3.4.12

Είναι πολλοί που ΔΕΝ ''τα ´χουν...400''!



Μηπως η..ψυχοπαθεια ειναι πιο συχνη, απ οτι νομιζουμε; Χθες, παντως, αφοτου ειδα το ντοκυμαντερ του BBC απο την SVT με τιτλο  "Are you Good or Evil?" στο οποίο Αμερικανοί επιστήμονες προσπαθούν να εξηγήσουν αυτό που κάνει κάποιους ανθρώπους ψυχοπαθείς, φανηκε ότι πολλοί περισσότεροι ανθρωποι, απ ό, τι πιστευει κανεις, έχουν ψυχοπαθητικα χαρακτηριστικά στη προσωπικότητα τους.

Mαλιστα αν σκεφτει κανεις προσωπα απο τη δημοσια ζωη,..πολιτικους, ανθρωπους των media, χρηματομεσιτες, τραπεζιτες και αλλες..ευγενεις κατηγοριες, η σκεψη του ποσο ψηλα θα σκοραραν αρκετοι στη κατηγορια αυτη, με φοβισε ...

Δειτε ενα κλιπ, στη συνεχεια, που φαινεται να συμφωνει με τους..''φοβους'' μας οτι το φαινομενο εχει..εξαπλωθει κυριως στους...χρηματοοικονομικους κλαδους! 
Επισης, διαβαστε, πιο κατω, τα 20 χαρακτηριστικα της προσωπικοτητας που θεωρουνται οτι βρισκονται στους ψυχοπαθεις (και οχι μονο λεω, εγω!)... 


 

Στο εγχειρίδιο του ερευνητή Robert Hare "Τhe Psychopathy Checklist Revised" υπαρχει ο κατάλογος των 20 χαρακτηριστικων της προσωπικότητας που θεωρούνται ότι υπαρχουν στους ψυχοπαθείς και ειναι τα εξης:

1. Επιφανειακή γοητεία
2. Υπερβολικη εκτίμηση του εαυτού
3. Μεγάλη ανάγκη για ερεθισματα
4. Παθολογικα ψέμματα
5. Απατηλες πράξεις χειραγώγησης
6. Έλλειψη τύψεων, ή ενοχων
7. Επιφανειακα συναισθήματα
8. Κρύα συναισθηματα και έλλειψη ενσυναίσθησης (δλδ κατανοησης των προβληματων του αλλου)
9. Παρασιτικoς τρόπος ζωής
10.Έλλειψη αυτολέγχου
11. Σεξουαλική ασυδοσία
12. Πρόωρα προβλήματα συμπεριφοράς
13. Ελλειψη ρεαλιστικών μακροπρόθεσμων στόχων
14. Παρορμητικότητα
15. Ανευθυνότητα
16. Αποτυχία να αναλάβουν την ευθύνη των πράξεών τους
17. Πολλες βραχυπρόθεσμες σχέσεις
18. Εγκληματικοτητα ανηλίκων
19. Παραβίαση των ορων κρατησης/ απαλλαγη
20. Πολυπλευρη εγκληματικη συμπεριφορα

Η ταινια, του ΒΒC, βεβαια, ασχολειται περισσοτερο με το ζητημα του ψυχοπαθους, ως εγκληματια και μαλιστα ένας απ αυτούς τους επιστήμονες ο καθηγητης Jim Fallon, εμεινε εκπληκτος όταν ανακάλυψε ότι είχε το προφίλ του ψυχοπαθή! Ο λόγος που δεν είχε να εξελιχθει σε δολοφόνο δειχνει ποσο σημαντικο ειναι το περιβαλλον και οι επιδρασεις απο την οικογενεια. 
Ομως, οπως εξηγει η Märta Wallinius, ψυχολόγος, μια από τις καλυτερες ειδικούς σε θεματα ψυχοπάθειας, στη Σουηδία, η ταινία του BBC κάνει λάθος κατα ενα μερος στο οτι τοποθετει τους ψυχοπαθείς τόσο ψηλα στη κατηγορια των δολοφόνων.


- Η ταινία εξισώνει τους δολοφόνους με τους ψυχοπαθείς, πραγμα που δεν ισχυει τόσο στη πραγματικότητα. Οι άνθρωποι με υψηλά επίπεδα ψυχοπαθητικων χαρακτηριστικων στην προσωπικότητα τους μπορουν να κανουν όλα τα είδη εγκλημάτων και συχνά τα κανουν, δεν μιλαμε μόνο για φόνο!

Όταν οι ψυχίατροι κάνουν μια ανάλυση των υπόπτων για ψυχοπάθεια χρησιμοποιούν τη παραπανω λίστα.

-Μπορεί να πάρει κανεις δύο ποντους για κάθε κατηγορια στη λίστα. Αν έχει κανεις 30 πόντους θεωρειται ψυχοπαθής. Οι εκτιμήσεις που κάνουμε γινονται με δύο συνεντεύξεις και διαφορες άλλες πληροφορίες για το άτομο, εξηγεί η Märta Wallinius.

Αλλά οι άνθρωποι που βρίσκονται προσωρινά εκτός ισορροπίας δεν θεωρουνται ψυχοπαθείς. Η ψυχοπάθεια είναι κάτι που είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστεί και ειναι μια μακροπρόθεσμη κατάσταση.

- Όσοι είναι ψυχοπαθείς έχουν δείξει αυτές τις ιδιότητες στο μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους. Δεν πρόκειται για μια προσωπική κρίση για ενα μικρο χρονικο διαστημα, λέει η Märta Wallinius.