ουτοπικο σοσιαλισμο σαν μια απο τις τρεις πηγες του Mαρξισμου.
Ο Fourier θεωρήθηκε και πρόδρομος της ψυχανάλυσης, πίστευε στην απόλυτη σεξουαλική ελευθερία οπως και σε ορισμένες παιδαγωγικες θεωριες, που εδιναν έμφαση στον αυθορμητισμό και στις κλίσεις των παιδιών. 
Hταν εναντια στη χρήση βίας: "Οτιδήποτε βασίζεται στη βία, είναι εύθραυστο και υποδηλώνει την απουσία ευφυΐας", έγραψε για τις κοινότητες των Ιησουϊτών στην Παραγουάη.
Υπερασπιζοταν τις ομοφυλοφιλικες σχεσεις, σαν τη προσωπικη επιλογη καποιων. Οι ερωτικές σχέσεις, πιστευε, δεν μπορούν να συμβιβαστούν με την αποκλειστικότητα ενός μονογαμικού γάμου και ασκουσε συνεχώς κριτική στην αστική οικογένεια και στον θεσμό του γάμου που οδηγούν σε απομόνωση, εγωϊσμό και εχθρότητα , άρα λεει οτι είναι ουσιαστικά αντικοινωνικοί θεσμοί.

"Ακόμη και αν η συζυγική ζωή προστατεύει από ορισμένα μειονεκτήματα της αγαμίας, δεν προσφέρει εντούτοις ποτέ κάποια θετική ευτυχία, ούτε και σε περίπτωση που θα επικρατούσε ανάμεσα στους συζύγους τέλεια ομοθυμία και κατανόηση. Γιατί αν τα δύο άτομα αλληλοσυμπληρώνονται επιτυχώς ως προς τον χαρακτήρα τους, τότε τίποτα δεν τους εμποδίζει να ζήσουν μαζί με μια ρύθμιση που ο έρωτας είναι ελεύθερος και η σπιτική ζωή διαφορετικά οργανωμένη. Ο θεσμος του γαμου επιτρέπει να ισχύει μόνο εκείνη η μορφή του έρωτα, που είναι απαραίτητη για την αναπαραγωγή της ζωής. Δεν είναι δυνατόν να φανταστούμε καμιά άλλη κοινωνική ρύθμιση που θα ψαλίδιζε τόσο πολύ τα φτερά του έρωτα..."

Όπως και ο de Sade, που ηταν ομως μεγαλύτερός του κατά 32 χρόνια, ο Charles Fourier έζησε την Επανάσταση και τράβηξε στα άκρα τις ιδέες του Διαφωτισμού για να τις ανατρέψει καλύτερα. Η βασική διαφορά είναι ότι ο de Sade γίνεται φιλόσοφος του "κακού" όταν παρουσιάζει κάθε επιθυμία ως φυσική, ενώ ο Fourier ονειρεύεται μια ακτινοβόλο ανθρωπότητα, όπου όλες οι επιθυμίες θα εκπληρώνονται εφόσον είναι από τη φύση τους χρήσιμες στην κοινωνία της αρμονίας, υπό τον όρο ότι "δεν θα βλάπτουν και δε θα θίγουν τον άλλον".......

"If your sciences dictated by wisdom have served only to perpetuate poverty and strife, give us rather sciences dictated by folly, provided that they quiet furies and relieve the miseries of peoples"

Charles Fourier, Théorie des Quatres Mouvements et des Destinées Générales, The Theory of the Four Movements

Πηγες: wikipedia,
Indymedia, The History Guide
TANEA

33 σχόλια:

  1. Πέρασα πολύ ωραία διαβάζοντας το ποστ σου.
    Κρίμα που δεν ήταν μεγαλύτερο για να δικαιολογήσω πατατάκια ή ποπ κορν κατά την απολαυστική ανάγνωση.

    Ελπίζω να έγινα σαφής ότι είμαι κι εγώ κατά του γάμου (ως θεσμού).
    :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Από σήμερα δηλώνω και γω fan των θεωριών του Fourier. Βέβαια είναι αρκετά δύσκολο να συμφωνήσει μια ολόκληρη κοινωνία ποιες από τις επιθυμίες μας εξυπηρετούν αυτή την αρμονία και ποιες όχι.
    Κατά του γάμου ως "κοινωνική ρύθμιση που ψαλιδίζει τόσο πολύ τα φτερά του έρωτα" και γω λοιπόν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν μπορώ να καταλάβω αυτή την εμμονή με καθετί ξένο. Εντάξει ζείτε στο εξωτερικό, το καταλάβαμε, αλλά από την στιγμή που δηλώνετε Ελληνίς δεν μπορείτε να παραγνωρίζετε τις αξίες αυτού του τόπου και να προβάλετε διάφορα ξένα πρότυπα.

    Ποιος είναι τελικά αυτός ο Φουριέ όταν εδώ υπάρχει ολόκληρος Σταύρος Λιβυκός ο οποίος έχει πει πολύ πιο προχωρημένα πράγματα:

    "Πες του καθαρά πως δεν τον θέλεις άλλο
    Πες του καθαρά πως βγαίνεις και με άλλον
    Πες του καθαρά πως δεν τον αγαπάς
    Πες του καθαρά ότι τον απατάς
    Πάρε τηλέφωνο τον κερατά
    καλύτερα τώρα παρά μετά"

    varometro

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Γεια σου Συνοδοιπορισσα μου

    Το ηξερα εγω πως συμφωνουμε σε πολλα! ;) Mολις δε διαβασα και τις θεωριες του Fourier καταλαβα οτι επρεπε να τις μοιραστω με ατομα που καταλαβαινουν!

    Α, και εγινες σαφης πανω στο θεσμο του γαμου ;)

    Φιλια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Mανο μας

    Χαιρομαι που εχω προοδευτικο...
    κουμπαρο, ή , για στασου μηπως αυτο σημαινει οτι αναβαλλεται ο γαμος; Κατσε να ειδοποιησω και την συν-κουμπαρα να κανουμε μια συσκεψη επι του ζητηματος... :PP

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. varometro

    Πατε παλι φυρί φυρί να τ ακουσετε και σ αυτην την αναρτηση! :)

    Δεν γνωριζω τον εν λογω αοιδο (Σταυρο Λιβυκο?) αλλα εσεις, απ οτι βλεπω, γνωριζετε πολυ καλα και τον ιδιο και τον υμνο του! Υπαρχει καποιος ιδιαιτερος λογος;

    Εμεις οι Ελληνες του εξωτερικου ειναι γνωστο οτι ακουμε MONO ποιοτικη μουσικη...Απο Bach και ανω.... :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μmm kairo, kati xronia, eixa na akousw gia ton filosofo Fourier pou simera anafereis, alla oti 8a eixe enasxoli8ei kai me tous klassikous keratades, o typos, den to perimena!
    Itan pantws poly pio mprosta apo tin epohi tou, afto na legetai.

    Ti kanei i Skandinavia kai i Elva mas? Xa8ikame, poly douleia!

    Poios einai re paidia aftos o Livikos? xexe

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλησπέρα Ελβα, μου εξηγείς σε παρακαλώ, γιατί σου φάνηκε από την αρχή πολλά υποσχόμενος ο τίτλος του βιβλίου;

    Στην Ευρώπη είχαμε δύο πολιτικούς -θιασώτες της θεωρίας του Fourier. To Mιτεράν και τον Αντρέα. Αυτοί έφυγαν και μείναμε με το κακέκυπτο, τον Μπερλουσκόνι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ενας από τους στυλοβάτες της ουτοπίας σαν επαναστατικής πράξης που ποτέ δεν θα επιτευχθεί, αλλά και ένας μεγάλος ελευθεριακός, που έδωσε στον Αναρχισμό αργότερα στοιχεία από τις απόψεις του.

    Ο Φουριέ ασχολήθηκε όποως σωστά γράφεις και για τη θέση της γυναίκας αλλά και του άνδρα μέσα στη τότε κοινωνία αλλά και σε μια μελλοντική. Οι απόψεις του πηγάζουν από μια αντιεξουσιατική λογική όπου οι ρόλοιτου συστήματος αντικαθίστανται από τους ρόλουε της
    φύσης.

    Φοβεροί πάντως φιλόσοφοι, όπως ο Σιμόν, ο Οουεν που μέχρι σήμερα οι ιδέες τους μπολιάζουν.

    καλό βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. God afton leon

    Πραγματι καιρο ειχες να περασεις απο τα μερη μας, αλλα καλιο αργα παρα ποτε!

    Oσο για περισσοτερες πληροφοριες περι ορισμενων αοιδων του πενταγραμμου και των Greek dogshops ρωτηστε το @varometro που φαινεται να γνωριζει το ειδος αυτο καλα! :PP

    Θερμους χαιρετισμους στο..Αγγλια ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Swell μας, καλησπερα

    Οταν καποιος διαβαζει για...75 κατηγοριες κεραταδων,αν μη τι αλλο ο τιτλος ακουγεται συναρπαστικος! Ακου 75! Σαν πολλες κατηγοριες δεν ειναι;

    Στην Ευρώπη μαλλον δεν ειχαμε ποτε κανενα πραγματικο θιασωτη του Fourier! Ετσι μονο εξηγειται! ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Kαλησπερα ΑlexMil

    Ακριβως.Διαβαζοντας για τον Fourier καταλαβαινει κανεις ποιοι και γιατι επηρεαστηκαν αργοτερα απο τις ιδεες του. Εμενα με ενδιαφερουν περισοτερο οι φεμινιστικες του θεσεις, πολυ πρωτοποριακες για την εποχη εκεινη, ιδιαιτερα μαλιστα αφου προερχονταν απο ενα ανδρα και επισης η αντιεξουσιαστική λογική του.

    Καλό βράδυ και σ εσενα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Εlva, τι πας και ξετρυπώνεις καλή μου. Μου θύμισες το Fourier.Ντρέπομαι να γράψω ...πόσα χρόνια ...έχω να τον θυμηθώ. Ασε που δεν ήξερα και το συγκεκριμένο.
    Πολλά φιλιά από τη φθινοπωριάτικη Αθήνα και επί του ακριβέστερον Εξάρχεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. πολύ εμπεριστατωμένη παρουσίαση! Δεν ήξερα ότι είχε τόσο προοδευτικές ιδέες! Αρκετά ξεχασμένος και παραγκωνισμένος θα έλεγα. Και να φανταστούμε ότι σήμερα, 200 χρόνια μετά οι κοινωνίες μας τείνουν να συντηρητικοποιηθούν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. απαππααπα δεν μπορεις να φανταστεις σε ποσα συμφωνησα μαζι του....

    πω πω 200 χρονια πριν ε?!!!

    ειμαστε πολυ πισω τελικα!!!

    ελβακι θενκς για την ενημερωση :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Τελικά, σύμφωνα με σύγχρονες μελέτες (που έκανα εντελώς μόνος μου και είναι εξωφρενικά αξιόπιστες), είναι 76!


    (οι κερατάδες, ντε...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ανώνυμος29.9.09

    Καλημέρα από τον πολυτάραχο Νότο... :)

    Πολύ ενδιαφέρουσα ανάρτηση και απόψεις.
    Δεν θα διαφωνήσω για τον θεσμό, αν και όσο περνά ο καιρός παρατηρώ ότι εύκολα τη λάθος προσωπική μας επιλογή τη χρεώνουμε στον θεσμό...
    Kι ενώ π.χ σε όλους αντιστοιχεί 1-2 άντε 3 :) σύζυγοι, με ευκολία για την αποτυχία τους γενικεύουμε τα πράγματα, ενώ και 50 περιστασιακούς συντρόφους να αλάξουμε (που λέει ο λόγος ρε παιδί μου :), ποτέ δεν έφταιξε ο θεσμός του γκόμενου...

    @varometro
    Με όλο το θάρρος...
    τα σημαντικά, σημαντικότερα ή ασήμαντα εγχώριας κατανάλωσης,σε όλους τους τομείς όποιος επιθυμεί εύκολα θα τα ανακαλύψει.
    Αφήστε λοιπόν κι όποιον στάθηκε τυχερός να ανοίξει του ορίζοντές του, να μας μεταφέρει γνώσεις και εμπειρίες, του άλλου κόσμου. Του "απολίτιστου".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Καλημερα Ippoliti μας

    Χαρηκα που σου θύμισα τον Fourier. Ποιος μπορει να τα θυμαται ολα, ή να εχει ακουσει για ολους;
    Γι αυτο υπαρχουν τα μπλογκς να ενημερωνομαστε και να θυμομαστε αυτα που ξεχασαμε... ;)

    Πολλά φιλιά στη φθινοπωριάτικη Αθήνα και ειδικα σε καποιες ψυχες στα Εξάρχεια! ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Σ ευχαριστω Tyler

    Το παραδοξο ειναι ακριβως εκει, οτι καποιοι ανθρωποι είχαν 200 χρονια πριν τόσο προοδευτικές ιδέες και παραμενουν ξεχασμένοι και παραγκωνισμένοι στη σημερινη εποχη, που νομιζουμε οτι ειμαστε προοδευτικοτεροι απο τοτε...Στην ουσια ειμαστε στην ιδια (αν οχι και σε χειροτερη μοιρα), σε πολλα ακομη θεματα....

    Tη καλημερα μου απο τη πρωτευουσα του Βορρα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Καλημερα Ελενα μου

    To φανταζεσαι ποσο πισω ειμαστε; Το ηξερα οτι θα ενδιεφεραν οι αποψεις του σε πολλα ζητηματα και κυριως οσον αφορα τις φεμινιστικες του αποψεις.


    Φιλια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Από τους αγαπημένους μου ο Fourier. Χαίρομαι που τον ξέθαψες :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Καλως τον Spy

    Eσεις παλι μπηκατε και στο κοπο να μετρησετε...Μας σκλαβωνετε....
    Ειστε λοιπον τοσο καλος στα μαθηματικα, ή μηπως ομιλειτε εκ... πειρας; :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Καλημερα φοραδα απο τον πολυταραχο Νοτο... :)

    Nαι,καπου εχεις δικιο, δεν χρεωνει κανεις την ιδια αποτυχια στις (γκομενο) σχεσεις, αλλα, ο θεσμος του γαμου επειδη θεωρειται 'θεσμος'
    προυποθετει αμοιβαιες δεσμευσεις και υποχρεωσεις...

    50,ετσι; Καλος, στρογγυλος αριθμος,που λεει ο λογος... ;PP

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Kαλημερα ellinaki

    Τελικα πολλοι ειναι αυτοι που εχουν ακουσει, διαβασει για τον Fourier. Χαιρομαι λοιπον που σας τον...ξεθαψα! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Δε τον ήξερα! Χαρηκα που μου τον γνώρισες!
    καλημέραααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Καλημερα Σοφια

    Τι να πω; Ειμαστε μπλογκ με...(εκ)παιδευτικο χαρακτηρα! ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Εχω παει στο σπιτι του Ingmar στο νησακι κι αυτη η επισκεψη με οδηγησε να ξαναδω το εργο του με αλλο ματι.
    Περπατησα πολλες φορες στην Haga
    μα πιο πολυ μου λειπει η Solna.
    Θα ξαναρθω καποια μερα.
    Charles Fourier,ξεσκονισμα θελει,φευγει απο τα πανω πανω ραφια
    προσγειωνεται στο γραφειο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Kαλωσηρθατε ΑdeGiA

    Χαιρομαι που ακουω οτι εχετε παει στο Fårö και ειδατε και το σπιτι του Ingmar. Οσο για το Haga Parken και τη Solna, ειναι αγαπημενα μερη και τα δυο...
    Ο Charles Fourier, ειναι παντα επικαιρος που πραγματικα το μονο που χρειαζεται ειναι λιγο ξεσκονισμα και διαβασμα προς υπενθυμιση και παλι...

    Καλο βραδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Καλο μήνα, αγαπητή Ελβα.

    Σε καλο μου, πρωτομηνιάτικα ...
    Bαλθήκατε να μου δείξετε πόσο συντηρητικός άνθρωπος είμαι.

    Δεν έχω ξεκαθαρίσει πολλά πράγματα μεσαθε. Πέραν του ότι είμαι οκνηρός πνευματικά, θέλω και το χρόνο να με πείσει.

    Ωραίο ποστ. Καλό ξημέρωμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Καλο μηνα και σ εσενα, αγαπητε sikofage μας

    Μη νομιζεις οτι εμεις οι αλλοι ειμαστε ....καλυτεροι!
    Πανω-κατω, στο ιδιο καζανι ολοι βραζουμε :)
    Το φοβερο ειναι οτι τετοιες ιδεες διατυπωθηκαν 200 χρονια πριν...
    Και μονο η συγκριση φτανει για να πιστεψουμε ποσο συντηρητικοι ειμαστε,τελικα, εν ετει 2009!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Μια φορά ένας γνωστός που είχε άσχημη γυναίκα με ρώτησε: Μα καλά δεν φοβάσαι μην σε κερατώσει τόσο όμορφη που είναι η γυναίκα σου;
    Δεν μου ξαναμίλησε ποτέ όταν του απάντησα: Καλύτερα μέλι και να γλύφουν κι άλλοι παρά σκατά και να τα τρώω μόνος μου.
    Το παν είναι η όποια επιλογή να είναι αποτέλεσμα ελευθερης βούλησης και όχι νόμων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Kλειτωρ


    Επρεπε να του πεις το
    'Ιf you love somebody set them free' που τραγουδουσε παλιοτερα ο Sting ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

"Tα ...πολλά λόγια δεν ειναι...φτώχεια! (Οι νεοφιλελευθερες,... ''σοσιαλδημοκρατικές'' και ..φασιστικές πολιτικες, ομως;)