4.4.12

ΣΟΥΗΔΙΑ: Κoκκινο-πράσινη πλειοψηφία




Συμφωνα με την ερευνα τoυ ινστιτούτου δημοσκοπήσεων Ipsos, οι Σουηδοι σοσιαλδημοκράτες θα ειχαν κοινοβουλευτική πλειοψηφία μαζι με το Κόμμα των Πρασίνων και το Αριστερο Κόμμα, αν οι εκλογές γινοντουσαν σήμερα.

Απο τον συνασπισμο των κοκκινοπρασινων οι σοσιαλδημοκράτες, εχουν ενα προσαυξημένο ποσοστο κατά 6,3 ποσοστιαίες μονάδες, στα 35,6%, σύμφωνα με την εφημερίδα Dagens Nyheter. 
Από την πλευρά της κυβέρνησης,  ο συνασπισμος των Συντηρητικων είναι στη κυβερνηση και οι οποίοι έχουν χάσει πλέον 2,4 και ειναι στο 29,7%. Οι ακροδεξιοι Σουηδοί Δημοκράτες πεφτουν κατα 1,3 στα 4,2%.

Συμφωνα με τις μετρησεις της Novus Opinion, γραφει η  DN, αν γινοντουσαν εκλογες σημερα οι πρασινοκοκκινη συμμαχια θα επαιρνε 49,5% των ψηφων ενω ο συνασπισμος των συντηρητικων θα επαιρνε ενα 44,4%.

Απο μετρησεις που εγιναν τον Φεβρουαριο οι Σοσιαλδημοκρατες που αλλαξαν προσφατα ηγεσια και εχουν εκλεξει συνδικαλιστη για ηγετη τους, ανεβηκαν με 4,5% και εχουν γινει το μεγαλυτερο κομμα με 33,5%. Οι συντηρητικοι χανουν 2,3% και πανε στα 30,1%

Η γραμματέας του κόμματος των Σοσιαλδημοκρατων Carin Jämtin πιστεύει ότι τα στοιχεια της δημοσκόπησης είναι ενθαρρυντικα, αλλά τονίζει ότι είναι απλά μια μέτρηση και ότι η ημέρα των εκλογών ειναι αυτη που αποφασιζει ποιο κόμμα είναι μεγαλύτερο.

- Αλλά η δημοσκόπηση φαίνεται να επιβεβαιώνει μια καμπή υπερ του κομματος μας, λέει η Carin Jämtin και βλέπουμε ότι παίρνουμε ψηφοφόρους και από τις δύο πλευρές των μπλοκ. Δεν πιστεύει ότι η έκρηξη οφείλεται στον νεο ηγετη, Stefan Löfven, αλλά λέει ότι οι Σοσιαλδημοκράτες μετά την αλλαγή ηγεσίας του κόμματος καταφεραν καλυτερα να περασουν την πολιτική τους στα μέσα ενημέρωσης.

- Τώρα, μιλάμε για πολιτικη και όχι για άλλα πράγματα, λέει η Jämtin.

Η Jenny Madestam, πολιτικη επιστημων, δινει μια άλλη εξήγηση:

- Η υποθεση με τη Σαουδική Αραβια, μπορεί να ειχε αντικτυπο στα νουμερα αυτα για τη (δεξια) Συμμαχία και ειδικότερα για το κομμα των Συντηρητικων. Αλλά γενικά νομίζω ότι αυτό που βλέπει κανείς σε αυτούς τους αριθμούς, και σ εκείνους που προέρχονται από άλλους οργανισμούς δημοσκοπήσεων τα τελευταία χρόνια, είναι ότι το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα έχει αλλάξει ηγέτη, λέει η Jenny Madestam.

Αν και ο Stefan Löfven ως πρόσωπο δημιουργεί ελπίδες, πιστεύει ότι κάτι τέτοιο εχει να κανει με τη "σταθεροποιητική επίδραση", που επίσης είδε οταν και ο Håkan Juholt, (o προκατοχος του) έγινε ηγετης. Οτι οι ηγέτες δημιουργουν ελπιδες - ότι οι ψηφοφόροι και πάλι εναποθέτουν τις ελπίδες τους στους Σοσιαλδημοκρατες.

- Αλλά τότε θα πρέπει κανεις να ανταποκριθεί σ αυτες τις προσδοκίες, λέει η Madestam.

Άλλοι παράγοντες που μπορεί να ειναι σημαντικοι είναι ότι τα μικρά κόμματα στην Συμμαχία των δεξιων έχουν αρχίσει να κουραζονται στη σκιά του Συντηρητικου κομματος, που εχει τη πλειοψηφια και ότι υπάρχει μια συζήτηση σχετικά με την ελλειψη ιδεων στη κυβέρνηση.


Μτφ απο SvD και DN