10.8.10

Ξενοφοβική Ευρώπη και "Gated communities"

Προσφατα εμαθα για ενα νεο οικιστικο προγραμμα που ξεκινησε στο νοτο της Σουηδιας , στο Malmö, το Victoria Park, το οποιο αυτοδιαφημιζεται ως "μια επένδυση στην υψηλη ποιότητα της ζωής για τους ανθρώπους που εκτιμούν και τα καλά πράγματα στη ζωή οπως και το χρόνο τους στον ιδιο βαθμο"
Πολυ, "πιασαρικο", οντως, το σλογκαν για ολους εμας, που μας αρεσουν και τα "καλα πραγματα", αλλα "εκτιμουμε συναμα και το χρονο" μας, θα σκεφτει καποιος λογικα...Ας μη χαιρομαστε, ομως, προκαταβολικα, αγαπητοι μου, αυτα τα οικιστικα προγραμματα δεν ειναι δια το.... ποπολο

Με ιδιωτικο κινηματογράφο, γήπεδα τένις, golf, εγκαταστασεις spa, γυμναστήρια, πισίνες, εστιατορια, αίθουσες συνεδρίων, κανουν λογο για ένα χώρο και μια ποιότητα ζωής αλληλενδετα με την οικονομικη κατασταση των ενοικων.

Η ιδεα, βεβαια, των "gated communities" (κλειστες, ή φρουρούμενες κοινότητες) δεν ειναι καινουργια, οπως καινουργιο δεν ειναι τιποτα αλλο, που μας παρουσιαζεται απο τα ΜΜΕ ως ..."μοναδικο", ενω εχει ανασυρθει απο.....σχεδον Μεσαιωνικα ντουλαπια και αραχνιασμενες κασελες, με σκοπο να δειξει αλλη μια φορα ποσο σωστο ηταν το κλασσικο αποφθεγμα του George Orwell "All animals are equal, but some animals are more equal than others"!

Αυτη η ταση ξεκινησε (ισως το μαντευετε ηδη) απο τις ΗΠΑ στα τέλη του 19ου αιώνα, οταν τα gated communities ηταν κατι σαν χώροι αναψυχής, καταφύγια, κ.α αργοτερα εμφανίστηκαν και στη Μέση Ανατολή, για ξένους που εργαζονταν σε πετρελαϊκές εταιρίες, ειτε για Αμερικανους στρατιωτικους σε βάσεις του εξωτερικού, οπως και Ισραηλινους εποίκων στα κατεχόμενα εδάφη της Μέσης Ανατολής. Ηταν δλδ. οικιστικα προγραμματα για καποιες ελιτ...

Και επειδη οι μεγαλοαστοι δεν ηθελαν επ ουδενι να μεινουν εκτος ....παραδεισου, αλλα να γευθουν κι αυτοι τα ιδιαιτερα προνομια των πλουσιων, το φαινόμενο εξαπλώθηκε και ετσι ιδρυθηκαν πρωτα κλειστες κοινοτητες για συνταξιούχους στις δεκαετιες του '60 και '70. 

Μαλιστα λεγεται οτι και η Μargaret Thatcher, στη Βρετανια, μια απο τις πρωτες Ευρωπαικες χωρες οπου ιδρυθηκαν gated communities, κατοίκησε σε μια από αυτές και δεν δυσκολευομαι καθολου να το πιστεψω....

Οι κοινοτητες αυτες, εχοντας το χαρακτηριστικο των ενκλάβιων (περίκλειστων χωρων), εξαπλώθηκαν γρηγορα σε πολλές περιοχές του κοσμου λογω του φοβου για αυξηση της εγκληματικότητας και των ταξικών και φυλετικών διαφορών. Αρκετοι μαλιστα ανθρωπολογοι ασχοληθηκαν με το φαινομενο. Συγκεκριμενα η Setha M. Low ισχυριζεται οτι τετοιες κοινοτητες εχουν αρνητικη επιδραση στο κοινωνικο κεφαλαιο της ευρυτερης κοινωνιας, εξω απο τη κοινοτητα επειδη αναπαραγουν τη κουλτούρα του διαχωρισμού και της αποφυγής της συναναστροφής με "ανεπιθύμητους", πραγμα που ότι οδηγεί στη ρηξη του κοινωνικού ιστού και, μακροπρόθεσμα, σε εντελώς αντίθετα αποτελέσματα όσον αφορά την καταπολέμηση της εγκληματικότητας και την ασφάλεια των ανθρώπων τόσο μέσα όσο και έξω από τις κοινότητες αυτές. Πολλοι ερευνητες επικρινουν τετοιες κοινοτητες σαν επιστροφή στις οχυρωμένες κοινότητες του Μεσαίωνα και εξετάζουν το φαινομενο σαν κοινωνική και αστική παθολογία.

Σε κριτικη ενος δημοσιογραφου για το οτι το Victoria Park, στο Malmö, θα ηταν μια κλειστη κοινοτητα η υπεθυνη του χωρου ισχυριστηκε οτι "αν ηταν κλειστη κανεις δε θα ηθελε να μενει εδω!"....
Αντιστρεφοντας τα λογια και μη λεγοντας ολη την αληθεια ειναι μια αλλη φιλελευθερη τακτικη που αναγνωριζω και που χρησιμοποιειται πολυ συχνα και σε κειμενα, αλλα και σε πολλα τηλεοπτικα debates και στη Σουηδια, αλλα και αλλου στην ΕΕ.....

Τωρα, οσο αφορα το κόστος τετοιων κατοικιών ειναι γενικα υψηλο, επειδη υπαρχει η (εστω και φαινομενικη εγγύηση) για "ασφάλεια" και η αποφυγή... "ανεπιθύμητων κοινωνικών συναναστροφών", oπως και η ιδεα της συντήρησης συστημάτων ασφαλείας, εστω κι αν αυτο δεν συμβαινει παντα! Έτσι συμφέρει η κατασκευη τέτοιων κοινοτητων, οταν μαλιστα θα πουληθουν σε αρκετά ψηλότερες τιμές από το συνηθισμένο. Οι ιδιοκτήτες, από την πλευρά τους, επενδύουν σε τέτοιες κατοικίες επειδή η τιμή τους είναι πιο σταθερή από τα συνηθισμένα ακίνητα έτσι, η αγορά ενός ακινήτου μέσα σε μια τεοια κοινότητα θεωρείται σίγουρη επένδυση με σημαντικές πιθανότητες κέρδους σε περιπτωση μεταπώλησης. Οι Δήμοι πολλων μεγαλουπολεων δεχονται προθυμα κλειστές κοινότητες στο χώρο δικαιοδοσίας τους, επειδη έτσι εξασφαλίζουν πρόσθετους δημοτικούς φόρους από τους πλούσιους κατοίκους.

Παρ ολα τα μετρα, ομως, η ανάπτυξη της "νοοτροπίας του φρουρίου" (fortress mentality) συμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης δεν οδηγεί τελικα σε μεγαλύτερη αίσθηση ασφάλειας, μα σε μεγαλύτερο φόβο για τους "απ' έξω". Στα gated communities της Βρετανίας οι κάτοικοι συχνά πιστεύουν ότι η εγκληματικότητα έξω απ' τον τοίχο είναι υψηλότερη, ενώ δεν συμβαίνει απαραίτητα κάτι τέτοιο, ειδικά όταν οι κοινότητες αυτές βρίσκονται σε αγροτικές περιοχές.

Σύμφωνα με έρευνα της Αμερικανικής Στατιστικής Υπηρεσίας, το 2000, περίπου 9.000.000 άνθρωποι ζούσαν σε κοινότητες που είχαν κάποιο είδος ελέγχου στις εισόδους τους. Σημερα οι κάτοικοι κλειστών κοινοτήτων υπολογίζονται σε πολύ περισσότερους. Στη Βρετανία, οι κλειστες, ή φρουρούμενες κοινότητες γνώρισαν επίσης μεγάλη άνοδο μετά το 2000 και σήμερα φτάνουν τις χίλιες, με περίπου 100.000 κατοίκους.
Σε πολεις οπου υπάρχει πρόβλημα εγκληματικότητας, βλεπουμε μεγαλη ανθηση τετοιων κοινοτητων, όπως στο Παρίσι, Μανίλα, τη Λίμα, το Σάο Πάολο και το Ρίο ντε Τζανέιρο, στη Νότια Αφρική, αλλα και σε πολλες πολεις της Κινας. Συχνα ουτε καν η αστυνομία δεν μπορεί να δει τι γίνεται πίσω από τον τοίχο, ενώ έχει αρκετές φορές πρόβλημα στο να επέμβει, εφ οσον πρέπει να έχουν κωδικούς για την αυτόματη πύλη. Σε άλλες περιπτώσεις, οι πύλες είναι ανοιχτές για τον καθένα, (οταν η κοινότητα αρνείται να πληρώσει για τον εξοπλισμό ή την 24 ωρη επάνδρωσή τους).

Ένα ακομη επιχειρημα κριτικής των κλειστων κοινοτήτων είναι η ιδιοχρησια χώρων και υπηρεσιών που θα έπρεπε να ανηκουν σε ολους τους δημοτες (πάρκα, παραλίες κλπ). Επιπλέον, στην περίπτωση που αποτελέσουν μέρος ενός Δήμου, όπως π.χ στην Καλιφόρνια, οι κοινότητες αυτες χρησιμοποιούν δημόσιες υπηρεσίες και πόρους (νερό και αποχέτευση, αποκομιδή απορριμμάτων, χρήματα για εξωραϊσμό του περιβάλλοντος) που πληρώνονται από όλους τους δημότες, στους οποίους όμως απαγορεύεται η χρήση των χώρων που βρίσκονται πίσω από τον τοίχο.
Στην Ελλάδα, οπως ξερουμε, μέχρι τωρα δεν υπάρχουν οργανωμένες κλειστές κοινότητες, ομως τιποτα δεν αποκλεει τη δημιουργια τους μεσα στα επομενα χρονια...Εφ οσον ξεκινησαν σε αλλες χωρες της Ευρωπης σιγουρα θα δουμε το φαινομενο και στην Ελλαδα, που κι εκει δυστυχως υπαρχουν ολες οι πολιτικες προυποθεσεις και η αδιαφορια για την ανησυχητικη αυξηση της ξενοφοβιας, των διαχωρισμων και των προνομιων για τους λιγους........

 Πηγη: wikepedia

22 σχόλια:

  1. Αν είναι δυνατόν... Ας το πούμε γκέτο, αλλά ...γκέτο κοινωνικά ευννοημένων και όχι "αδικημένων"! Και μάλιστα, εμφανίστηκε σε μια χώρα που προσδιορίζεται ως υπέρμαχος της κοινωνικής ισότητας.

    Είναι απλώς θέμα χρόνου το να εμφανιστούν τέτοιες κοινότητες και στη χώρα μας.

    Φυσικά, τα τείχη και οι πύλες των κοινοτήτων αυτών, είναι μονάχα το τυπικό κομμάτι της γκετοποίησης. Το ουσιαστικό κομμάτι της είναι ο διαχωρισμός μεταξύ των περιοχών για πλούσιους/εύπορους και των περιοχών για τους φτωχούς/"κοινωνικά υποδεέστερους" που υπάρχει στη συνείδηση του κόσμου, με όλα του τα παρελκόμενα (π.χ. τα πλουσιοπαιδα των πλούσιων προαστίων μιας πόλης να σνομπάρουν με κάθε τρόπο τους κατοίκους των φτοχώτερών της προαστείων και αντιστρόφως).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φίλη Elva, καλησπέρα.
    Χτίσαμε γύρω μας τόσα παρανοϊκά δόκανα; Όπως μου υπενθύμισε η BlackBedlam, κάθε άνθρωπος στον πλανήτη έχει "φορτωμένους" τόννους θανάτου (από τα σωρευμένα πυρηνικά όπλα και μόνο). Οι δράστες ψάχνουν ακόμα δικαιολογίες για τις προφανείς βαρβαρότητες. Και οι "έχοντες" στρέφουν την ενέργειά τους στο να διαφυλάξουν τα αγαθά τους από τους μη-έχοντες. Ατέλειωτος κατάλογος.
    Ουσιαστικά, αναθεωρούμε συνεχώς από κάθε είδους "κοινωνικό" ή ανθρώπινο συμβόλαιο. Αναρρωτιέμαι γιατί; Ή για πού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. http://selitsanos.blogspot.com/2009/05/blog-post.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Από τις "βάσεις" (Γλυφάδα, Ν. Μάκρη και αλλού), τα "θέρετρα" των στρατιωτικών, τις "κλειστές λέσχες" - club, μέχρι τις "κλειστές κοινότητες" της πρώην ΕΣΣΔ*, αλλά και το μυθικό Beverly Park στο Λος Άντζελες -και όχι μόνο- και τα πρώτα "κλειστά" συγκροτήματα κατοικιών στην Ελλάδα (κυρίως στα ΒΠ της Αθήνας αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας)** η απομόνωση των "ολίγων" πίσω - μακριά από τους "πολλούς", εκφράζει τον κοινωνικό - ταξικό(;) "ελιτισμό", απομονώνοντας / αποκλείοντας όσους δεν έχουν την οικονομική -πλέον- δυνατότητα (κατά κύριο λόγο) να ενταχθούν στην κοινωνία των "εκλεκτών".

    Από τη στιγμή που κάποιοι (λίγοι), με οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια, υπερέχουν κάποιων άλλων (πολλών), μοιραία οι διακρίσεις γίνονται εμφανέστερες και σαφέστερες, μοιραία ο "μικρόκοσμος" αισθάνεται -και λειτουργεί- ως κράτος εν κράτει, με όλα όσα συνεπάγεται η ύπαρξη μιας ευνοούμενης (μικρο)κοινωνίας...

    ________
    *Από τα λάθη που δεν πρέπει να επαναληφθούν...
    Πριν μια περίπου δεκαετία και για 2 περίπου χρόνια, εργαζόταν κοντά μας μία κυρία από την Ουκρανία, η οποία ήταν πλέον σε διάσταση με το σύζυγό της, πρώην αξιωματούχο της KGB. Η ίδια, καθηγήτρια ρωσικών και μουσικός. Οι συζητήσεις μας περιστρέφονταν κυρίως γύρω από τη ζωή της και, πόσο αυτή άλλαξε μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ.
    Τέτοια εποχή ήταν, που μου 'χε πει πόσο όμορφα περνούσαν οικογενειακώς τις διακοπές τους στα "ειδικά" θέρετρα της KGB για τους υψηλά ιστάμενους της υπηρεσίας και τις οικογένειές τους, στα οποία είχαν πρόσβαση μόνον αυτοί.

    **Δειλά, έχουν αρχίσει να κάνουν και στην Ελλάδα την εμφάνισή τους "κλειστά συγκροτήματα πολυτελών κατοικιών" (ένα βήμα παραπάνω από τα πολλά και γνωστά - συνηθισμένα συγκροτήματα και, προφανώς πρόκειται για προπομπό), όχι βέβαια με τις προδιαγραφές του Victoria Park ή των αντίστοιχων, των ΗΠΑ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Kαλημερα SkinLikeSand

    Ειναι ενα γκέτο, οπως λες, αλλά γκετο...πλουσιω, αφου κρατα εξω τους ...μη εχοντες! Πολλοι το εχουν κριτικαρει ηδη, εδω, στη Σουηδια και εχουν απολυτο δικιο φυσικα σε μια χώρα που η κοινωνική ισότητα ειναι ενα απο τα βασικοτερα ζητηματα της πολιτικης ζωης. Ομως ζουμε σε καπιταλιστικο συστημα και ολα επιτρεπονται στο βωμο του κερδους, οπως βλεπουμε. Φυσικα και συμβαλλει στη δημιουργια διαφορων μεταξυ των ταξεων, αλλα δε φαινεται να απασχολει κανενα πολιτικο, παρα μονο μερικους ερευνητες.......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Φιλε Prths

    Καλημέρα! Βεβαια καποιοι εχτισαν γύρω τους πολλα παρανοϊκά δόκανα για να προφυλαξουν τα αγαθα τους από τους μη-έχοντες, αναθεωροντας συνεχώς από κάθε είδους "κοινωνικό" ή ανθρώπινο συμβόλαιο, οπως λες επειδη πιστευουν περισσοτερο στα αγαθα και λιγοτερο στη δικη τους αξια σαν ατομα...Καταναλωτισμος, πλουτισμος και lifestyle ειναι επικινδυνα οπλα στη δημιουργια οριων μεταξυ των ταξεων.

    Αν παμε χρονια πισω λιγοι πλουσιοι ηταν τοσο απομονωμενοι εκτος και αν μιλαμε για το Μεσαιωνα, οποτε πια μιλαμε για πολλα χρονια πισω πια, εκει δλδ που θελουν να μας στειλουν και παλι! ;(

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Kαλημερα Σελιτσάνε

    Ευχαριστω για το link, που αποδεικνυει οτι τετοιες κοινοτητες δεν ειναι τωρινα φαινομενα,αλλα εχουν καποια ιστορια...

    Aκομα εδω ειστε; :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Φιλη Ντρουσιλα

    Συμφωνω για το οτι εγιναν λαθη και στη ΕΣΣΔ, οπως και αλλου με τις κλειστες κοινοτητες που χρησιμοποιηθηκαν και χρησιμοποιουνται ακομα για να τονισουν ακριβως τις οικονομικες και κοινωνικες διαφορες μερικων ομαδων εις βαρος αλλων...
    Απαραδεκτα πραγματα οπου και να συμβαινουν..

    Συντομα θα αρχισουν και στην Ελλάδα να κανουν εμφανιση τετοια παρκα της ταξεως του ’’Victoria Park’’ κ.α, αφου, οπως ειπαμε, οι κοινωνικες διαφορες γινονται ολο και πιο εμφανεις, και συναμα παρατηρουμε οτι η ξενοφοβια οπως και η εγκληματικοτητα αυξανονται. Η επιλογη της πολης του Μalmö, σε πρωτη φαση για το οικιστικο προγραμμα αυτο, δεν ειναι τυχαια, αφου θεωρειται η νουμερο 1 μεγαλουπολη της Σουηδιας οσον αφορα την εγκληματικοτητα. Αν σκεφτει κανεις ποια μεγαλουπολη θεωρειται οτι εχει αντιστοιχα μεγαλη εγκληματικοτητα, στην Ελλαδα, τοτε ειναι ευκολο να βρει κανεις σε ποια πολη θα ξεκινησουν να χτιζουν τετοιες κλειστες κοινοτητες....Εκει φτασαμε πια στο να μιμουμαστε ο τι κανουν οι αλλοι.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Elva καλημέρα,
    ανοίγουν τα κλειστά επαγγέλματα και κλείνουν τις κοινωνίες.Είναι τρελοί αυτοί οι Ρωμαίοι!
    Υ.Γ.Για κανά μήνα θα απουσιάζω απο το διαδίκτυο λόγω διακοπών.Θα τα ξαναπούμε μετά τις 06/9/10.Καλά να περνάς και καλή διαδυκτιακή αντάμωση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Kαλημερα φιλε Triton

    Τι συμπτωση! ;) Την ιδια ωρα που αφηνες σχολιο εδω, εγω ημουν στου jerri! ;)

    Aυτο ακριβως γινεται,σε δουλεια να.. βρισκονται για να μη λεμε οτι καθονται στις θεσεις τους και δεν κανoυν τιποτα, (που ειναι και αληθεια!)

    Να περνας καλα και τα λεμε οταν επιστρεψεις! ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν ακόμα τέτοιου είδους "κοινότητες" για μόνιμη διαμονή, αλλά πολλές ιδιωτικές εξοχικές κατοικίες οργανώνονται σε παρόμοια πρότυπα (σε στυλ μίνι χωριού, με πύλες, κάμερες, φράχτες, κλπ), αρκετά χρόνια τώρα. Πράγμα, βέβαια, που είναι αρκετά παράδοξο, δεδομένου ότι ο φόβος για τη συναναστροφή με "κακές κοινωνικές ομάδες", είναι κυρίαρχος στην καθημερινότητα και όχι στις διακοπές.

    Δεν θα απορούσα πάντως αν σιγά σιγά άρχιζαν να ξεπετάγονται και εδώ αυτά τα φρούτα ελιτισμού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Όλοι προσπαθούν να κλείσουν απ' έξω τον "άλλον" χωρίς όμως να καταλαβαίνουν, ότι ο "άλλος" είναι αυτοί οι ίδιοι... Και την νοσηρότητα μιας κατάστασης την κουβαλάνε μέσα τους... Άλλη μια πρόσκαιρη ουτοπία....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. φιλη elva,πολυ ενδιαφεροντα οσα λες κ κατατοπιστικα για το θεμα.
    Σου προτεινω να δεις μια Μεξικανικη ταινια που διαπραγματευεται αριστοτεχνικα το συγκεκριμενο ζητημα,λεγεται la zona
    http://www.imdb.com/title/tt1039652/

    Ti να σχολιασεις εδω?το μονο που θελω να πω ειναι πως οπου δημιουργουνται gated communities,θα ηθελα να μαζευονται οι εξαθλιωμενοι απο τις γυρω περιοχες κ να μην αφησουν κολυμπηθροξυλο.
    Αυτο πιστευω ειναι το ορθοτερο.

    ΥΓ μου αρεσει κ ο συμβολισμος του τραγουδιου των offspring,you got to keep 'em separated...ΠΟΛΥ ΠΕΤΥΧΗΜΕΝΟ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Καλησπερα ellinaki

    Ναι φυσικα ...τα φρούτα ελιτισμού ερχονται σιγα σιγα και στην Ελλάδα και οι "προδρομοι" τους ειναι οι κατοικιες που αναφερεις με πύλες, κάμερες, φράχτες, κλπ. Οι "κακές κοινωνικές ομάδες", είναι ενας μεγαλος φοβος για τη αστικη και μεγαλοαστικη ταξη που προτιμα να περιφρασσει και να απαγορευει απο το να αγωνιζεται για να λυσει ενα προβλημα που τελικα ενδιαφερει ολους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Φιλη Sophia

    Πολυ σωστη η επισημανση σου οτι στη προσπαθεια να κλείσουν καποιοι απ' έξω τον "άλλον" δεν καταλαβαίνουν, ότι ο "άλλος" είναι αυτοί οι ίδιοι, ως μελη της κοινωνιας! Μακαρι να το εβλεπαν ετσι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Καλησπερα celin

    Λοιπον τη ταινια"La zona" ετυχε και την ειδα προσφατα! Πολυ καλη και πολυ σχετικη με το θεμα μας.

    Κανεις μας δε θελει ποτε να δει.. gated communities, γιατι τοτε αυτοματα ξερουμε οτι ζουμε σε μια περα για περα αντιδημοκρατικη κοινωνια, οπου θα απαγορευεται η εισοδος σε ορισμενες περιοχες σε οσους δεν φορουν ..."σωστα ρουχα", δεν εχουν "σωστη εμφανιση", δεν ειναι το ενα, ουτε το αλλο, οποτε η ιδεα του να μην αφησει κανεις ....κολυμπηθροξυλο ορθιο σε κατι τετοιες περιοχες μου ακουγεται μια χαρα!

    ΥΓ.
    Χαιρομαι που σου αρεσαν οι στιχοι των οffspring, στο συγκεκριμενο τραγουδι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Elva καλησπέρα!

    Καταρχήν να πω ότι το θέμα είναι αρκετά επίκαιρο καθώς η γκετοποίηση των κοινωνιών είναι συνήθως το επόμενο βήμα από την άνθιση και την επικράτηση του ρατσισμού σε μια κοινωνια.

    Δεύτερον, όντως η μεξικάνικη La Zona είναι αρκετά συμβολική για τέτοιου είδους καταστάσεις αλλά εκεί η ταινία πάει ένα βήμα παραπέρα, δείχνοντας πόσο μετράει η ζωή ενός φτωχού, πόσο ενός πλούσιου και πως οι μπάτσοι (και το κράτος συνολικά) θα παραμένουν πάντα τα δεξιά χέρια των αφεντικών.

    Δυστυχώς και η Αθήνα γκετοποιείται και στο μέλλον θα έχουμε αρκετές αλλαγές στην πολη!

    Καλό απόγευμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Καλημερα φιλοι Πειρατες!

    Σιγουρα ειναι ενα επικαιρο θέμα αφου ηδη η...γκετοποίηση των κοινωνιών 'καλα κρατει' και εκει, γιατι να μη προχωρησουν λοιπον και στο..επομενο βημα, οπου διαχωριζονται πλεον πιο σχηματικα και με μεγαλυτερη ακριβεια οι διαφορετικες ταξεις της κοινωνιας, με το προσχημα της 'ασφαλειας' απεναντι στους κακοποιους των περιξ. Το επιχειρημα ομως αυτο δεν στεκει, (δεν ειναι λογω ασφαλειας και μονο), οπως και η δικαιολογια οτι με τις κοινοτητες αυτες κρατει κανεις το εγκλημα ...'εκτος'!

    Οσο για τη ταινια La Zona είναι πραγματι εκτος απο συμβολική και καθαρα ενδεικτικη της καταστασης που μας ωθουν οι φιλελευθερες πολιτικες που ακολουθουνται απο τις περισοτερες χωρες της ΕΕ.

    Τους χαιρετισμους μου απο Βορρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. κάτι τέτοια περίκλειστα συγκροτήματα κατοικιών όπου οι έσω ζούν στην απόλυτη χλιδή προστατευμένοι από όσους χαλάνε την "αισθητική" τους με την απουσία χρημάτων τους δεν έχει και στις "Δημοκρατίες" της Λατινικής Αμερικής?

    Απορώ στην Σουηδία που κολλάνε???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Γεια σου φιλε mahler

    Δεν...κολλανε πουθενα,δυστυχως και εκει ειναι το προβλημα με τους διαχωρισμους,οχι μονο δεν ντρεπονται αλλα το θεωρουν και δικαιωμα τους να χτιζουν τοιχους, (ή αλλου ειδους..αορατα ορια), ωστε να φαινεται ποιοι ειναι οι εχοντες και ποιοι οι μη....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Στην Ελλάδα έχουμε ιδιωτικούς κόλπους και ιδιωτικές παραλίες! Απο που κι ως που απαγορεύεται να καθίσω σε μια παραλία ή να κολυμπήσω στο τάδε σημείο; Ακόμη και εγω, που δεν έχω εγληματικές τάσεις ώς πολίτης, εκνευρίζομαι τόσο πολύ με τέτοια φαινόμενα, που θα θελα να παραβιάσω τα "τείχη" έτσι μόνο και μόνο για να ικανοποιήσω τον εγωισμό μου!
    Πολύ ενδιαφερον θέμα elva. Ακόμη μια περίπτωση που αποδεικνύει πόσο οπισθοδρομούμε ως κοινωνία, αντί να βελτιωνόμαστε και να προχωράμε μπροστά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Γεια σου zekia μου

    Δεν εχω βελει το gadget με τα προσφατα σχολια και ετσι αργησα λιγο να δω το σχολιο σου, αλλα κι εγω συμφωνω με το σκεπτικο σου που δεν ανεχεται τα τειχη και τους διαχωρισμους πολιτων...Δυστυχως οταν ολα γινονται για το κερδος, ας μη περιμενουμε καμμια προοδο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

"Tα ...πολλά λόγια δεν ειναι...φτώχεια! (Οι νεοφιλελευθερες,... ''σοσιαλδημοκρατικές'' και ..φασιστικές πολιτικες, ομως;)