11.2.13

ΝΟΡΒΗΓΙΑ:Kåre Willoch: Ενας πρώην πρωθυπουργός εξομολογείται..



Δεξιοι ανεμοι πληττουν ολη την Ευρωπη και η Νορβηγία αν και εχει πληρωσει το τιμημα πολυ ακριβα, δεν αποτελει εξαιρεση. Ο 84χρονος Kåre Willoch πρωην Πρωθυπουργός της Νορβηγίας και ηγετης των Δεξιων, o oποιος εμφανιστηκε προχθες στην εκπομπη Skavlan, ακουσαμε οτι υπηρξε πρωθυπουργος την ιδια εποχη με τους Palme, Thatcher και Reagan και ειχε αντιπαλο την πολυ συμπαθη στον Νορβηγικο λαο και μετεπειτα δυο φορες εκλεγμενη ως Πρωθυπουργο, Gro Harlem Brundtland.
 
Ενω ηταν ηγετης των Δεξιων και συντηρητικος πολιτικος, πραγμα που αρχικα δεν μου κινησε το ενδιαφερον να παρακολουθησω τα λεγομενα του, ξαφνικα αρχισε να μιλαει για την Παλαιστινη! Εδω που τα λεμε, δεν ακους και καθε μερα δεξιους σε πολλες χωρες να μιλουν ...υπερ των Παλαιστινιων! Ενα πραγμα που διαπιστωνω, ομως, εδω, ειναι οτι οι πολιτικοι στη Σκανδιναβια ακομη και οι παραδοσιακα δεξιοι πολλες φορες εχουν σε ορισμενα θεματα προοδευτικοτερες αντιληψεις απ ο τι πολλοι αλλοι που ...αριστεριζουν στο Νοτο! 

Ετσι ακουσαμε τον 84χρονο, ακμαιοτατο στο μυαλο, Κåre Willoch να λεει:

«Κατι που με σημαδεψε στη ζωη μου ηταν ενα ταξιδι που εκανα στη Μ Ανατολη, στη Γαζα. Σταματησαμε με το αυτοκινητο και στ αριστερα μας καθοταν μια οικογενεια πανω σε ερειπια. Σταματησα βγηκα εξω και πηρα ενα διερμηνεα μαζι μου να βοηθησει στη μεταφραση.Μου ειπαν οτι τα ερειπια ηταν προηγουμενως το σπιτι τους και οτι οι Ισραηλινοι οτι ειχαν κρεμισει το σπιτι γιατι  ισχυριζονταν οτι εκει ζουσε ενας τρομοκρατης. H οικογενεια ηταν σε απελπισια. Για να το πω προσεκτικα ακολουθουσαμε λαθος πολιτικη σε αυτο το ζητημα και ηταν λαθος της Δυσης που δεν καταλαβε τα κινητρα και τις σκεψεις ενος αλλου λαου. Η ταση της Δυσης να παταει πανω στην εικονα που εχουν για τον εαυτο τους οι λαοι συμβαλλει στη τρομοκρατια. Ο αγωνας κατα της τρομοκρατιας ειναι σημαντικος αλλα δεν πρεπει να αγννουμε τις αιτιες που συμβαλλουν στη τρομοκρατια».

Οταν ρωτηθηκε για τη συμμετοχη του σε θεματα φορολογισης και εμπορικων συναλλαγων ειπε οτι ο μονος λογος που συμμετεχει ειναι για να διασφαλισει οτι δεν ειναι μονο για οσους εχουν οικονομικη δυνατοτητα, αλλα οτι διασφαλιζονται καλυτερες προυποθεσεις ωστε ολοι να ζουν καλα!

«Γινεται πιο ευδιακριτο οσο περναει ο καιρος. Η εικονα μιας ματεριαλιστικης εγωιστικης πολιτικης ειναι λαθος και το λεω πολλες φορες στους νεους, ο κοσμος δεν ειναι αυτος που ηταν 20 30 χρονια πριν και πρεπει κι εμεις να συμβαδισουμε. Εγω προσπαθω να συμβαδισω παντως .. Αργοτερα ειπε επισης οτι για τον εαυτο του, αλλα και για τη πολιτικη ισχυει το ρητο «Το υπερβολικα πολυ και το πολυ λιγο, καταστρεφει τα παντα», κατι σαν το δικο μας παν μετρον αριστον.
 
Διαβασα, μετα στη wikipedia, για την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης Willoch, η οποια ήταν σε μεγάλο βαθμό σύμφωνη με εκείνες προηγούμενων κυβερνητικων κομματων από την άποψη των Νορβηγικών δεσμεύσεων, βάσει της συνθήκης του ΝΑΤΟ, αλλά παρέκκλινε απότομα για το θέμα της μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων. Εκει οπου το Εργατικό Κόμμα προώθησε μια μείωση της έντασης στην περιοχή της Σκανδιναβίας, το υπουργικό συμβούλιο του Willoch ενέκρινε υλικοτεχνικες βάσεις για τις αμερικανικές δυνάμεις ταχείας ανάπτυξης και πρόσφερε την πλήρη υποστήριξη του στο ΝΑΤΟ σχετικα με την απόφαση double track decision του 1979.(βλ σημειωση)

Οταν o Willoch, ηταν ενεργος πολιτικος τον θεωρουσαν σαν έναν από τους πιο συντηρητικους Νορβηγους πολιτικους της εποχής του, ενω τα επόμενα χρόνια μετατοπίστηκε η θέση του σε πολλούς τομείς. Έχει πάρει θεση στο θέμα της "κουλτούρας της απληστίας», για τους "φορολογικους παραδείσους και το περιβάλλον και ήταν ιδιαίτερα σκληρος στο να καταδικασει τις πολιτικές του Ισραήλ εναντια στους Παλαιστίνιους, υποστηρίζοντας ότι η κατοχή και ο εποικισμος πανω σε Παλαιστινιακή γη (εκτός των συνόρων του 1967) είναι παρανομιες. 

Ένας από τους κριτικούς, εδώ και καιρό φίλος και συνάδελφος του στο κομμα, ο Jo Benkow, σχολίασε ότι "Πανω στο Παλαιστινιακο θέμα, ο Willoch πρέπει να είναι απο τα πιο ριζοσπαστικα δημόσια πρόσωπα σε αυτή τη χώρα ". 

Ο Willoch έχει, επίσης, δηλώσει ότι, αν και« υπάρχουν σοβαροί λόγοι που προειδοποιούν κατά του νέου αντισημιτισμού, το Ισραηλ δεν θα κερδιζε τιποτα στον αγωνα του με το να κατηγορει τους επικριτές της Ισραηλινης πολιτικης για αντισημιτισμο!». Ισχυρίζεται, επίσης, ότι το Ισραήλ έμμεσα συμβαλλει στον Νέο αντισημιτισμό δηλώνοντας ότι« Θα ήταν αφελές δύο αγνοήσουμε ότι η πολιτική του Ισραήλ έναντι των Παλαιστινίων έχει γίνει μια νέα πηγή αρνητικων συμπεριφορων». Το Μάιο του 2006, ο Willoch κάλεσε τον Atef Adwan, εναν αξιωματουχο της Χαμάς σε ένα ιδιωτικό γεύμα, σχολιάζοντας ότι "ο διάλογος με τη Χαμάς είναι πολύ χρήσιμος». μια ενέργεια που προκάλεσε κριτική από τους συναδέλφους του Συντηρητικου κόμματος και τον πρωην υπουργό Εξωτερικών Jan Petersen.


Σημειωση  Το Double-Track decision είναι η απόφαση του ΝΑΤΟ από τις 12 Δεκεμβρίου του 1979, να προσφέρουν στο Σύμφωνο της Βαρσοβίας εναν αμοιβαίο περιορισμό του μέσου βεληνεκούς των βαλλιστικων πυραύλων και του μέσου βεληνεκούς μεσαιων βαλλιστικων πυραύλων σε συνδυασμό με την απειλή ότι σε περίπτωση διαφωνίας το ΝΑΤΟ θα αναπτύξει περισσότερα πυρηνικα όπλα μεσαίου βεληνεκούς, στη Δυτική Ευρώπη! (wikipedia)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

"Tα ...πολλά λόγια δεν ειναι...φτώχεια! (Οι νεοφιλελευθερες,... ''σοσιαλδημοκρατικές'' και ..φασιστικές πολιτικες, ομως;)