18.1.14

ΣΟΥΗΔΙΑ: Διαδηλωση κατά της σεξουαλικής βίας και απαίτηση συναίνεσης σε νόμους περί βιασμού!






H αθώωση στο δικαστηριο μια υποθεσης βιασμου τη περασμένη εβδομάδα προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, και αρκετές χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν σήμερα για να διαδηλώσουν κατά της σεξουαλικής βίας και την απαίτηση συναίνεσης σε νόμους περί βιασμού .

"Η καρδιά μου ματωνει. Απο λύπη  αλλά και απο χαρά . Έχουμε εδω και καιρο ανεχτει αρκετα», γράφει καποιος στο Twitter .

Η αστυνομία εκτιμά ότι περίπου 3.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Medborgarplatsen στη Στοκχόλμη για να απαιτήσουν η Σουηδία , όπως και αρκετες άλλες χώρες, όπως η Αγγλία και ο Καναδάς , να ψηφισουν τον νόμο σχετικα με τη συναίνεση .

-Είμαστε εξοργισμένοι από τις πρόσφατες καταδίκες και απο το ότι τόσο λίγοι άνθρωποι έχουν καταδικαστεί για βιασμό, μόνο περιπου 200 από τους 6.000 βιασμούς που εχουν καταγγελθει , λέει η Όlga Persson, Γραμματέας  ενωσης για τα δικαιωματα των γυναίκων, απο την ενωση γυναικειων ξενωνων, η οποία είναι μία από τις συμμετέχουσες οργανώσεις.

«Πρέπει να δείξουμε στα παιδιά μας και τη νεολαια"

Μια από αυτούς που διαδηλωσαν σημερα στην πλατεία Medborgarplatsen είναι η 77χρονη Laila Högdahl . Λέει ότι πηγε εκεί γιατί πιστεύει ότι το θέμα είναι σημαντικό και για να δείξει ότι εχει αποψη .

-Έχω μεγαλώσει σε μια κοινωνία που έχει καλα και κακα πραγματα . Έχω εγγόνια, ενα αγόρι και ενα κορίτσι που θα μεγαλώσουν και θέλω να αφησω κάτι που να είναι καλό για αυτούς . Θα πρέπει να γνωρίζουν πού βρίσκονται τα όρια . Αυτό είναι που θα πρεπει να δείξουμε στα παιδιά μας και τη νεολαια, λέει.

Αρκετοί ομιλητές επεσήμαναν ότι οι νόμοι επηρεάζουν τη συμπεριφορά των ανθρώπων . Η πολιτικος Birgitta Ohlsson - η οποία συστήθηκε ως «φιλελεύθερη, φεμινιστρια και Ευρωβουλευτης» - παραλληλισε το πώς ο νόμος που απαγορευε τη σωματική τιμωρία των παιδιών (1979) και ο αλλος για την Αγορά Sex (1999) μέσα από τα χρόνια έχουν αλλάξει την αντίληψη των πραγμάτων που στο παρελθόν δεν θεωρουνταν ως παραπτωματα.

-Είμαι πεπεισμένη ότι ένας νομος για τη συγκατάθεση μπορεί να ανοίξει το δρόμο με τον ίδιο τρόπο.
Οι μεγαλύτερες επευφημίες εγιναν οταν η τελευταια ομιλητρια η ωριμη πολιτικος Gudrun Schyman, εκπρόσωπος της κινησης Φεμινιστικής Πρωτοβουλίας. Έιχε μεγάλη ανταπόκριση από το κοινό μετά την διακηρυξη της ότι αυτή η επίδειξη είναι ένα σημάδι της προοδου του φεμινισμού.

Η απόφαση στο Επαρχιακό Δικαστήριο της πολης Lund την περασμένη εβδομάδα σήμαινε ότι ο 27χρονος κατηγορούμενος απαλλάχθηκε από την κατηγορία του βιασμού εξηγώντας ότι πίστευε η γυναίκα ήθελε να κάνει σεξ , ακόμα κι αν εκεινη είπε «όχι» . Σύμφωνα με τον κατηγορουμενο εδινε διαφορετικά μηνυματα οτι ήθελε.
Σύμφωνα με τους συμμετέχοντες στη διαδηλωση, κάτι πρέπει να γίνει σχετικά με την τρέχουσα νομοθεσία. Περισυ, αρκετές περιπτώσεις ειχαν αναφερθεί όπου οι κατηγορούμενοι άντρες ειχαν αθωωθει για το αδικημα του βιασμού, ακόμη και οταν οι γυναίκες ισχυρίζονταν ότι ελεγαν «όχι» .

Στη Σουηδία, 5 από τα 8 κοινοβουλευτικά κόμματα υιοθετουν τη συγκατάθεση στη νομοθεσια, αλλά οι Σοσιαλδημοκράτες οι Συντηρητικοί και οι ακροδεξιοι Σουηδοί Δημοκράτες δεν έχουν ακόμη δώσει οποιαδήποτε υποστήριξη για μια τέτοια τροποποίηση. Ακόμη και στο Γκέτεμποργκ πραγματοποιηθηκε διαδηλωση αλληλεγγυης σήμερα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

"Tα ...πολλά λόγια δεν ειναι...φτώχεια! (Οι νεοφιλελευθερες,... ''σοσιαλδημοκρατικές'' και ..φασιστικές πολιτικες, ομως;)