26.1.13

Το Aμερικάνικο όνειρο στα..χειρότερα του! (ΤΑΙΝΙΑ)


Xθες η ..βιβλιοθηκη ειχε αλλη μια εκπληξη. Τη ταινια «Young Adult» σε σκηνοθεσια Jason Reitman, με την Charlize Theron σε σεναριο Diablo Cody (εγραψε το Juno) . Η υποθεση σκουγεται συνηθισμενη, αλλα η Τheron ειναι καταπληκτικη ως η 37χρονη Mavis Gary. Με εναν αποτυχημενο γαμο, ενω η δουλειά της, ως συγγραφέας μυθιστορημάτων για εφήβους («young adult literature»), δεν της έχει φέρει την αναγνώριση που περιμενε και το παρελθον της ως η...δημοφιλέστερη κοπέλα του σχολείου οταν ηταν εφηβη, δεν την εχουν βοηθησει οσο περιμενε στη ζωη της, ως ενηλικη γυναικα. Ετσι αργει να ενηλικιωθεί.

Όλοι μεγαλώνουν, λίγοι ωριμάζουν, ετσι λεει και το εξωφυλλο του DVD. Οταν μαθαίνει η Mavis ότι ο φιλος των εφηβικων της χρονων παντρευτηκε και απεκτησε μωρό και συνειδητοποιωντας οτι η αδεια ζωη της δεν την οδηγει πουθενα , αποφασιζει να εγκαταλείψει τη μεγαλουπολη και να επιστρέψει στη γενέτειρά της, μια κωμόπολη στη Μινεσότα βαζοντας σε εφαρμογη το σχέδιο της να τον επαναδιεκδηκησει παρα το γεγονος οτι αργοτερα οπως φαινεται ο ιδιος δειχνει να μην ενδιαφερεται για επανασυνδεσεις, ειναι ευτυχισμενος με την οικογενεια του, τη ζωη του, στη μικρη πολη που φανταζει τοσο επαρχιακη στα ματια της Mavis, το σχεδιο της οποιας τελικα αποτυχαινει, ενω εκεινη εξευτελιζεται στον περιγυρο διαγραφοντας για παντα την επαρχιακη πολη.



Η ταινια είναι πολυ καλυτερη απο τις συνηθισμενες του Hollywood. Μεσα απο τη διηγηση της ταινιας μαθαινουμε για τη ζωη της και τα προβληματα που αντιμετωπισε. Ειναι μια βουτιά στα βαθιά για αυτούς που ζούνε ψευτικα χωρις να μπορουν να βρούν νοημα στη ζωη. Σε μια φραση της η Τheron αναρρωτιεται πως γινεται να "ειναι τοσο δυσκολο να βρουνε καποιοι τη χαρα, ενω οι υπολοιποι χαιρονται με τα παντα!"

Ειναι μια γυναικα με καταθλιψη, που ομως ξερει καλα να τη κρυβει, οπως εκατομμυρια αλλοι γυρω μας, οπως πολλοι απο εμας σε στιγμες απελπισιας. Ετσι ειναι η ανθρώπινη φύση και οποιος δεν το παραδεχεται, απλα εθελοτυφλει! Ως ψυχογραφημα ισως να μην αντιπροσωπευει τοσο τον μεσο Ευρωπαιο, ή τον μεσο Ελληνα, αλλα δειχνει τι μπορει να ακολουθησει την εμμονη σε απατηλα ονειρα κυνηγωντας συχνα ψευτικα προτυπα, παραμελωντας την καλλιεργεια του εαυτου και την ενασχοληση με πραγματικα προβληματα, παραγοντες που οδηγουν στην ενηλικιωση, αλλα, ισως και να κανω λαθος. Τιποτα δεν πρεπει να ειναι απολυτο στη ζωη, αυτο το εχω καταλαβει καλα μεχρι τωρα.....


Aπο το Soundtrack της ταινιας...

1 σχόλιο:

  1. Πέρασα για μια καλησπέρα και να κάνω την ... διαπίστωση ότι "χαθήκαμε" λίγο τώρα τελευταία ή η ιδέα μου είναι ;

    Έτσι είναι η ανθρώπινη φύση ...

    Σωστά, αλλά κατά τη γνώμη μου, μερικά πράγματα είναι στο χέρι μας να τα κουμαντάρουμε !

    ΑπάντησηΔιαγραφή

"Tα ...πολλά λόγια δεν ειναι...φτώχεια! (Οι νεοφιλελευθερες,... ''σοσιαλδημοκρατικές'' και ..φασιστικές πολιτικες, ομως;)