7.10.11

ΚΙΝΑ: Η τρομερη μηχανή δείχνει σημάδια..φθοράς!



Ο Μπαράκ Ομπάμα προσφατα κατηγορησε τη Κινα για  για ''στρέβλωση'' των παγκόσμιων εμπορικών συναλλαγών επειδή παρεμβαίνει για να μειώσει την τιμή του νομίσματός της, του γουάν, πραγμα που κανει τις Κινεζικες εξαγωγες λιγότερο ακριβές, ενω καθιστά πιο ακριβές τις Αμερικανικες εξαγωγες προς τη Κινα.

Γι αυτο το σκοπο οι Η.Π.Α σκοπευουν να ψηφισουν ενα νομοσχεδιο για να προστατευσουν την οικονομια τους, εφαρμοζοντας αναλογες κυρωσεις εναντιον της Κινας. Το νομοσχεδιο αναμένεται ότι θα υιοθετηθεί αν και έχει ηδη προκαλέσει προειδοποιήσεις από το Πεκίνο ότι μπορεί να προκαλέσει εμπορικό πόλεμο.

Ομως η αληθεια ειναι οτι το Κινεζικο οικονομικο θαυμα που υπηρχε μεχρι τωρα, δεν θα υπαρχει για πολυ.
Η πολιτικη του "ενος παιδιου ανα οικογενεια", σημαίνει οτι σύντομα θα υπαρχουν πολυ λίγοι εργαζόμενοι και πάρα πολλοί συνταξιούχοι! 
Στην εκπομπη  Korrespondenterna ακολουθουμε τον ρεπορτερ Frederick Önnevall, σε ένα ταξίδι μέσα από τη ...γερασμενη Κίνα.

Οι παλιες συνοικίες των κινεζικων πόλεων είναι γεμάτες με ηλικιωμένους – που σύντομα δεν θα ξέρουν πού να πάνε. 
Υπάρχουν 178 εκατομμύρια συνταξιουχοι στην Κίνα και η χώρα έχει πλέον περιέλθει σε μια κατάσταση όπου τέσσερις ηλικιωμένοι φροντίζονται απο δύο παιδιά, που με τη σειρά τους θα φροντισθουν απο ένα παιδί......


Το αποτέλεσμα είναι ότι ενας νέος στην σημερινη Κίνα μπορεί σύντομα να φροντιζει για έξι ηλικιωμενους. Και οι οικοι ευγηριας δεν ειναι κατι που σκέφτεται κανεις, λιγοι ειναι σε θέση να αντέξουν οικονομικά και οι συντάξεις είναι πολύ χαμηλές. 

Η Κίνα εχει ετσι κι αλλιως ελλειψη 5,5 εκατομμυριων οικων ευγηριας. Ένας από αυτούς που αντιμετωπίζουν τώρα δυσκολιες είναι ο συνταξιουχος Gao Kun, που ζει με τη σύζυγό του και τη μητέρα του και δεν περιμενει βεβαια ο γιος του να είναι σε θέση να τους φροντίσει, οπως λέει στον ρεπορτερ .


Η πολιτική του ενός παιδιού, μονο, σε καθε οικογενεια εισήχθη στα τέλη της δεκαετίας του 1970. Από τότε, αποτελεί αδίκημα να αποκτησει κανεις περισσότερα από ένα παιδί. Μια οικογένεια που επλήγη σκληρά από αυτο το μετρο ειναι η οικογένεια Lei. Αυτοι διαλεξαν να αψηφισουν την απαγόρευση και να αποταμιευουν χρηματα μέχρι και για τα πρόστιμα. Αλλά το προστιμo ηταν μισθoι τριών ετών και ο πατερας έχασε τη δουλειά του ως δάσκαλος.  
''Aντι να μ ευχαριστουν που συμβαλλουμε στην οικονομια της χωρας με παιδια'', το κρατος μας τιμωρει λεει ο πατερας της οικογενειας.

Οι συνέπειες του οτι τα τελευταία 30 χρόνια γεννιουνται πολυ λιγα παιδια, οδηγει στην έλλειψη εργατικού δυναμικού στα κινεζικά εργοστάσια. Ένας από αυτούς που πληγεται απο αυτη την ελλειψη είναι ο Αμερικανος επιχειρηματίας, Charles Hubbs, που σήμερα έχει δυσκολια να βρει και να προσλαβει εργαζομενους στο εργοστασιο πλαστικων και πιστευει οτι με την ελλειψη προσωπικου θα ακριβηνουν οι τιμες. 

Υπαρχουν πολλες αφισες σε τοιχους που δειχνουν το εργασιακο περιβαλλον των εργοστασιων, με σκοπο να προσελκυσουν προσωπικο σε εργοστασια. Πολλες οικογενειες σκεφτονται διαφορετικα τωρα που εχουν μονο ενα παιδι και θελουν να του παρεχουν καλυτερη μορφωση ωστε να μη γινει εργατης σε εργοστασιο.

Τι θα γινει ομως αν η Κίνα δεν είναι σε θέση να λειτουργεί σαν ...παγκοσμιο εργοστασιο, πια; Ισως οπως λεει ο καθηγητης, Vernon Hsu, να πρεπει να σταματησουν να σκεφτονται τη παγκοσμια παραγωγη τις επενδυσεις και τις εξαγωγες, να σταματησουν να κατηγορουνται για πολλες μακροοικονομικες αποφασεις και να επικεντρωθουν, αντιθετα, στην δικη τους που τελικα θα ωφελησει πολυ τη χωρα.

Τα φθηνα μας πραγματα θα γινουν πιο ακριβά και δεν θα είμαστε σε θέση να αγοράζουμε τόσο πολλα, πια. 
Γιατι σιγουρα δεν υπάρχει άλλη χώρα που μπορεί να αναλάβει τετοια παραγωγη, άν η Κίνα επιβραδύνει τους ρυθμους της. 
Στη Δύση πρέπει να μαθουμε να ζουμε πιο απλα, ειναι το μηνυμα που ερχεται απο τη σημερινη Κινα.


9 σχόλια:

  1. Σ εμας μιλανε, Ελβα, για κινεζοποιηση μισθων. Δεν εχουν υποψιν τους το δημογραφικο προβλημα στη Κινα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φιλη Ελβα καλησπερα, το κολπο αυτο το εχουν ξανακανει με τους Ιαπωνες, εκει γυρω στα '85, βεβαια οι Ιαπωνες ηταν-ειναι υποζυγιο των Αμερικανων, οι Κινεζοι ομως?

    Οι Κινεζοι αγοραζουν καθε μηνα το χρεος των Αμερικανων, νομιζω οτι σε βαθος χρονου η απειλη των κινεζων για εμπορικο πολεμο και η πραγματωση της, θα δειξει οτι ο ''αυτοκρατορας'' ειναι γυμνος, τωρα το πως θα εξελιχθει η Κινα οικονομικα, μονο ενας.........................................Βουδας ξερει, εχουν μαζεψει, βουνα απ'ολα τα νομισματα, τον λαο τον εχουν εκπαιδευση να ζει με τα ελαχιστα, ασε οτι εχουν εντελως αλλη νοοτροπια απο την δυτικη.

    Αν καταφερουμε και επιβιωσουμε θα δουμε ενδιαφεροντα γεγονοτα να συμβαινουν στην γη.

    Ποιος ξερει μπορει να δουμε την ''Ρωμη'' να καταρρεει, το ζητουμενο ειναι αν μετα τα τοσα που εχουν περασει, που περνουν και θα περασουν οι κατοικοι αυτης της γωνιας του συμπαντος, θα καθορισουν την στροφη υπερ μας, η θα εχουμε νεους ''αυτοκρατορες'' και αλλη ''Ρωμη''.

    Εδω θελω τους καθε λογης αναλυτες και ειδημονες των οποιοδηποτε μ,μ,ε, των οποιονδηποτε πανεπιστημιων, να προβλεψουν την εξελιξη, οχι με μισολογα και χρησμους αλλα Πυθια, αλλα ''ενα και ενα, κανουνε δυο'', αλλα τι γραφω, εδω δεν ''εβλεπαν'' τι στηνεται στην παγκοσμια οικονομια, αλλαγες κοσμοιστορικες θα ''δουν''???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Έχω την εντύπωση ότι είναι πολύ νωρίς ακόμα για να μιλάμε για φθορά τις κινέζικης μηχανής. Σε μια όχι και πολύ παλιά στζήτηση στην τβ είχα ακούσει ότι η Κίνα έχει ακόμα αρκετές δεκαετίες μπροστά της μέχρι να τελειώσει το εργατικό δυναμικό που κατά χιλιάδες κατεβαίνει από τα χωριά στα εργοστάσια. Προσωπικά πιστεύω ότι η κίνα μόλις που σκαρφάλωσε στην κορυφή της οικονομίας και δεν θα την αφήσει εύκολα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Γεια σου Nik

    Δεν το εχουν υποψιν τους φαινεται και δεν πιστευουν επισης και αυτα που λενε οσοι εχουν κανει ερευνα πανω στο δημογραφικο προβλημα της Κινας το οποιο τωρα αρχιζει να φαινεται....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλησπερα φιλοι Δημητρη
    και Saq

    Στην Ελλαδα ισως λενε ετσι, αλλα εδω ειδαμε ξεκαθαρα πια οτι ο ... ''Κινεζος αυτοκρατορας'' τωρα αρχιζει να φαινεται οτι ειναι...γυμνος και απ ο τι καταλαβα δεν θα αργησουν να φανουν και οι επιπτωσεις του φαινομενου στην αγορα. Βεβαια αυτο δε θα συμβει...αυριο, αλλα μεσα στις επομενες δεκαετιες θα εχει ηδη φανει η μεγαλη ελλειψη εργατικου δυναμικου, αν λαβουμε υπ οψιν μας και το οτι η πολιτικη του ενος παιδιου ξεκινησε πριν 30 χρονια.
    Οπως λες κι εσυ Δημητρη, ''αν καταφερουμε και επιβιωσουμε θα δουμε ενδιαφεροντα γεγονοτα να συμβαινουν στην γη''! Μονο να αντεξουμε μεχρι τοτε με τις πολιτικες αυτες που ''μαγειρευουν'' παντου, πια.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Λέω να πάω Κίνα να ζήσω τον πραγματικό καπιταλισμό έλεγα κάποτε σε κάτι φίλους!

    Οσο περνούν τα χρόνια τόσο σκληραίνει η κατάσταση στην Κίνα, στην απόλυτη ξεφτίλα ακόμη κ της λέξης κομμουνισμός, ο οποίος κ πρέπει να μηνύσει τη χώρα για συκοφαντική δυσφήμηση.

    Από την άλλη βλέπω κ το λαό της που μου φαίνεται ότι δε τον πολυχαλάει που ζει στα σκατά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Σημερα διαβαζα ενα μεγαλο αρθρο στην Los Angeles Times, και ειδα φωτογραφιες οπου διαδηλωτες στη Κινα να εχουν αναποδoγυρισει αστυνομικα αυτοκινητα και να τα εχουν κανει σμπαραλια, ενδιαφερον αρθρο...

    ΕΔΩ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Φιλοι Πειρατες

    Οντως καμμια σχεση και αν διαβαζει κανεις τι γινεται στη χωρα, καταλαβαινει οτι ειναι μια πολυ περιεργη κατασταση που μονο με κομμουνισμο δεν εχει πια σχεση!
    Νομιζω ομως οτι απο πολλα αρθρα που διαβαζουμε τελευταια οπως και το πολυ ενδιαφερον αρθρο που παραθετει ο φιλος Εphemeron, βλεπουμε οτι ο κοσμος (κι εκει) δεν προκειται να ανεχθει για πολυ αυταρχικες κρατικες συμπεριφορες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Γεια σου Εphemeron

    Πολυ ενδιαφερον το αρθρο της εφημεριδας και σ ευχαριστω για το link!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

"Tα ...πολλά λόγια δεν ειναι...φτώχεια! (Οι νεοφιλελευθερες,... ''σοσιαλδημοκρατικές'' και ..φασιστικές πολιτικες, ομως;)