7.5.13

Hedi Fried:«Ένας κόσμος που κυβερνιέται από μίσος»

Βergen-Belsen


H Ρουμανικης καταγωγης Σουηδη συγγραφεας και ψυχολογος Ηedi Fried, η οποία επέζησε από το στρατόπεδο θανάτου στο Bergen-Belsen, καταφερε να φτασει 88 χρονων σημερα. Σε ενα ντοκυμαντερ, μιλά και εξηγει γιατί οι ιστορίες του Ολοκαυτώματος δεν πρέπει ποτε να αποσιωπηθουν.

Η Hedi Fried συνεχιζει να μιλα για τα στρατοπεδα συγκεντρωσης στο Auschwitz και το Bergen-Belsen, στο οποίο η ίδια και η αδελφή της, κατάφερε να επιβιώσει. Σημερα 88 χρονων διδάσκει και γράφει βιβλία για να ευαισθητοποίησει τον κοσμο πανω στο τι σημαινει Ολοκαυτωμα.

- Δεν σκεφτομαι την ηλικία μου. Παρά το γεγονός ότι το σώμα δεν θέλει πάντα να με υπακούει και μερικες φορες έχω φρικτούς πόνους. Αλλά προσπαθω στο έπακρο, γιατί είναι τόσο σημαντικό να μη ξανασυμβεί, λέει.

Είναι επίσης μία από τις φωνές στην ταινία The last survivor "Ο Τελευταίος Επιζών", οπου μεταξυ αλλων λεει οτι ολα ξεκινησαν με την αρνηση του Ολοκαυτωματος, οταν καποιοι ανθρωποι ελεγαν οτι δεν υπηρξε ποτε! Οταν το ακουσα πρωτη φορα γελασα,..Πως μπορεις να ισχυριζεσαι κατι τετοιο; Οταν το ακουσα δευτερη δεν ηταν για γελια και οταν το ακουσα για τριτη φορα καταλαβα οτι επρεπε να κανω κατι γι αυτο! Η Γενοκτονία δεν τελείωσε το 1945. Η ταινία αφηγείται επίσης και για τους επιζώντες στη γενοκτονία της Ρουάντα, του Νταρφούρ και του Κονγκό. 

''Dead people, dying people,maybe dogs barking, Germans shouting, don´t ask me what I hear'', λεει στο ντοκυμαντερ «The last Survivor» oταν της ζητουν να πει τι ηχους θυμαται απο τα στρατοπεδα συγκεντρωσης.

- Σήμερα ζούμε σε έναν κόσμο που κυβερνιέται από το μίσος. Δεν νομίζω ότι οι απόγονοί μας θελουν να ζησουν σε έναν τέτοιο κόσμο. Ίσως είμαι αφελής και ξέρω ότι δεν θα το επιτύχω, αλλά όσο μπορω θέλω να δουλεψω για να κάνω τον κόσμο να διαποτιστει με περισσοτερη αγάπη για τον ανθρωπο.

- Η μεγαλύτερη ευθύνη είναι να μη γινει κανεις ποτέ..θεατής. Αλλα παντα να μιλαει και να εναντιωνεται εκει που χρειαζεται, λέει η Hedi Fried. 
(Svt.se)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

"Tα ...πολλά λόγια δεν ειναι...φτώχεια! (Οι νεοφιλελευθερες,... ''σοσιαλδημοκρατικές'' και ..φασιστικές πολιτικες, ομως;)