5.10.12

BREIVIK: Tί αποκαλύπτει ένα νέο βιβλίο!


Ένα νέο βιβλίο για τον τρομοκρατη Anders Behring Breivik, έχει δημιουργήσει διαμάχη στη Νορβηγία. Ο συγγραφέας προχωρεί στην περιγραφή της προβληματικης παιδικής ηλικίας του τρομοκρατη, περισσότερο από οποιοδήποτε αλλο βιβλιο και κατηγορει τη μητέρα του.

Ο συγγραφέας Aage Storm Borchgrevink εγραψε το βιβλιο «En norsk tragedie - Anders Behring Breivik og veiene til Utøya» (A Norwegian tragedy - Anders Behring Breivik and the roads to Utøya). 
Το βιβλίο ασχολείται με ολόκληρη τη ζωή του Breivik, αλλά επικεντρώνεται στην ανατροφή του, συμπεριλαμβανομένων και των εγγράφων από τις κοινωνικές υπηρεσίες. Το 1983, όταν ο Breivik ήταν τεσσάρων ετών, η οικογένεια αξιολογήθηκε από ψυχολόγο.

Σύμφωνα με το NRK η μητέρα, ο Μπρέιβικ και η ετεροθαλής αδερφή του εισηχθησαν στο τμήμα Παιδικής και Εφηβικής Ψυχιατρικής για ένα μήνα. Ο ψυχολόγος περιγράφει το τετραχρονο αγορι ως «αγχωτικο και παθητικο» και υποστήριξε ότι θα πρέπει να τοποθετηθει σε ανάδοχες οικογένειες, προκειμένου να εμποδιστει η ανάπτυξη σοβαρών προβλημάτων ψυχικής υγείας.

Ο συγγραφέας στο βιβλίο κανει σχεδον ψυχιατρική διάγνωση της μητέρας του Breivik, λεει η εφημερίδα Verdens Gang . Ο Aage Storm Borchgrevink απαντα στη κριτικη, λεγοντας ότι είναι σημαντικό να περιγράψει κανεις τις συνθήκες που μπορεί να έχουν θέσει τις βάσεις για το μίσος του δολοφόνου και το τι συνέβη αργότερα.

- Η εικόνα που παρουσιαζεται για τη μητερα δειχνει μια μισοάρρωστη, γυναίκα, ενα συγκεχυμένο ατομο . Ζητάει βοήθεια από τη κοινωνια, μια βοήθεια που ποτέ δεν ελαβε πραγματικά. Μπορεί να πει κανεις ότι και αυτην την εγκατελειψε το σύστημα, λέει ο Borchgrevink στην εφημεριδα Verdens Gang.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η μητέρα εχει διαβάσει το βιβλίο, αλλά ο δικηγόρος της δεν θελει να το σχολιάσει. Παρά το γεγονός ότι δικηγόρος του Anders Behring Breivik, Geir Lippestad, γνωριζει για το βιβλίο, δεν το έχει διαβάσει. Οτι η μητέρα ενοχοποιειται σε σχέση με τις τρομοκρατικές επιθέσεις, ο ιδιος το αποκαλεί «συγκλονιστικό».

- Υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι ο Breivik είχε προβλήματα στην παιδική ηλικία του, αλλά ποια ήταν η αιτία γι 'αυτό, ή ποιος έχει αποτύχει, είναι κατά τη γνώμη μου, περισσότερο από ασαφες. Είναι λυπηρό το γεγονός ότι περίπου 30 χρόνια αργότερα, μπορεί κανεις να καθίσει μια οικογένεια στο σκαμνι, χωρίς, κατά την άποψή μου, να γνωρίζει τη συνολική εικόνα, λέει ο Lippestad στην εφημεριδα VG.

3 σχόλια:

  1. Ntina6.10.12

    Γεια σου Ελβα

    Άν ήταν όλα τα παιδιά απο προβληματικές οικογένειες να παίρνουν όπλα και να γαζόνουν τον κόσμο η αμερικάνικη πολεμική μηχανή θα έμενε χωρίς αντεικείμενο ύπαρξης. Εμένα ο τύπος μου φαίνεται συνηδειτοποιειμένος φασίστας και δεν τον ξεπλένει ούτε ο Φρουντ..έτσι όπως πάει θα μας πουν σε λίγο ότι και ο Χιτλερ λόγο της προβληματικής του μάνας..γιατί δεν γίνετε κάτι πρέπει να έκανε και αυτή για να βγάλει τέτοιο μπουμπούκι..έκανε αυτά που έκανε. Εντάξει, οι ψυχολόγοι την δουλειά τους κάνουν, αλλά πολές φορές χρησιμεύουν σαν εκδότες ελαφρυντικών για την ζυγαριά της δικαιοσύνης. Υπάρχουν τόσοι πολοί που ζουν εγκατειλημένοι απο το σύστημα
    αλλά δεν θα γίνουν ποτέ BREIVIK.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Eτσι ακριβως Ntina,

      Κι εγω το βλεπω τραβηγμενο, αλλα ας οψονται οι συγγραφεις που θελουν να πουλησουν τα βιβλια τους και θελουν να ξεχωρισουν! Αλλοιμονο αν ισχυει παντα οτι οσοι προερχονται απο προβληματικο περιβαλλον γινονται ...φασιστες!
      Οτι το προβληματικο περιβαλλον ευνοει την αναπτυξη φασιστικων νοοτροπιων, ειναι γνωστο, αλλα δεν σημαινει οτι ειναι παντα απαραιτητη προυποθεση...

      Διαγραφή

  2. Καλησπέρα σου φίλη και σ.Elva
    Και βέβαια δεν μπορούμε να φανταστούμε, έτσι που έχουμε μεγαλώσει, έτσι που έχουμε διαπαιδαγωγηθεί, μέσα σε μια εκμεταλλευτική και ανταγωνιστική κοινωνία, πώς θα μπορούσαν να είναι οι άνθρωποι και οι σχέσεις τους, μέσα σε μια κοινωνία ισότητας και δικαιοσύνης, χωρίς ανταγωνισμούς, χωρίς τα χυδαία πρότυπα που προβάλλονται, χωρίς ανασφάλειες και χωρίς εκμετάλλευσή, σε μια κοινωνία που στόχο θα είχε την κοινωνική ευημερία την κοινωνική δικαιοσύνη.
    Είναι πολλές φορές που αναρωτιέμαι πώς ζητάμε ευθύνες από τους γονείς;
    Σε τι κοινωνία μεγάλωσε και αυτός και με τι εφόδια ένας γονιός μεγαλώνει τα παιδιά του;

    Το μόνο εφόδιο είναι η αγάπη του, αλλά είναι αρκετό άραγε αυτό;
    "Οι κοινωνικές σχέσεις αναπτύσσονται σύμφωνα με τις σχέσεις παραγωγής".... λέει.
    Τώρα το τι σκοπιμότητες έχει αυτό το βιβλίο κύριος οίδε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

"Tα ...πολλά λόγια δεν ειναι...φτώχεια! (Οι νεοφιλελευθερες,... ''σοσιαλδημοκρατικές'' και ..φασιστικές πολιτικες, ομως;)