21.5.12

Λίγη ακόμα..βαρβαρότητα, ίσως;

 

''...Τι νόμους πια θα κάμουν οι Συγκλητικοί; 

Οι βάρβαροι σαν έλθουν θα νομοθετήσουν..'', λεει ο Καβαφης, που καθε μερα που περναει νομιζω οτι εγραψε το πασιγνωστο, πια, ποιημα του, ακριβως για την εποχη μας, οπου ολα δειχνουν οτι περιμενουμε άλλους να μας σωσουν....
Εμεις μονοι μας δεν ειμαστε ικανοι, φαινεται, δεν εχουμε πιστεψει οτι μπορουμε! Ισως και να μη θελουμε να το πιστεψουμε....
Καθολου περιεργο για μια χωρα, σαν την Ελλαδα, που εκτος ορισμενων ιστορικων φωτεινων εξαιρεσεων, εχει περασει και μακρες περιοδους οπου η νοοτροπια ..προτεκτοράτου μαλλον δεν ενοχλουσε ολους..

Ετσι μας εμαθαν να φερομαστε οι πολιτικοι και οι παραταξεις τους, που τοσα χρονια ειχαμε στη πλατη, ετσι συνεχιζουμε κι εμεις μεχρι σημερα, σωστα; 
Σαν τους παλιους δισκους, που οταν ειχαν γραντζουνιες...«κολλαγαν» στο ιδιο σημειο. Μερικες φορες πρεπει να πεταξει κανεις τον δισκο και να παρει εναν αλλο...ασχετα αν ο παλιος είναι αλλιώς, οπως λενε..Ο νεος, ομως στη περιπτωση αυτη, ειναι..απαραιτητος!

Διαψευστηκε και το οτι Μέρκελ πηρε τηλεφωνο για δημοψήφισμα σχετικα με το αν θα παραμεινουμε στο ευρώ, ή όχι. Το γεγονός ομως και μονο, δειχνει ότι το Βερολινο θεωρεί την Ελλάδα...προτεκτοράτο της και δεν ειναι μονο η Γερμανικη ηγεσια που πιστευει κατι τετοιο. 

Πριν λιγες μερες ο Thomas Straubhaar, καθηγητης και επικεφαλής του Ινστιτουτου Παγκόσμιας Οικονομίας, (HWW), στο Αμβούργο, ζητησε τη μετατροπη της Ελλάδας σε ευρωπαϊκό προτεκτοράτο ''για να προστατευθεί η χώρα, από όσους επωφελούνται από την κρίση'', εφ οσον οπως ειπε ''η Ελλάδα είναι ένα αποτυχημένο κράτος, και το πρόβλημα της δεν είναι η έλλειψη χρημάτων, αλλά θεσμών''. 

Παρολα αυτα, η Ελλάδα, δεν είναι προτεκτοράτο, δηλωσε, τις αλλες ο Τσιπρας, που θα μας...σωσει, κι αυτος, ομως απο τις εκλογες της ...17ης Ιουνιου και επειτα! 

Περιμενοντας να...σωθουμε απο τις εκλογες λοιπον και παλι, απο καποιον «σωτηρα», που αν δεν ειναι ο ..Τσιπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ, που παρα τις ασαφειες και τις εσωκομματικες διαφωνιες, τα ΜΜΕ, (που ανεβαζουν και κατεβαζουν κυβερνησεις), τον παρουσιαζουν ως το φαβορι των εκλογων, τοτε ποιος να ειναι; 
Μηπως ο...Σαμαρας και τα αναχωματα της δεξιας και ακροδεξιας, που συνεχως ανασχηματιζονται με σκοπο να μπουν και παλι στο ...παιχνιδι της επανεκλογης τους ωστε μετεκλογικα να επιβαλλουν ακομη πιο σκληρη λιτοτητα, ή μηπως δεν το υποψιαζεται αυτο ο κοσμος;

Ασχετα, ομως, με τα δικα τους σχεδια, εμεις, ο απλος λαος θα συνεχισουμε να πληρωνουμε ...χαράτσια και να ψαχνουμε για δουλειες του ποδαριου απο παλιοφυλλαδες, που κανεις δεν θα καταδεχοταν να αγοραζε σε μια αλλη κοινωνια, που θα μπορουσαμε να ειχαμε, η οποια θα σεβοταν τους πολιτες και δεν τους εξευτελιζε καθημερινα με διαφορους τροπους. Τι ζωη θα μπορουσαμε να εχουμε για μας, τους δικους μας ανθρωπους και τις μελλοντικες γενιες, ποτε δεν θα το μαθουμε, αν δεν τολμησουμε και αν τελικα ψηφισουμε μια απο τα...ιδια, με διαφορετικο παντα περιτυλιγμα, για να μας ξεγελανε!

Εν τω μεταξυ, οσοι.."τυχεροι" εχουν σημερα ''καποια μορφη απασχολησης'', δεν λεμε εργασια γιατι εχει ξεφτυλιστει κι αυτο τελευταια, δεν θα τολμουν, φανταζομαι, σε λιγο να φυγουν απο τη δουλεια τους πριν...σκοτεινιασει, οπως ακουγαμε κατι χρονια πριν απο τους παππουδες μας! Παντως, οχι, πριν το αφεντικο κρινει οτι ειναι ωρα να κλεισουν για την ημερα, αφου ουτε ωράριο εργασίας σε λιγο θα υπαρχει, αλλα και αν υπηρχε, ο...μπαμπουλας της ανεργιας και οι "κρισιμες συνθηκες" σιγουρα θα το αναιρουσαν!

Ετσι ο μεσος (και ανενημερωτος) ψηφοφορος, που ακομη πιστευει οτι οι τυχες των λαων καθοριζονται απο τις εκλογικες αναμετρησεις και μονο, καλειται να διαλεξει στις 17 Ιουνη μεταξυ της ...ασαφειας, των εσωκομματικων διαφορων του ΣΥΡΙΖΑ και της σκληροτερης πολιτικης του Σαμαρα.

Να ψηφισουν πιο ριζοσπαστικα, για να γλυτωσουμε και απο ασαφειες και απο λιτοτητα, δεν...παει το χερι, καποιων, αλλα για να ψηφιζουν ...Χρυσαγιτες (!!) μια χαρα παει το χερι μερικων, που το λιγοτερο που θα επρεπε να παθει ειναι....μονιμη αγκυλωση, οταν ψηφιζει κανεις ενα κομμα ναζιστων!

Title: ''The modern civilisation of Europe''

Λενε οτι στα ...προτεκτορατα οι σημαντικες ειδησεις αποσιωπουνται...Ετσι σταματα κανεις να μιλα για τους αντεργατικους νόμους που περνανε, για τις διαρκως μειωμένες συντάξεις, για το οτι αλλοι αποφασιζουν και χωρις εμας, για τη χωρα μας, για το οτι δεν εχουμε πια περιθαλψη και νοσοκομεία, για το οτι δεν σταματα η υψηλη φοροδιαφυγη, λες και δεν γνωριζουν οι ιθυνοντες ποιοι βγαζουν χρηματα στο εξωτερικο. 

Στα προτεκτορατα δεν μιλανε πολυ για τετοια ζητηματα...ειναι λιγο πολυ ''αποδεκτα'', εστω και δια της βιας.

Στα προτεκτορατα, ομως, συνηθιζονται πολυ οι συχνες και βλακωδεις αναφορες σε επουσιωδη, ιταμης σημασιας θεματα, που προβαλλονται σε καθημερινη διαταξη, οπως αυτα που μας εφοδιαζουν τα ελεεινα ΜΜΕ της χωρας, κανοντας ρεπορταζ και γραφοντας εκτενη αρθρα μαλιστα για την ενδυση και το κοσμημα της κυριας ταδε και για τις οικογενειακες φωτος του...καταμαυρου ζευγους στη βουλη και των...''φουσκωτων'' τους. 

Γιατί οι δυο μας ύπατοι κ’ οι πραίτορες εβγήκαν
σήμερα με τες κόκκινες, τες κεντημένες τόγες·
γιατί βραχιόλια φόρεσαν με τόσους αμεθύστους,
και δαχτυλίδια με λαμπρά, γυαλιστερά σμαράγδια·
γιατί να πιάσουν σήμερα πολύτιμα μπαστούνια
μ’ ασήμια και μαλάματα έκτακτα σκαλιγμένα;

 Γιατί οι βάρβαροι θα φθάσουν σήμερα·
 και τέτοια πράγματα θαμπώνουν τους βαρβάρους.


Μηπως τελικα προτιμουμε τους...βαρβαρους και ολη τη βαρβαρότητα που φερνουν στο περασμα τους, απο το να δοκιμασουμε μια αλλη πολιτικη;


4 σχόλια:

  1. Δεν ξέρω αν αντέχουμε κι αλλη βαρβαρότητα, φιλη Ελβα, αλλα το σίγουρο είναι οτι ακόμη δεν εχουμε μάθει να ψηφίζουμε σκεπτόμενοι το συμφέρον της χώρας, κυρίως.
    Ο καθένας μας στο δικό του κόσμο αγνοεί την μεγαλη εικόνα και ψηφίζει όποιον τον ξεγελά καλυτερα! Δυστυχώς για τη χώρα και για οσους απο εμας διαπιστώνουμε ότι έτσι που βαδίζουμε, δεν υπάρχει προοπτική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το μόνο σίγουρο είναι πως δεν θα πέσουμε αμαχητί περιμένοντας τους "σωτήρες":
    Πανελλαδική στάση εργασίας στο εμπόριο και τις υπηρεσίες
    ( http://fadomduck2.blogspot.com/2012/05/blog-post_21.html )

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. marilia

    Οποιος δεν αντεχει αλλη βαρβαροτητα ξερει καλα και τι να ψηφισει, ετσι δεν ειναι; Εκτος αν μας αρεσει, οπως ειπες κι εσυ, να μας ξεγελουν μια ζωη με μεγαλα λογια..Καπου διαβαζα σημερα οτι καποιοι νιωθουν, οπως λενε, ''απογοητευμενοι'' με οσα λεει το ΚΚΕ γιατι θα ηθελαν, οπως γραφουν, εστω και προσωρινα να ..ακουγαν κατι που δεν θα τους απογοητευε, που θα τους εδινε ελπιδα εστω και ..ψευτικη(!) μεσα στο γκριζο κλιμα των ημερων μας..Kαθολου παραξενο λοιπον που αρκετοι, τελικα, συνειδητα προτιμουν τα ψεμματα και τη βαρβαροτητα που θα τα ακολουθησει οταν αργα, ή γρηγορα θα καταρρευσουν μπροστα στη πραγματικοτητα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΤRASH

    Ετσι ειναι. Ευχαριστω για την ενημερωση και το λινκ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

"Tα ...πολλά λόγια δεν ειναι...φτώχεια! (Οι νεοφιλελευθερες,... ''σοσιαλδημοκρατικές'' και ..φασιστικές πολιτικες, ομως;)