27.4.11

Η αυλή, με το κλήμα, δεν υπάρχει πια..




H Άνοιξη στο Βορρα ειναι καταπρασινη, δε θυμιζει την ανοιξη στις μεγαλουπολεις της Ελλαδας, οπως τις ξερουμε...

Κι ομως δεν ηταν παντα ετσι ..θαμπες και εγκαταλελειμενες, στο ελεος τους. Με στεναχωρει, καθε φορα, οταν ακουω καποιους, απο επαρχια, να...βριζουν την Αθηνα και να λενε οτι "δε βλεπουν την ωρα να φυγουν απο εκει"!

Εγω, ομως, εκει, μεγαλωσα, σε ενα προαστειο της Αθηνας με καθαρες αυλες και καθαρες συνειδησεις. 


Νευριαζω, λοιπον, με οσους βριζουν την ..."Αθηνα μου", που σαν παιδι υπεραγαπουσα, πιστευα μαλιστα οτι ειναι η... "δικια μου πολη" και κανεις δεν θα μου την παρει!
Μου τη πηραν, ομως, κι αυτη, οπως και τη χωρα μου, που τιποτα δεν θυμιζει αυτο που ηταν, ουτε καν οι ανθρωποι, κι ας μας διαβεβαιωνουν πολλοι απ αυτους οτι ...πασχιζουν για το καλο της,..ποιος τους πιστευει πια; 

Ημουν μαλιστα, τοσο περηφανη για την "Αθηνα μου", που ξεναγουσα συχνα φιλους και γνωστους απο το εξωτερικο τα καλοκαιρια, στην Ακροπολη, την Αγορα, τα στενα της Πλακας, (που μερικοι συγκριναν με τη παλια πολη (Gamla Stan), στη Στοκχολμη και δεν ειχαν και πολυ αδικο....)


Στην Αθηνα, των παιδικων μου χρονων, ανοιξη και καλοκαιρια, γνωστοι και φιλοι ηταν παντα καλοδεχουμενοι στην αυλη, που ευωδιαζε τα καλοκαιρια απο γιασεμι, για ενα κρασι, λιγα τηγανισμενα ψαρια, ή ο τι αλλο τυχαινε να υπαρχει στο τραπεζι, κατω απο τη μεγαλη κληματαρια, που φυτεψε καποτε ο παππους και τη κλαδευε παντα με προσοχη, ωστε να εχουμε "καλη σκια" τα καλοκαιρια. Α, βρε, παππου, ποσο μου λειπεις κι εσυ....

Ηταν η εποχη πριν μας χωρισουν σε στρατοπεδα "συναινεσης" και "μη". 

Τωρα γιορτες, "αραια και που", ''χαθηκε η ορεξη'', ακους, καποιοι μεγαλωσαν πολυ, καποιοι αλλοι, (οι καλυτεροι) "εφυγαν", ενω μερικοι αλλοι μεταναστευσαν, για να μη σκεφτονται αυτα που δεν επρεπε να γινουν, αλλά εγιναν.

Η αυλή, με το κλήμα, δεν υπάρχει πια.

29 σχόλια:

  1. Ανατρίχιασα... Μελαγχολική, νοσταλγική, μα το σημαντικότερο γεμάτη αγάπη! Έλβα μου, όταν έρθεις Αθήνα, θα πάμε μαζί βόλτα στα Αναφιώτικα, στην Πλάκα σε μέρη ακόμη αυθεντικά που δίνουν την εικόνας μιας..άλλης Αθήνας..και μιλάνε στη ψυχή..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Well, still, it lives in your memories...
    :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Να προσθέσω και κάτι για να "χαρείς". Στο Πεδίον του Αρεως, ελληνικά μιλάμε μόνο οι σκύλοι μου κι εγώ. Χάος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. και 'γω μεγάλωσα σε μονοκατοικία με κλήμα και αυλή. Τώρα, στη θέση της, στέκεται μια πολυκατοικιάρα. Παρ' ολα αυτά, αισθάνομαι τυχερός που μου έκατσε τέτοιο σκηνικό στην παιδική μου ηλικία. Είχα λιώσει στο παιχνίδι. Πόσα σενάρια δεν είχα φτιάξει σ' εκείνη την αυλή...
    Η αλήθεια είναι ότι η Αθήνα έχει γίνει πολύ σκληρή πόλη. Οι άνθρωποί της δηλαδή. Αδιαφορία και εγωισμός φουλ. Και όλα αυτά τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα από τις κεραίες κινητών, wi-fi, ασύρματων συσκευών, να νιώθεις να διαπερνούν τον εγκέφαλό σου.
    Είναι όμως η πόλη μας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος27.4.11

    Δεν υπάρχουν αυλές πλέον ...
    Δεν υπάρχουν πόλεις ...
    Δεν υπάρχει (μάλλον) χώρα ...

    Αλλά, κυρίως, για μένα, δεν υπάρχουν πια ΟΙ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ !
    Που έβγαινες και εύρισκες παρέες όλη τη μέρα.
    Να μιλήσεις, να αστειευτείς, να γελάσεις, να ... κουτσομπολέψεις !
    Κυρίως, να ερωτευτείς ...

    Τι να πει κανείς ...
    Μας τα πήραν ΟΛΑ !

    Την Καλησπέρα μου !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μας ξέκανες ρε Ελβα, μας μελαγχόλησες αλλά νομίζω ότι κάτι έχει μείνει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος27.4.11

    Δίκιο έχεις, δυστυχώς!

    Και εγώ που μεγάλωσα στις αλάνες, στο χωματόδρομο, στην άπλα, τη μουσμουλιά της γιαγιάς και τον κήπο με τα λουλούδια, πικραίνομαι από την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί σε αυτή την απάνθρωπη πόλη...

    Ακόμα όμως πιστεύω μπορεί να αναστραφεί η κατάσταση. Διεκδικώντας ελεύθερους χώρους, με πράσινο, με λουλούδια, με χώρο για βόλτα, συζήτηση γύρω από το παγκάκι, άραγμα τις νύχτες...

    Εκει πάνω τουλάχιστον Έλβα, είναι καλύτερα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Να προσθέσω κάτι στις αναμνήσεις; γιατί είναι τόσο κοντά στις δικές μου.
    Παιδιά εμείς στον Περισσό στη Νέα Ιωνία, αγοράζαμε από τον ζαχαροπλάστη κορδέλλα για τα γλυκά, για να το κάνουμε φιλέ για βόλευ. Κι αν περνούσε κανένα φορτηγό, το σταματούσαμε πριν για να μην μας σπάσει το φιλέ. Κι οι οδηγοί ανταποκρινόντουσαν.
    Καλή σου ημέρα Elva

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ισως τελικά αυτό να ειναι που μας δένει με αυτή την πόλη.
    Οτι μεγαλώσαμε ανθρωπινα.
    Η αυλή με το κλίμα, το κρυφτο στους δρόμους.
    Τίποτα βέβαια δεν θυμίζει ούτε στο ελάχιστο εκείνα τα χρόνια.
    Να πω πάντως ότι είμαι λιγάκι τυχερή.Ακόμα σε μονοκατοικία μένω με κήπο.

    Πολύ όμορφο κείμενο:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Κάτι τέτοιες αιτίες με ώθησαν να εγκαταλείψω την γενέθλια πόλη στις αρχές του '80.Δεν μετάνιωσα.Η Αθήνα είναι μια χαρά αν την επισκέπτεσαι ως τουρίστας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ανώνυμος28.4.11

    Είναι πολλά αυτά που είχαμε συνηθίσει να βλέπουμε, να γευόμαστε, να μυρίζουμε. Είναι παρηγοριά, άραγε, η ανάμνησή τους μόνο;

    φιλιά Έλβα μου :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Kαλημερα φιλη μου Road

    Ωραια ιδεα να παμε μαζι για μια βολτα στα Αναφιώτικα, στην Πλάκα, οπου μου πεις εσυ, μονο να μην ειναι με …ποδηλατο! :))

    Φιλια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Γεια σουSophia

    Ιt surely does, my friend, but I sometimes wonder if it is enough …:-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Kαλημερα Swell

    Γιατι, στη Βουλη εχεις την εντυπωση οταν καποιοι μιλάνε...ελληνικα; :) Δεν με πειραζει παντως, οτι υπαρχουν πολλοι ξενοι, και εγω ...ξενη ειμαι εδω! Αυτο που με ενοχλει ειναι οι ...Ελληνες εντολοδοχοι ...ξενων συμφεροντων! :(

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Φιλε Procrustes

    Φυσικα, ετσι ειναι, αλλα σκεψου οτι τα παιδια σου για παραδειγμα, δε θα εχουν, ισως, τις ιδιες δυνατοτητες για παιχνιδι και το ιδιο ανεμελο σκηνικο οπως εσυ και πολλοι απο εμας που μεγαλωσαμε σε αυλες και με πρασινο γυρω μας.
    Πιστευω οτι υπαρχει τεραστια διαφορα σχετικα με το περιβαλλον που μεγαλωνουμε και σχετικα με το πρασινο και τη φυση, γυρω μας..

    Ετσι ακριβως οπως το λες, η Αθήνα έχει γίνει πολύ σκληρή πόλη και οι ανθρωποι της στη πλειοψηφια τους αδιαφορουν και εχουν γινει ατομιστες!

    Είναι, όμως, η πόλη μας και επειδη την αγαπαμε πρεπει να διεκδικησουμε καλυτερη ζωη, εκει, για ολους και κυριως για πολλα παιδια που ζουν μεσα σε..."κουτια"! :(

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Καλημερα φιλε faro

    Σωστα, οταν χαθουν οι γειτονιες, χανονται ολα και μαζι και κατι σπουδαιοτερο, η αλληλεγγυη και το ενδιαφερον για τον αλλο...

    Μας τα πήραν ΟΛΑ, οπως λες, αλλα ας φροντισουμε να τα ξανα-αποκτησουμε μεσα απο το ενδιαφερον μας και τους αγωνες μας για ολα τα θεματα, πριν ειναι αργα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Φιλεnavarino-s

    Δεν ηταν ..προθεση μου, παντως, να σας μελαγχόλησω, αλλά να σας …κινητοποιησω, ισως, λιγο περισσοτερο για την ...Αθηνα μας! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. xairetismata

    Φιλε Παυλο , κι εσυ που μεγάλωσες στην άπλα και σε κήπο με λουλούδια, καταλαβαινεις πως ειναι Μακαρι να μπορεσει να αναστραφεί η κατάσταση, αλλα χρειαζεται να ερθουν σωστοι ανθρωποι που να ενδιαφερονται πραγματικα και οχι επιφανειακα για το περιβαλλον.

    Τα μεγαλα συμφεροντα δεν αφηνουν το.. πρασινο να αναπτυχθει σε μεγαλουπολεις της Ελλαδας που εχουν...τσιμεντοποιηθει σχεδον ολες!

    Εδω, αν μιλαμε για τη φυση ειναι σιγουρα πολυ καλυτερα τα πραγματα και μεσα στις πολεις υπαρχουν πολλα και μεγαλα παρκα, οπως και στα περισσοτερα προαστεια υπαρχουν χωροι πρασινου και η φυση ευτυχως δεν εχει καταστραφει, οπως στην Ελλαδα!

    Ας προσεχαμε ποιους εκλεγαμε εκει κατω, εφ οσον τα δυο κομματα, ολα αυτα τα χρονια, μας εκαναν τη χωρα, εκτος των αλλων και απο....μπετον!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Καλή σου μέρα ippoliti μου

    Τι μου θυμισες! Πραγματι και η συμπεριφορα πολλων ενηλικων σε παιδια που επαιζαν τοτε σε αλανες ηταν διαφορετικη...Τωρα βλεπει κανεις ολους εκνευρισμενους και κατσουφηδες και κανεις δεν εχει υπομονη για τιποτα...Φταει και το περιβαλλον που αποξενωνει φταινε φυσικα και αλλοι λογοι αλλα κι αυτοι εχουν σιγουρα με τη ...κακη πολιτικη να κανουν!

    Φιλια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Καλημερα nefeli μου

    Βεβαια παιζει κι αυτο μεγαλο ρολο οτι καποιοι απο εμας μεγαλώσαμε ανθρωπινα σε αυλες με κηπους και οχι κλεισμενοι σε ενα μικρο διαμερισμα πολλες φορες χωρις ουτε ενα ...μπαλκονι!

    Μην το πεις πουθενα, εισαι τυχερή που μενεις σε μονοκατοικία με κήπο!
    Μη φυγεις απο εκει! ;))

    Φιλια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Καλημερα Σελιτσανε μας

    Σας ειχαμε ''χασει'' λιγο εσας, διακοπες μαλλον... :)

    Και εσεις Αθηναιος, τελικα; Να που μαζευομαστε μια καλη ομαδα!
    Να σας πω κατι εντελως...
    εμπιστευτικα; :)
    H δικη μου θεωρια λεει: ''Αν αφησεις κατι σε αλλα, ξενα χερια που δεν το αγαπανε με τον ιδιο τροπο οπως εσυ, αυτο, μοιραια, καταστρεφεται..''.
    Ετσι συνεβει με την Αθηνα, την ανελαβαν καποιοι που δεν την αγαπησαν ποτε και τωρα πατε εσεις κι εγω μονο σαν...τουριστες πια και βεβαια ποιος θελει να μεινει εκει περισσοτερο απ οσο χρειαζεται; Δυστυχως με στεναχωρει που το λεω, αλλα δεν ειναι πια η Αθηνα οπως ηταν μερικα χρονια πριν και ολοι ξερουμε ποιοι φταινε για αυτο! :((

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Φιλη μου Λενα

    Εγω πιστευω οτι δεν ειναι παρηγοριά, η ανάμνησή τους και μόνο!
    Δε θελω να εχω ΜΟΝΟ αναμνησεις, επειδη δεν ειμαι και.. 80 χρονων, (oχι ακομα:), για να αναπολω ''τι ωραια που ηταν οταν ημουν μικρη'' αλλα,τι ...ασχημα που ειναι TΩΡΑ για ολους τους αλλους που ζουν στη μιζερια και μεσα στο ..τσιμεντο!

    Θα ηθελα ολα τα παιδια του κοσμου να παιζουν σε παρκα με πρασινο και με καθαρο αερα! Ποτε θα γινει αυτο εκει;
    Πας σε ...παιδικες χαρες π.χ στην Αθηνα και σε αλλες μεγαλουπολεις και εχει ...τσιμεντο γυρω! Eιναι αυτο.. παιδικη...χαρα;; :(

    Καλη σου μερα, Λενα μου! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. kai το χειρότερο είναι πως μάλλον δεν υπάρχει περίπτωση να βρούμε αυτή την πράσινη αυλή ξανά :(
    Καλή σου μέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Ανώνυμος28.4.11

    ε, όταν θα ρθουμε ξανά στην Αθήνα και είσαι κι εσύ, θα μας ξεναγήσεις μια και δεν έχουμε και κανένα εκεί να μας τα πει.
    Κι άμα έρθουμε και στη Σουηδία, θα μας ξεναγήσεις κι εκεί. Δηλαδή λεφτά και χρόνο να χουμε να ταξιδεύουμε, και όρεξη να χεις να μας ξεναγείς. Προσφάτως κι ο βαρόμετρος έγραψε κάτι ανάλογο http://www.varometro.net/keimena/i-dikia-mou-kontini-ameriki/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Καλημέρα φιλε mahler

    Και εγω γι αυτο στεναχωριεμαι, επειδη δεν βλεπω φως στο ..τουνελ, ουτε για τη χωρα, αλλα ουτε φυσικα και για το περιβαλλον, που στις μεγαλουπολεις τα πραγματα ειναι χειρότερα, τωρα, απ ο τι μερικα χρονια πριν! :(

    Ελπιζουμε οτι εσεις οι νεοι αρχιτεκτονες θα κανετε κατι καλυτερο! ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Φιλε μας Αλεξανδρε Δ.

    Οποτε θελετε, ορεξη να εχετε (και εισητηρια!) για ταξιδια! Μη μου πειτε, ομως, οτι δεν εχετε παει ποτε στην Αθηνα;;
    (Καλα,μελι εχει η..συμπρωτευουσα;!!) ;-)

    Το διαβασα, το διαβασα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Ανώνυμος28.4.11

    Πήγαμε μερικές φορές, άλλα μόνο για δουλειές και συλλαλητήρια, κατά τ' άλλα δεν ξέρω ιτς τίποτα από Αθήνα. Καλή είναι κι η Σαλονίκη μωρέ, έχει μια mentalite μοναδική. Έχει και πόντιες κοπέλες αλλά αυτό σαν αξιοθέατο δεν περνάει πια ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Aλεξανδρε

    Πως μας τα λετε ετσι; Eκτος απο τις..Ποντιες, δεν εχει αλλα αξιοθεατα δλδ. η πολη σας; :))

    Exετε ομως κι εσεις, εκει, καλους..
    δημαρχους, απ ο τι μαθαινουμε!

    Μηπως κανω λαθος; :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

"Tα ...πολλά λόγια δεν ειναι...φτώχεια! (Οι νεοφιλελευθερες,... ''σοσιαλδημοκρατικές'' και ..φασιστικές πολιτικες, ομως;)