5.9.09

Ιστορίες ακυβερνησίας και άλλα ...skräckfilmer


To φθινοπωρο ηρθε και μαζι του ξεκινησε μια καινουρια και πολλα υποσχομενη σειρά, το "Υπουργείο της Φρικης", (...πασα ομοιοτης με οικειες παραστασεις και εμπειριες ειναι εντελως τυχαια)....
Το Skräckministeriet, (Yπουργειο της Φρικης, a la Σουηδικα) ασχολειται με το σκοτεινο αντικειμενο του τρομου, ενα τοσο ''δημοφιλες'' συναισθημα, πια, ωστε να θεωρείται σήμερα σαν απαραιτητο συστατικο....επιτυχιας σε videos, δραματικές σειρές μεχρι και …διαφημισεις για αποσμητικα!

Το "Υπουργείο της Φρικης" περιγράφει το φαινομενο του τρομου από μια ιστορική προοπτική. Για τους περισσοτερους απο εμας ο τρομος εχει να κανει με "αυτο" ακριβως που δεν μπορούμε να ελέγξουμε.... Ισως γι αυτο το λογο το φαινομενο oπως και οι ιστοριες του ειδους, γραμμενες απο τον μαιτρ του ειδους,
Η.P. Lovecraft να ειναι ένας ακομη τρόπος για να καταλαβουμε τη διαδικασια…..Eτσι εξηγειται γιατι τελικα αποζητουμε τον φοβο, ενω το γεγονος, καθ αυτο, μας φοβιζει......

Το τελευταιο διαστημα, διαβαζω, οτι και στην Ελλαδα το ειδος ''ευδοκιμει''...Τα διαφορα σεναρια για την...επομενη των εκλογων, θυμιζουν κατα καποιο τροπο σεναρια....τρομου. Ας υποθεσουμε οτι τα ΜΜΕ εχουν και καποιο λογο να μεταθετουν το βαρος της αντιπαραθεσης στο ποιος απο τους δυο θα μας "εξαπατησει" καλυτερα, αλλα οταν ακουω αναλογες συζητησεις μεταξυ γνωστων και φιλων, ε δεν μπορω, αγανακτω!...Χρειαζεται κι εμεις δλδ. να παιζουμε το παιχνιδι τους και μαλιστα καθε φορα που εχουμε εκλογες; Ειναι απο βαρετο μεχρι εκνευριστικο...Και η συζητηση περιστρεφεται μονιμως γυρω απο το ποιος πηρε τις λιγοτερες μιζες, ποιος εχει λιγοτερα σκανδαλα απ τον αλλο....Χρονια τωρα, τα ιδια και τα τα ιδια! ΒΑΡΕΘΗΚΑ!
Στο μεταξυ καθε φθινοπωρο αρχιζουν οι διαδηλωσεις για να σταματησουν, ω δια μαγειας, πριν απο τα Χριστουγεννα, (να προλαβουμε να ψωνισουμε και το κατι τις μας) ενω απο Πασχα....καλοκαιρι με τις πυρκαγιες και τις αλλες καταστροφες να μαινονται ανα την επικρατεια και η ζωη ολων μας εχει φτωχυνει και στο Λεκανοπεδιο, αλλα και αλλου. 
Τωρα πως γινεται καποιοι να στηριζουν το παιχνιδι των δυο, οταν δηλωνουν σε πολλες συζητησεις οτι ειναι απηυδησμενοι και από τα δυο μεγαλα κομματα και την πολιτικη τους, που τελικα μονο στο χρωμα διαφερει;...Διαβαζα οτι σε ορισμενες μαλιστα γλωσσες χρησιμοποιουν την ιδια λεξη και για τα δυο χρωματα, (....στη περιπτωση μας, κομματα).

Προσπαθω λοιπον να καταλαβω τι κερδισαμε χρονια, τωρα, απο τις αυτοδυναμιες; Ποιος τομεας συγκεκριμενα ωφεληθηκε, ή μηπως εχω χασει επεισοδια; Οσοι ανησυχουν για την αυτοδυναμια, για ποιο ακριβως λογο ανησυχουν; Θα βαλουν τιποτα στη τσεπη, ή μηπως ανησυχουν για τις τσεπες αλλων, ξενων και ντοπιων επενδυτων; Μα τετοια αγωνια, να βγει στην Ελλαδα...αυτοδυναμη ισχυρη κυβερνηση, μαλλον μονο στην Ελλαδα τη συνανταει κανεις.... Ασχημες ειναι οι εκλογες; Υπαρχει μηπως κανενα αλλο καλυτερο θεμα για κουβεντα, για να μη πουμε και οτι μερικες ....προσφιλεις κατηγοριες υπαλληλων κατι τετοιο το επικροτουν και το περιμενουν σαν ... "μάννα εξ' ουρανού" !


Πώς; Καποιοι ανησυχουν για την οικονομια της χωρας, που θα ''επιβαρυνθει'' κι αλλο με τις πολλαπλες εκλογες; Την οικονομια ποιων; Των ...αλλων, των ...επενδυτων και δε συμμαζευεται, γιατι με τη δικη μας, δεν ασχολουμαστε και πολυ...Θελουμε την...αυτοδυναμια, για να μας παρουν και τα σωβρακα, αλλα, με τη δικη μας συναινεση, βρε αδερφε,...ενω μας παραμυθιαζουν για "βελτιωσεις και προοδους" που επρεπε να γινουν τουλαχιστον εδω και καμμια εικοσαετια και που βεβαια μονο αυτοι βλεπουν στο βαθος του τουνελ, επειδη ΜΟΝΟ αυτοι , (και οι κολλητοι τους), επωφελουνται...
Αποψε λεω να δω κανενα original ...skräckfilm, σαν τη βραβευμεν
η σειρα
Τrue Blood. Τουλαχιστον εκει ξερουμε ποιοι ειναι οι ..."κακοι", τι κανουν στους "καλους" και το κυριοτερο, δε χρειαζονται να εχουν και….αυτοδυναμια για να το κανουν!
Y.Γ.
Περιττο να πουμε οτι η σειρα αξιζει και λογω του...ημετερου και εικονιζομενου Alexander Skarsgård.....

24 σχόλια:

  1. Ξενιτεμένο μου πουλί
    ;-)

    Το μόνο που ευδοκιμεί στη χώρα τελευταία είναι τα σενάρια.
    Καλλιεργούνται κυρίως από τα κεντρικά δελτία ειδήσεων.
    Η συγκομιδή γίνεται από τους χρήστες των δελτίων και μετά αναδιανέμονται με όλους τους πιθανούς τρόπους. Με τους παλιούς και με τους νέους. Στους παλιούς συγκαταλέγω τις κουβέντες από μπαλκόνι σε μπαλκόνι που ναι! υπάρχουν ακόμα φυσικά λιγότερο από παλιά. Ο κάθε ανα- μεταδότης προσφέρει κάτι από το δικό του πάθος και ευγλωττία στο πάθος και στην ευγλωττία του δημοσιογράφου που ξεστόμισε το σενάριο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. (..Πως με καταλαβαινει αυτο το πτηνον!) :)

    Τσαλαπετεινε μας

    Ειναι γνωστο οτι τα σεναρια καλλιεργούνται κυρίως από τα κεντρικά δελτία ειδήσεων,αυτο ομως που δεν αντεχεται, κατ εμε, ειναι η ενασχοληση με τα σεναρια απο κοσμο που ουτε στα δελτια δουλευει,ουτε κανονικα θα επρεπε να εχει ορεξη να τον δουλευουν εσ´ αει..Ας κλεισουμε πια και αυτο το χαζοκουτι και ας αρχισουμε να σκεφτομαστε τι ειδους ζωη θελουμε..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. πως να σκεφτουμε τι ειδους ζωη θελουμε οταν δεν εχουμε ζησει αλλη ζωη απο αυτην που μας λανσαρουν?
    (βαζω και μενα μεσα)
    αποβλακοση στο μεγαλειο .. και αντε να το καταλαβουμε...
    οσοι παντως γραφουν για τα δρομενα και αναφεροντε στην τιβι... αφηνω σχολιο... κλειστην και σκεψου τι πρεπει να κανεις...

    καλο βραδυ απο θεςς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σωστά! Όπως λέει και η προλαλήσασα, κλείστε τις τηλεοράσεις. Και για να είμαστε και πολιτικά ορθοί, ας τις ανοίξουμε μόνο για το debate,τις επίσημες συνεντεύξεις τύπου των κομμάτων για να πάρουμε μια γεύση από τις ιδέες τους και τέλος τα exit polls. Άντε μέχρι εκεί.

    Το διαδίκτυο μια χαρά λειτουργεί για την ενημέρωση. Αντικειμενικές οι πηγές του μπορεί να μην είναι όλες, αλλά όταν διαβάζεις πολλές διαφορετικές, μπορείς να σχηματίσεις μια άποψη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ο εθισμός στον φόβο, τον τρόμο, το αίμα και το έγκλημα, ατομικό ή μαζικό, είναι η άλλη πλευρά της επιχείρησης υποταγής των συνειδήσεων. Το να βλέπουμε κάθε βράδυ 100 – 200 φόνους με αλαφρά συνείδηση και μετά να ακούμε και τις ειδήσεις από Ιράκ, Αφγανιστάν κλπ είναι η τακτική ενοποίησης του φανταστικού με τον πραγματικό σε ένα μοντέλο παγερής ή ανάλαφρης αποδοχής με στοιχεία σασπένς.

    Αν σε όλους αυτούς που αδιάφορα ακούνε φανταστικά και πραγματικά γεγονότα συνέβαινε κάτι πολύ μικρό και ελαφρό από αυτά, όπως π.χ. μια σύλληψη εκ λάθους και μια μόνο μια νύχτα στα κρατητήρια με αόρατη κατηγορία κάποιας υπηρεσίας, ας έρθει να μου πει πόσα απίδια μπάζει ο σάκος. Θα ασπρίσουν τα μαλλιά του σε μια νύχτα. Και όμως! μασάμε σαν στραγάλια τους μαζικούς φόνους των άλλων, λες και δεν είναι εκείνοι κάποιοι από εμάς. Ύστερα αν έρθει σε μας, θα τρώνε οι άλλοι στραγάλια πίνοντας ουίσκι και καλαμπουρίζοντας για το σασπένς του τρόμου και θα είμαστε ολομόναχοι στο δράμα.

    Α, σενάρια τρόμου των εκλογών ήρθαν πολύ πριν από αυτές. Και δια στόματος Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ. Και ακόμη δεν ίδρωσε το αυτί του νεοέλληνα. Σκληρά, σκληρότατα μέτρα, παρακαταθήκη για τη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ που θα τα βρει έτοιμα ενώ αυτό υπόσχεται «φιλολαϊκή έξοδο από τη κρίση» (!), άλλο σενάριο τρόμου από την αρνητική πλευρά, αφού τα φιλολαϊκά λόγια κρύβουν το αντίθετό τους αλλά κανείς δεν προσδιορίζει τι ακριβώς. Όλοι νομίζουν ότι τα μέτρα θα είναι για τους «άλλους» (!!!) ακριβώς όπως βλέπουν τα σενάρια τρόμου και τις ειδήσεις από το Αφγανιστάν! Ακριβώς όπως θα συμβεί και σε αυτούς όταν οι «άλλοι» θα αδιαφορούν για το δικό τους δράμα.

    Για τις διαδηλώσεις που «σταματούν πριν τα Χριστούγεννα για ψώνια», κάνε μια παράκαμψη των Χριστουγέννων του ’08 (στην Ελλάδα εννοώ). Σε καμιά περίπτωση δεν σχετίζονται με τα προηγούμενα…

    Όσο για την αυτοδυναμία, ισούται με αυτοδύναμη και ανεξέλεγκτη κλοπή της θέλησης του κόσμου. Όταν με 40% μπορεί να επιβάλλεται ένα κόμμα στο 60% και να κοροϊδεύει ασυστόλως το 100% της κοινωνίας, καλά να πάθουμε. Η αντιστροφή της δημοκρατίας δεν μπορούσε να είναι καλύτερη/χειρότερη.

    Στέργιος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ελενα μας καλησπερα

    Πολυ σωστο το μηνυμα σου, κλειστε τη TV και..δειτε τα πραγματα οπως ειναι,οχι οπως μας τα παρουσιαζουν.


    Φιλια απο Sverige! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ενδεχομένως το ξενιτεμένο πουλί (που λέει κι ο φίλος τσαλαπετεινός)να έχει καλύτερη αποψη, έποψη και κάτοψη [είστε πολύ πάνω γεωγραφικά, βοηθάει όσο να πεις...] από ό,τι το υποφαινόμενο πτηνό και συνεπώς το τελευταίο ακουει προσεκτικά [δεν το κάνει πάντα με επιτυχία ωστόσο].

    Παρ' όλα αυτά, έχω την εντυπωση πως στην Ελλάδα το θέμα των εκλογών δεν ανακινείται όπως θα ανέμενε κανείς. Αν εξαιρέσεις τα μέσα μαζική εξημέρωσης, οι υπόλοιποι ασχολούνται υποτονικά είτε διότι απόκαμαν από τις ευρωεκλογές είτε διότι δεν έχουν επιστρέψει ψυχικά από τις διακοπές τους.
    Στην πραγματικότητα η αφεντιά μου θεωρεί πως ο μόνος λόγος είναι το αίσθημα ακηδίας που μας έχει κυριεύσει. Είναι ένα καταλυτικό στην κυριολεξία του αίσθημα. εκφοβιστικό στην εκτασή του.

    Καλησπερίζω από μια υγρή γωνιά του Ιονίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Mανο μας

    To οτι θα εισασταν οπαδος του διαδικτυου το φανταζομασταν, φυσικα! :)
    Μονο διαβαζοντας και βλεπoντας τι ισχυει, μπορει κανεις να σχηματισει
    μια πιο αντικειμενικη γνωμη και για τα κομματα και για ολα τα θεματα...

    Ομως, ετσι αραγε ενημερωνεται ολη η Kρητη; ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Στεργιε

    Τα ειπες ολα με το: '' Όλοι νομίζουν ότι τα μέτρα θα είναι για τους «άλλους» (!) ακριβώς όπως βλέπουν τα σενάρια τρόμου και τις ειδήσεις από το Αφγανιστάν!Ακριβώς όπως θα συμβεί και σε αυτούς όταν οι «άλλοι» θα αδιαφορούν για το δικό τους δράμα ''.
    Oσο για την αυτοδυναμια και τη κοροιδια της κοινωνιας συμφωνω και ειναι αδικο oτι ολοι καλουνται
    να 'πληρωσουν' τις κακες επιλογες καποιων......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Το...'ξενητεμενο πουλι' καλησπεριζει τον sikofagο ;)

    Τι να σου πω;Ελπιζω οτι η προοπτικη
    και η γεωγραφικη θεση να βοηθαει λιγο στη κατανοηση καποιων καταστασεων. Αν οχι τι αλλο, τουλαχιστον δινει μια αλλη οπτικη γωνια στα πραγματα.
    Οσο για το καταλυτικο αισθημα της ακηδιας που αναφερεις θα επρεπε κατ εμε να μετατραπει σε αισθημα
    ...αηδιας απεναντι σε ΟΛΑ οσα βλεπει και ανεχεται ο κοσμος και δυστυχως θα ξαναδουν σε λιγο καιρο....(και τι δεν εχουν δει τα ματια του κοσμου πια;...)

    Kαλο σου βραδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Πόσο δίκιο έχεις Elva μου! Μπορεί να είσαι μακριά αλλά έχεις ένα μάτι να! πάνω στα ελληνικά πράγματα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Καλημερα (ταξιδεμενε) navarino :)

    Ευχαριστω για τα καλα σου λογια.
    Λες να ξεκινησω με....χρησμούς
    για τη πολιτικη κατασταση εκει κατω; :)

    (Τυφλα να χει το Μαντειο των Δελφων!) χαχαχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. "skräckfilmer"... αλήθεια, πως το διαβάζεις αυτό χωρίς να πονάει η γλώσσα σου; Είσαι ήρωας που έμαθες να τα μιλάς αυτά τα σουηδικά:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ζekia μας

    Οχι και τοσο...Πιστευω οτι τα φινλανδικα π.χ ειναι πολυ πιο δυσκολα! :)

    Φιλια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Οι ταινίες τρόμου είναι καλές γιατί καλύπτουν τις προσδοκίες του θεατή ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ, το "Μωρό της Ρόζμαρι" και το ζοφερό Matrix με είχαν τρομάξει απίθανα. Ο στόχος λοιπόν επιτεύχθει. Δυστυχώς οι πολιτικοί μας ηγέτες δεν βλέπουν στόχους. Οχι μόνο των πολιτών, δεν βλέπουν ούτε εκείνους που θέτουν οι ίδιοι ΠΡΙΝ τις εκλογές. Η ψηφοθηρία γίνεται το σφουγγάρι της λήθης. Μετά δεν ξεκολάει ο πισινός απο τη καρέκλα.

    Πολύ καλό αυτό που έγραψες "ποιος απο τους δυο θα μας "εξαπατησει" καλυτερα" η ουσία των εκλογών! Ενώ εκ των προτέρων ξέρουμε ότι η πολιτική και των δύο χρωμάτων εχει τη γεύση της φιδεδόσουπας, εν τούτοις οι εκλογές μας συναρπάζουν σε σημείο να γράφουμε σεντόνια πολιτικής παπαρολογίας για να πείσουμε αλλήλους ότι ..όλοι τη φιδεδόσουπά μας θα συνεχίσουμε να τρώμε!
    Και τα άλλα κόμματα που ποτέ ως τώρα δεν εξελέγησαν, ό,τι και να λένε..τα ίδια ακριβώς θα μας έβγαζαν (φιδεδόσουπα)αν ανελάμβαναν τα ηνία.
    Και ανάλατη η σούπα παρακαλώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Για να στρώσω το σεντόνι μου τελείως..
    απο μικρά παιδιά μας έμαθαν να παίζουμε με τερατάκια και pokemon, με αίματα και μάχες..ώστε όταν έρθουν οι αληθινές μάχες και πόλεμοι να μη φοβόμαστε..σαν τον Αρχοντα των Δαχτυλιδιών όπου οι κακοί και κακομούτσουνοι Orc τελικά λιώνονται..
    Ετσι κάτι με τις ταινίες τρόμου, κάτι με τα παιχνίδια πολέμου, δεν ιδρώνει το αυτί μας στις όποιες συρράξεις έρχονται.
    Η εκπαίδευση των μαζών επιτεύχθηκε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. επίσης θα ήθελα να πω, ωραίο το παλικάρι του τρόμου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Marina

    Εχεις δικιο για το οτι η μυηση και η εξοικειωση με τη βια, ειτε ειναι στις ειδησεις, ειτε σε ταινιες , ξεκιναει απο μικρη ηλικια...Aν δεν μαθουν τα παιδια καποια ...
    'βασικα πραγματα' και δεν παρουν τετοια...καλα εφοδια απο μικρα, αντε να να τα στειλεις, μετα, σε πολεμους, στου ..#%#^# την ακρη και για καποια αλλη δυναμη; Λιγουλακι δυσκολο....

    Σχετικα ομως με τα εκλογικα τι προτεινεις; Μονο..φιδεδόσουπα εχει δλδ.τo menu(με λιγοτερο/περισσοτερο
    αλατι); :) Nα μη δοκιμασουμε καποιο αλλο φαγητο;
    Ισως και να μας αρεσει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Ζekia

    Ωραίο το παλικάρι του τρόμου, δε λες τιποτα !! χαχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Εφόσον ο Ελλην τα τελευταία 35 χρόνια (μετά τη Χούντα) ή τους Πράσινους ή τους Βένετους ψηφίζει και κανένα άλλο κόμμα..τι να πώ! Ολο ανεβαίνουν τα μικρά..κανένα όμως δεν τους καταρρίπτει..

    Μήπως μας πέφτει και πολύ η φιδεδόσουπα και κανονικά έπρεπε να τρώγαμε τη μουτζόσουπα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Μαrina

    Kριμα να εχει κολλησει ο κοσμος στη λογικη των Πρασινων και των Βενετων, οταν μαλιστα πολλοι δηλωνουν δυσαρεστημενοι...Πως να το εξηγησουμε αυτο;
    Η μουτζοσουπα, που λες, φαινεται οτι αρεσει σε καποιους, αλλα το κακο ειναι οτι και οι υπολοιποι πρεπει να τη φαμε, υποχρεωτικα :(

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Δεν τον καταλαβαίνω αυτό το τόπο Εlva ειλικρινά και κατηγορώ το γεγονός ότι έχω ζήσει πολλά χρόνια έξω και έχω πάρει τη ξένη νοοτροπία..τι άλλο να πώ.
    Βλέπεις/ακούς τι γίνεται καθημερινά, πόσο δυσαρεστημένος είναι ο κόσμος. Τι γινόταν παλιά επί Α.Παπανδρέου και Σημίτη..και τι έκανε η ΝΔ τα τελευταία χρόνια, πώς αντιμετώπισε τις όποιες περιστάσεις/κρίσεις.. και λές ΑΦΟΥ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ πολίτες φέρονται ως δυσαρεστημένοι, πώς στο διάλο εκλέγονται πάντα οι ίδιοι;;; Αν κάποιος ΔΕΝ Σ' αρέσει τον μαυρίζεις - απλό δεν είναι; Ελα ομως που στην Ελλάδα δεν γίνεται έτσι..
    Είμαι φαίνεται ΧΑΖΗ γιατί αυτά τα πράγματα ΔΕΝ τα καταλαβαίνω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Μαρινα μου
    Mη σκας και το κυριοτερο μη προσπαθεις να καταλαβεις πολλους
    'συμπατριωτες'(ωρες ωρες αυτη η λεξη φανταζει σκετη...βρισια!)
    Μην υποτιμας την νοημοσυνη σου, γιατι προκειται μονο για 'τα καλα και συμφεροντα', ή να το πουμε και αλλιως 'δεν δαγκωνουμε το χερι που μας ταιζει'...
    Τι να πω; Ειναι πολυ κριμα να πηγαινει η χωρα στο κατηφορο που την σπρωχνουν καποιοι εδω και χρονια τωρα και να μην υπαρχει σταματημος σε μια τετοια ολεθρια πορεια. Μονο αν καποιοι αλλαξουν νοοτροπια υπαρχει ελπιδα, μεχρι τοτε ομως πρεπει να ελπιζουμε και να αγωνιζομαστε, οπως μπορουμε, για να αλλαξουν οι ...πελατειακες σχεσεις με τους πολιτικους, στην Ελλαδα!

    Καλο σου βραδυ :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. elva, επέστρεψα σε αυτό το ποστ για να σου πω οτι κατέβασα την πρώτη σεζόν του True Blood. Θα ξεκινήσω απόψε να βλέπω επεισόδια και θα ξαναεπιστρέψω για το απαραίτητο feedback!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

"Tα ...πολλά λόγια δεν ειναι...φτώχεια! (Οι νεοφιλελευθερες,... ''σοσιαλδημοκρατικές'' και ..φασιστικές πολιτικες, ομως;)