20.6.12

ΣΟΥΗΔΙΑ: EΔΩ τα..καλά αφεντικά!



Δε ξερω τι ειδους εμπειριες μπορει να εχει κανεις, αλλα συνηθως η εικονα που εχει ο μεσος εργαζομενος στο μυαλο του για τα αφεντικα μιας επιχειρησης, ειναι καθε αλλο παρα...  κολακευτικη!

Ετσι θεωρειται κατι παραπανω απο..εξαιρετικη τυχη να πεσει κανεις σε αφεντικα που δεν εκμεταλλευονται τους υπαλληλους τους! 

Διαβαζα, λοιπον, σημερα, για μια Σουηδικη οικογενειακή επιχείρηση,την Nominit που κατασκευάζει μπουλονια κλπ. μεταλλικα εξαρτηματα. Η εταιρεία ανήκει στα αδέλφια Inger και Sixten Norhed, που αφου δεν έχουν κληρονόμους, αποφασισαν να παραχωρησουν τη διαχειριση της σε ενα ίδρυμα, για να προωθησει την έρευνα, αλλα και σε συνδυασμό με αυτό, τα δυο αδέλφια μοιράζουν 114 εκατ. κορωνες στο προσωπικό τους. 

- Το προσωπικό είναι σε κατάσταση σοκ, θα μπορούσες να πεις! Κανείς δεν περίμενε να λάβει ένα τετοιο ποσό από τους ιδιοκτήτες, λέει ο Henrik Nilsson, πρόεδρος της Nominit AB, που σήμερα το πρωί είχε την τιμή να ανακοινωσει τα καλά νέα στο προσωπικό! 

Όλοι οι εργαζόμενοι θα λαβουν απο 1 έως 2 εκατομμύρια κορωνες, ανάλογα με τον χρονο απασχολησης τους στη εταιρεια. Χρηματα θα λαβουν επίσης και οι συνταξιούχοι της εταιρείας. 

- Για την Inger και τον Sixten, τους ιδιοκτήτες, ήταν σημαντικό οτι η προσφορά θα πρέπει να περιλαμβάνει όλους τους εργαζομενους τους. Η εταιρεία έχει για χρονια σταθερο προσωπικο και γι αυτο θέλησαν να τους ανταμείψουν.

Σύμφωνα με τον Henrik Nilsson, πρέπει περισσότερες Σουηδικές εταιρείες να ενθαρρύνουν τους υπαλλήλους τους σε μεγαλύτερο βαθμό. Το προσωπικό είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της εταιρείας, αν θελει κανεις να διατηρησει την αποτελεσματικοτητα στην επιχειρηση και να εχει ικανα στελεχη, κατι που ειναι ακόμα πιο σημαντικό όταν τα πράγματα πηγαίνουν προς την εξειδίκευση, λέει.

Ο Christer Lilja είναι διευθυντής παραγωγής στη Nominit ΑΒ στη πολη Värnamo. Έχει εργαστεί για την εταιρεία για 19 χρόνια και είναι ένας από τους εργαζομενους που λαμβανουν ένα μέρος των χρημάτων από τους ιδρυτές.

- Είναι εκπληκτικό. Αλλά ενω θα περιμενε κανεις να τρελλαθει το προσωπικο απο τη χαρα τους και να ανοιγουν σαμπάνιες, η πραγματικοτητα ειναι...business as usual. Και τα δύο πόδια στο έδαφος, αν και φυσικά είμαστε χαρούμενοι, είπε. 

Αντε να βρεις τέτοια αφεντικά! 

Παντως το τελικο ποσον που θα παρουν στα χερια τους ειναι σιγουρο οτι θα ειναι πολυ λιγοτερο, μετα τους φορους που θα κληθουν να πληρωσουν!



1 σχόλιο:

"Tα ...πολλά λόγια δεν ειναι...φτώχεια! (Οι νεοφιλελευθερες,... ''σοσιαλδημοκρατικές'' και ..φασιστικές πολιτικες, ομως;)